Bivši komandant NATO snaga u Evropi

Vesli Klark: Razumijem animozitet prema NATO-u, ali interesi Srbije su na Zapadu

Razumijem animozitet srpske javnosti prema NATO-u, no istovremeno postoji dobra vojna saradnja Srbije i SAD-a i partnerski odnosi Srbije sa NATO-o, izjavio je general Vesli Klark, bivši komandant NATO snaga u Evropi.
Objavljeno: 11. 12. 2019 - 23:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vesli Klark: Razumijem animozitet prema NATO-u, ali interesi Srbije su na Zapadu
Foto: REUTERS/Lucy Nicholson

“Razumijem da nije lako za Srbiju da prevaziđe zaostavštinu rata, ali po meni njeni pravi interesi leže na Zapadu. Integracija sa Zapadom donijela bi Srbiji znatne ekonomske, političke, pa i diplomatske prednosti. Srbija je poznata i po svojim naučnim dometima, počevši od Nikole Tesle pa nadalje. Zapad pruža mnogo veći teren za takva ostvarenja”, izjavio je Klark za Glas Amerike na srpskom jeziku.

On je ocijenio da Zapad, posebno EU, nisu ispunili obavezu pružanja konzistentne ekonomske pomoći zemaljama Zapadnog Balkana, preuzetu tokom mirovnih pregovora 1995. godine, što je i glavni uzrok nestabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Nevolje su krenule od samog početka, jer nisu sprovođene važne tačke Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kada su snage za implementaciju mira (IFOR) povukle, Evropska unija nije u pravom smislu preuzela vođstvo, niti je u pravom smislu ispunila svoj dio obaveza, ocjenjuje on.

"Na primjer, poslije uspješne demilitarizacije trebalo je otpočeti i sprovesti politički dio sporazuma, prije svega uspostavljanje funkcionalnog zajedničkog Predsjedništva BiH, kao i uspostavljanje racionalnog i konstruktivnog odnosa između Republike Srpske i Federacije BiH. Funkcionisanje složene države je neizbježno atrofiralo”, ističe Vesli Klark.

Dugotrajni politički i ekonomski vakuum doveo je i do miješanja drugih u regionu, prvo u Republici Srpskoj, kaže Klark i dodaje da “Rusija želi da utiče i očuva svoje uporište u Republici Srpskoj i radi na tome."

"Što se tiče Evrope, ekonomski napredak je od ključne važnosti. Dakle, veća ulaganja od strane Evropske unije, značila bi otvaranje novih radnih mjesta, pristup novoj tehnologiji. Pomogla bi i jačanju zajedničkih interesa svih u regionu i mogućem ponovnom približavanju država tog regiona”, kazao je.

Vesli Klark se zalaže i za prijem u NATO, jer, bez obzira što je riječ o malim zemljama, svaka od njih može da doprinese klubu sjevernoaltantskog saveza.

"Možda važnije od konkretnog doprinosa je stvaranje zajedničke politike, i uloga NATO-a u cilju stabilizovanja regiona, kako se ne bi vraćali u sukobe", zaključuje Vesli Klark.

Komentari: 10

Tesla je bio iz HRVATSKE!

12. 12. 2019 - 00:16

Vidi se da mu cinjenice ne odgovoraju pa prepravlja historiju po potrebi. Tesla je bio iz Hrvatske, vajni generale.
Sovereign

12. 12. 2019 - 06:38

Тесла је рођен и живио једно вријеме у Аустро-Угарској монархији. хрватска је настала тек 1992 после 1000 година робовања. Додуше то они од милоште називају персонална унија ))))))
Никола Тесла

12. 12. 2019 - 07:58

Православни Србин из села Смиљана општина Госпић из свештеничке породице отац православни поп.
u konfliktu interesa

12. 12. 2019 - 08:30

Vesli i Madelina Tacijeva ljubavnica glavni akcionari na podrucju koje su silom oteli . I sad ocekuje da ih Srbija koju su zvjerski razarali prihvati ?!
Мирослав Ђукић

12. 12. 2019 - 15:14

И војвода Момчило Ђујић је био из Хрватске. Анте Павелић није био из Хрватске, већ из Херцеговине. Чудни су путеви Господњи.
@Tesla je bio iz HRVATSKE!

13. 12. 2019 - 07:53

Cinjenice nisu bitne Nebeskim Velje Srbima.
jovo

12. 12. 2019 - 07:34

Ovaj bi bivši šef NATO-a trebao bolje znati geografija i Teslinu biografiju!
Primorije 1

12. 12. 2019 - 07:53

Zbog ovih poslušnih njima -masonima danas na prostorima bivše SFRJ umire narod od savremenih bolesti koje su ciljano prosuli na našim prostorima.
Jovo1

12. 12. 2019 - 09:27

Možda je i general imao mali moždani, kako je rekao Makron, kad mu se gografija pomiješala?!
Мирослав Ђукић

13. 12. 2019 - 11:22

Он је мени и раније изгледао ударен.
Novi komentar