Stupio na snagu novi Kućni red

Medenica zabranila da se telefoni unose u sud, snimanje zabranjeno čak i na parkingu suda

Novim Kućnim redom koji je propisala predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, sva lica prije ulaska u sudnicu dužna su da službenicima obezbjeđenje predaju prenosne elektronske uređaje, odnosno telefone i računare.
Objavljeno: 13. 12. 2019 - 06:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je precizirano članom 28 Kućnog reda koji je juče stupio na snagu, po prenosnim elektronskim uređajima podrazumijevaju se i tableti, usb memorija, pametni satovi, elektronski čitači knjige, ili bilo koji drugi uređaji za audio-vizuelno snimanje.

“Prenosni elektronski uređaji se čuvaju i zaključavaju u posebnim kasetama, o čemu se stara služba obezbjeđenja. Licu koje predaje elektronski prenosni uređaj predaće se ključ od kasete. Po okončanju glavnog pretresa ili glavne rasprave, lice će preuzeti prenosni elektronski uređaj iz kasete, navodi se u Kućnom redu.

Podsjetimo, u sudnicama je i do sada bila nedozvoljena upotreba telefona, ali to nije bilo definisano posebnim aktom, zbog čega su službenici obezbjeđenja mogli da reaguju samo opomenama.

Međutim, predsjednik vijeća sudija može dozvoliti stranci, punomoćniku, braniocu ili vještaku da unese u sudnicu prenosni elektronski uređaj za potrebe dokaznog postupka. Takođe, sudija može narediti licu da nakon upotrebe prenosnog elektronskog uređaja isti preda Službi za obezbjeđenje.

Za one koji ne budu poštovali kućni red u ovom dijelu, mogu biti udaljeni iz suda i/ili kažnjeni zbog nepoštovanja reda i procesne discipline, u skladu sa odredbama procesnog zakona.

“Prenosni elektronski uređaj, koji nije korišćen u skladu sa odredbama Kućnog reda, može biti oduzet od Službe obezbjeđenja, navodi se u Kućnom redu, i dodaje da je upotreba telefona i ostalih elektronskih uređaja dozvoljena u hodnicima, sudskim pisarnicama i čekaonicama.

Precizirano je i da prenosni elektronski uređaj mora biti podešen na režim “nečujno (silent) ili vibracija (vibrate) tokom boravka u zgradi sudova. Izričito je zabranjena upotreba prenosnog elektronskog uređaja za izradu audio ili video sadržaja, ili uključivanja uživo (live) na društvene mreže, osim u slučaju prethodnog odobrenja predsjednika suda.

Ovim Kućnim redom se propisuju unutrašnji red u zgradi Vrhovnog suda Crne Gore, Apelacionog suda Crne Gore i Višeg suda u Podgorici.

“Pravila Kućnog reda obavezujuća su za sve zaposlene, stranke u sudskim postupcima, njihove punomoćnike, zastupnike i branioce, druge učesnike u sudskom postupku, kao i sva druga lica koja se bilo kojim povodom zateknu u zgradi suda, na parkingu ispred zgrade suda i u drugom funkcionalnom prostoru koji pripada sudu, navodi se u članu 2.

Između ostalog, Kućni red propisuje da nije dozvoljen ulazak u zgradu licima koja su neprikladno i nepristojno odjevena.

“Stranke, punomoćnici, zastupnici i branioci moraju biti poslovno odjeveni, na način kojim se čuvaju ugled i dostojanstvo suda. Prilikom boravka i rada u zgradi lica ne mogu nositi neprikladnu i nepristojnu odjeću, kao ni sportsku odjeću, odjeću za plažu, džins, ili drugu vrstu odjeće koja nije primjerena ugledu institucije suda, navodi se u Kućnom redu.

 

Komentari: 8

Nik

13. 12. 2019 - 06:54

Nisam pravnik a da li je ovaj KUĆNI RED iznad zakona , koji dozvoljava snimanje na javnim mjestima. Snimanje je trenutno jedina stvar koja može čovjek a da spasi od korumpiranih sudija , tužilaštva a posebno od policije.
Vojo S

13. 12. 2019 - 10:03

Nik samo da znate, u svim zapadnim zemljama ovo pravilo vazi od pojave ovih uredjaja.
tesko onom kome oni sude

13. 12. 2019 - 10:47

Te kriminalne strukture koje su normalno za red zaduzene trpe veliku stetu kad ih neko snimi u bezakonju i otud se osjecaju ugrozeno i uvide zabrane .
Nick

13. 12. 2019 - 07:29

Pitanje svih pitanja... kako se u zatovru u Spužu ne može zabraniti upotreba telefona nego ih zatvorenici koriste ka da su na ljetnjem raspustu
Veritas

13. 12. 2019 - 08:23

Dah slobode i ljudska prava se vide na svakom koraku. Dokle ce ovo ovako.......
elektronska borba

13. 12. 2019 - 09:14

To se kulturnije resava bez zabrana i preturanja dzepova sa onim ometacima .
nagrdi ih Knezevic

13. 12. 2019 - 09:47

sa onim snimcima pa su navatali strah da dok primaju "poklone" neko ne snima .
Šljivančanin

13. 12. 2019 - 12:03

Ima predmeta, ne tsko davno, da su sudovi niži viši i vrhovni odbacivale tužbe kada bi neko bez dozvole snimao suđenje...čak su i sudije napredovale. Toliko o principijelnosti.
Novi komentar