Saopšteno iz Fondacije za zaštitu prirode

Preminuo prirodnjak Dejvid Belami

Prirodnjak i TV autor Dejvid Belami preminuo je u 87. godini, saopšteno je iz Fondacije za zaštitu prirode. Belami je bio predsjednik i suosnivač Fondacije.
Objavljeno: 11. 12. 2019 - 22:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Preminuo prirodnjak Dejvid Belami
Foto: Mark Pinder

Belami je rođen u Londonu i, iako je bio prirodnjak, nisu bile rijetke kritike prema njegovom odbacivanju „teorije o globalnom zagrijavanju“.

„Nažalost, obavještavam vas da je Dejvid Belami umro jutros. Dejvid i ja zajedno smo radili na raznim projektima i na raznim lokacijama od osnivanja Fondacije za zaštitu prirode 1982. godine. Bio je posebna ličnost, veliki prijatelj i učitelj. Inspirirao je čitavu generaciju svojim širokim rasponom interesa i entuzijazmom, koji nije imao granica. Svi u Fondaciji smo bili ponosni na njega", rekao je Dejvid Šriv, direktor Fondacije.

U mladosti je Belami provodio dosta vremena na otvorenom i u prirodi, i interesovao se za književna i naučna djela o biologiji, životinjama i prirodi uopšte.

Belami je radio u fabrici, a i kao vodoinstalater, prije nego što je upoznao buduću suprugu Rosmari, sa kojom ima petoro djece.

Studirao je, a kasnije i predavao, botaniku na Univerzitetu Daram. Ubrzo su uslijedile ponude za rad na televiziji i počela je njegova TV karijera.

Zahvaljujući karakterističnom glasu i pojavi, Belami je brzo postao popularan autor i voditelj.

Poznate su njegove emisije Bellamy On Botany, Bellamy's Britain, Bellamy's Europe i Bellamy's Backyard Safari.

Godine 1979. Belami je osvojio je Baftinu nagradu „Richard Dimbleby”.

Komentari: 2

lolo

12. 12. 2019 - 06:32

R.I.P. legendo!
Sanela-Seka Piletic

12. 12. 2019 - 18:09

A Opstanak,??????
Novi komentar