Za porodicu i osoblje

Kraljica Elizabeta troši 30.000 funti za božićne poklone

Praznici poput Božića su skupi za većinu ljudi, pa i za britansku kraljicu Elizabetu koja za tu priliku na poklone za porodicu i osoblje troši 30.000 funti.
Objavljeno: 12. 12. 2019 - 08:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona za Božić i Novu godinu kupi čak 520 poklona za članove kraljevske porodice i osoblje, tvrdi njen bivši saradnik za londonski Dejli mejl.

Njeno veličanstvo (93), takođe, šlje 750 božićnih čestitki - na kojima se obično nalazi porodična fotogrfija - a šalje ih rođacima, prijateljima, članovima kraljevskog domaćinstva i članovima raznih delegatcija britanskog Komonvelta i zvaničnicima prijateljskih zemalja.

Isti izvor je ispričao da osoblje koje opslužuju kraljevsku porodicu poklone od kraljice dobija obično dvije sedmice prije 25. decembra u jednoj od prostorija Bakigamske palate.

U redu jedan po jedan oni prilaze da prime poklone od kraljice i dok svakom od njih ona kaže nekoliko riječi, oni joj uljudno zahvaljuju, uz obavezni božićni pozdrav: "Srećan Božić".

A pokloni su obično u vidu žetona za knjige ili malog komada porcelana iz palate, uz božićni puding. Ako neko od osoblja zbog posla ne može da prisustvuje ovoj ceremoniji uručivanja poklona, oni im se šalju uz vizitkartu Njenog veličanstva i princa Filipa.

Ovu tradiciju je prvi započeo kraljičin djeda, kralj Džordž V, a nastavio je njen otac kralj Džordž VIIsti izvor otkriva da je kraljica takođe ranije uoči Božića lično uživala u šopingu, a da je potom poklone birala u Bakigamskoj palati tako što bi joj izabrane prodavnice, poput Herodsa (Harrods) i Fortnum and Mason, poslali pune kombije sa mnoštvom stvari.

Te stvari bi bile izložene po stolovima u dvije prostorije u palati, koje ona obilazi, razgleda i bira. To je bilo poput njenog vlastitog kraljevskog tržnog centra, ali se od toga odustalo, jer ne vrijedi trošiti energiju na takve stvari", priča kraljičnin saradnik.

Inače, na Kanalu 5 britanske televizije ovih dana je emitovan film o tome kako kraljevska porodica dočekuje Božić. Oni se na Badnji dan okupljaju u Sandringemu tačno u 18 sati, gdje u dnevnoj sobi tokom cijele večeri razmjenjuju poklone.

Kada je u pitanju kraljičina uža porodica, ona od njih voli da prima šaljive poklone, poput onog koji joj je jednom prilikom poklonio princ Hari. Bila je to kapa za tuširanje sa natpisom "Ain't life bich" (Zar život nije kučka).