Pravnici o odluci podgoričkog Višeg suda

Rakočević i Šoć: Nema ništa sporno u prihvatanju jemstva Kašćelana

Odluka podgoričkog Višeg suda da prihvati jemstvo navodnog vođe tzv. kriminalnog "kavačkog klana", Slobodana Kašćelana, formalno- pravno nije sporna i nema joj se šta prigovoriti, ocijenio je za Portal Analitika kriminolog i član Tužilačkog savjeta, Velimir Rakočević.
Objavljeno: 10. 12. 2019 - 13:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Viši sud je prihvatio jemstvo koje je ponudio Kašćelan za njegovo puštanje iz pritvora. Jemstvo se sastoji od stavljanja pod hipoteku nekretnina u vrijednosti od 501.700 eura i polaganja 5.000 eura gotovog novca. Nakon polaganja novca i upisa hipoteke, on će biti pušten iz pritvora , ali će mu biti odredjene mjere nadzora i oduzet pasoš.

“Za krivična djela koja mu se stavljaju na teret predviđen je institut jemstva. U nekim državama EU jemstvo je predviđeno i za teža krivična djela kao što je teško ubistvo”, pojasnio je Rakočević. 

On je naveo da iz Brisela našim sudijama često prigovaraju što okrivljenima stalno određuju pritvor, a nedovoljno koriste druge metode kao što je jemstvo. 

“Uz jemstvo, uobičajeno je da se određuje mjera nadzora”, rekao je Rakočević. 

Bivši ministar pravde Dragan Šoć rekao je za Portal Analitika da je sudu bilo poznato koja se krivična djela Kašćelanu stavljaju na teret, kao i činjenica da se godinama krio u inostranstvu, mijenjajući identitete. 

“Sud je, uvažavajući sve okolnosti, donio takvu odluku. U ovom slučaju je moguće koristiti jemstvo kao jedan od pravnih mehanizama. Sud, dakle, nije donio odluku van granica zakona”, istakao je Šoć.  

Podsjetimo, Kašćelan je osuđen prvostepeno u septembru  na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva Igora I. Markovića, dok je Marković osuđen na dvije godine zbog pokušaja ubistva Kašćelana.

Ranije su okrivljenima izricane presude u odsustvu Kašćelana, koji se tada nalazio u bjekstvu.

Kašćelan je uhapšen u Češkoj 13. decembra 2018. godine. Iz policije su tada saopštili da je prije hapšenja često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, zbog čega su morali da saradjuju sa policijama Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova.

Češke vlasti su ga u februaru izručile Crnoj Gori.

Za njim je bila raspisana potjernica zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zelenaštvo.
 

Komentari: 1

Zaid

10. 12. 2019 - 14:11

Đe je Njegoševa nagrada?
Novi komentar