Vlada CG plaća promociju NATO na TV Vijesti

Najava početka emitovanja magazina “Geopolitika”na TV Vijesti, koji će se baviti promocijom evroatlantske politike Crne Gore i prisustvo čak dvoje novinara te medijske kuće na nedavnom samitu Alijanse u Londonu, iznenadili su barem onaj dio crnogorske javnosti koji pamti, minimum, pet godina.
Objavljeno: 11. 12. 2019 - 07:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Koncern Vijesti bio je medijska pesnica Demokratskog fronta, u burnim događajima uoči izbora 16. oktobra 2016.

Glavni predizborni programski cilj DF-a, podsjetimo, bio je sprječavanje ulaska Crne Gore u NATO. Vijesti su, takođe, bile (i ostale) promoter bagatelisanja “državnog udara” i stanovišta da je posrijedi politička ujdurma, sračunata da DPS sačuva vlast. Ni izjava američkog državnog sekretara Majka Pompea, tokom nedavne posjete Podgorici, nije ih ubijedila da Rusija atakuje na Crnu Goru i da hibridni rat nije zvečka kojom crnogorska vlast plaši narod i satanizuje opoziciju.

Stoga je zanimljiv odgovor Vlade Crne Gore, na pitanja Antene M: da li je, u kojoj proceduri, sa koliko novca Vlada podržala produkciju magazina “Geopolitika” televizije Vijesti?

U odgovoru, koji je potisao šef Vladinog Biroa za odnose s javnošću Srđan Kusovac, objašnjavaju da je finansiranje projekta Vijesti u skladu sa Komunikacionom strategijom Vlade, usvojenom 6. jula prošle godine, radi “promocije evropske i evroatlantske politike Crne Gore uključujući i benefite članstva naše zemlje u NATO-u i to kroz provođenje komunikacionih kampanja”.

Da bi građanima vjerno dočarala “benefite članstva naše zemlje u NATO”, Vlada je 7. juna ove godine uputila poziv na saradnju “medijima i nevladinim organizacijama”.

Iz odgovora nije moguće zaključiti je li poziv na saradnju upućen svim medijima ili samo “televizijama koje prema istraživanjima javnog mnijenja provedenim u cilju izrade Strategije predstavljaju primarni izvor informisanja građana”? Anteni M, recimo, taj poziv stizao nije?

Ne znamo ni koliko se medija (televizija) javilo na poziv i, ako se još neko javio, kako su bodovani, rangirani...

Kako god, za partnere u promovisanju ciljeva definisanih Komunikacionom strategijom, Komunikacioni interresorki tim odabrao je NVO Alfa centar i TV Vijesti. Izabrao ih je vođen “nalazima istraživanja javnog mnijenja korišćenim u koncipiranju Strategije, ciljevima definisanim Strategijom, usvojenim Akcionim planovima i sadržajem ponuđenih partnerskih projekata”.

Dakle, tipična definicija procedura koje ne treba da dovedu do smisla, nego da kamufliraju obostrano nelagodnu trgovinu.

Iz Vladinog odgovora naslućujemo da bi moglo biti još projekata, mimo “Geopolitike” pošto se redovno koristi množina; prilično je jasno da se Komunikacioni tim neće bitnije plekati u uređivanje, ali hoće u plaćanje partnerskih proizvoda. Uostalom, zaključite sami:

“Partnerski projekti sa medijima podrazumijevaju saradnju u koncipiranju sadržaja bez uticaja Komunikacionog tima na uređivačku politiku i nezavisnost medija. U skladu sa akcionim planovima saradnja podrazumijeva i učešće Komunikacionog tima u dijelu troškova koje mediji i nevladine organizacije imaju u realizaciji partnerskih projekata.”

Koliko je novca Vlada odvojila za TV Vijesti ili je račun otvoren, u odgovoru ne piše? Piše ovako: “Komunikacioni tim će neposredno po okončanju predviđenih procedura objaviti sva relevantna dokumenta koja se tiču saradnje sa medijima i nevladinim organizacijama na partnerskim projektima.”

Šta možemo zaključiti iz gore navedenog?

Prvo: Koncern Vijesti je na krajnje neobičan, moglo bi se reći unosan, način žrtva režima?

Drugo: Dio Vlade Crne Gore, a Komunikacioni interresorski tim svakako, pogođen je dubokom amnezijom. Njihovo pamćenje ne dobacuje, čak, ni do kraja prošloga mjeseca, kad je, na Osmom kongresu DPS, pominjana do koljena krvava Sirija, kao metafora za ono što je mogla biti Crna Gora 16. oktobra 2016.

Treće: NATO je, možda, uistinu doživio “moždanu smrt” kako to tvrdi Makron, kad je, nezvanično saznajemo, jednom novinaru Vijesti direktno platio troškove izvještavanja sa nedavnog Samita u Londonu! Ili su u Alijansi, naivno, vjerovali da Vlada CG bira pouzdane partnere?
.......................
Ovdje bi se komotno mogla staviti tačka na tekst, logiku i principe... da nije momenta koji ironiju opisanog slučaja diže na razinu ciničnog ruganja Komunikacionog tima Ministarstvu odbrane?

Jedna od zadaća koju TV Vijesti treba da ispune je promocija aktivnosti Vojske Crne Gore. Iste one TV Vijesti koje su, izvještavajući o posjeti učenika podgoričkih osnovnih škola vojnom aerodromu “Knjaz Danilo”, početkom oktobra, javile kako tamo “Vojska Crne Gore djecu upoznaje sa sredstvima za uništenje i ubijanje”!

Pa, neka neko kaže da na crnogorskoj medijskoj i političkoj sceni ne važe pravila bordela.

Komentari: 6

Тотo

11. 12. 2019 - 08:01

Плаћају порески обвезници. Влада распоређује паре пореских обвезника.
Potpuno

11. 12. 2019 - 11:23

korektna analiza,istinita svakako.Najzesci kriticari rada vlade su negdje prvi na inim konkursima koje raspisuje vlada.Pogotovo u medijima.Eticko slovo drze vlasnici,bivsi vlasnici,urednici I novinari Plavog koncerna,Monitora svakako I pojedinci koji imaju registruju nekoliko NVO-a.Muk muz i zena,Markovic - Calovic,Calovic - Markovic,Novakovic - Djurovic,Djurovic - Novakovic....
Niksic

11. 12. 2019 - 11:40

ne no ce kod Vas oni znaju ko je ko. . .
Zaid

11. 12. 2019 - 11:49

Sad smo zbunjeni... da li treba ta pljujemo na Vladu CG i da veličamo Vjesti zbog promocije NATO
Objektivno

11. 12. 2019 - 12:19

Pa Vijesti su po istraživanjima najpopularniji i najpraćeniji medij u CG, logika je jasna. Evidentno je da kritikuju vlasti, ali i opoziciju i definitivno nijesu medijska pesnica DF-a, ovo bi se moglo reći za IN4S. Sa druge strane, nijesam upoznat da Analitika ogolijeva afere i bavi se istraživačkim novinarstvom, niti kritikuje očigledne primjere korupcije, nepotizma i slično.
DIM U DIM

12. 12. 2019 - 00:36

Analitika se ne bavi " aferama" no činjenicama. A sto se tiče istrazivackog novinarstva u CG...više je navijačko, no o tome neka sami novinari śedoče.
Novi komentar