BS o dodjeli Nobela Handkeu: Neprimjeren čin nagraditi negatora srebreničkog zločina

Bošnjačka stranka smatra neprimjerenim činom to što će večeras u Štokholmu biti uručena Nobelova nagrada za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Objavljeno: 10. 12. 2019 - 17:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz ove partije podsjećaju javnost na nepobitnu činjenicu da je riječ o čovjeku koji je negator srebreničkog genocida i simpatizer politike Slobodana Miloševića, presuđenog ratnog zločinca, za koga je, kako dodaju,  Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik u “zločinačkom poduhvatu s ciljem da se počini genocid“.

“Smatramo da je sa aspekta etike posmatrano potpuno problematično i nedopustivo da Handkeu večeras bude uručen Nobel, zbog širenja govora mržnje, negiranja genocida i podrške koju je upućivao idelogiji genocida. Ne želimo da ulazimo u književnu i literarnu vrijednost njegovog djela, ali smatramo da je sasvim dovoljno da se javno usprotivimo ovakvoj odluci, vođeni etičkim principima i ponašanjem ovoj književnika”, poručuju iz Bošnjačke stranke.

Pozdravili su odluku susjeda Albanije, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, kao i Turske, koji će bojkotovati večerašnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Komentari: 2

Vitni Voren

10. 12. 2019 - 18:01

Zaista je sramota da Handke dobije najprestizniju nagradu, i tako oduzme knjizevnosti obiljezje humanosti i smisla. Ako pisac nije dio svog djela onda je i djelo prevara, zabluda pod plaštom koji podrazumijeva umjetnicko. Larpurlarizam odricanja covjecnosti! Da li još neko danas vjeruje " Limenom dobošu" mladog SS- ovca Gintera Grasa? Teško. Pitajte Srbe čitaju li i dalje Gintera Grasa? E, to je taj odnos. Bice im jasniji Handke koga zdušno podrzavaju... No, dragi Bošnjaci, Muslimani, neka ste poslali poruku, tako treba. Ako nista, nadvili ste sjenku nad tom Nagradom. S pravom.
Buto

11. 12. 2019 - 11:31

Pa on kao fašista zna koji genocid može podržavati ,pa taj genocid će podržati režim u srbiji koji ga je i napravio,u slučaju da opravda fašistički genocid fašističkog režima u drugom svjeckom ratu svi znamo što bi se desilo sa njim
Novi komentar