Mitropolit Amfilohije treći put planira iznošenje moštiju Svetog Vasilija Ostroškog

Miris kostiju, zadah mržnje

Prvi put je Srpska pravoslavna crkva nosila mošti Svetog Vasilija Ostroškog u vrijeme ,,uspravljanja srpstva” i raspirivanja nacionalističke mržne. Drugi put, nakon krvavog balkanskog rata, čudotvorca je cjelivao Radovan Karadžić, mirotvorac iz Dejtona. Što nas očekuje nakon trećeg obrednog iznošenja mošti sveca
Objavljeno: 13. 12. 2019 - 07:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nikšić, 9. maj 1990.godine

Nije se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi slavio Dan pobjede nad fašizmom. Spremala se jedna druga svetkovina: nošenje mošti Svetog Vasilija Ostroškog kroz Nikšić i Crnu Goru ka Hercegovini, Trebinju, Veličanima, uz obilazak brojnih masovnih grobnica Srba stradalih od ustaške ruke.

Jugoslavija je postojala, ali se već spremalo vrijeme ,,konačnog uzdizanja Srpstva”. Mošti Svetog Vasilija Ostroškog bile su potrebne Hercegovini, kako reče patrijarh Pavle, da se Srbi podsjete svih zverstava i nečovečnosti nad njima načinjenih u Drugom svetskom ratu i pre njega”.

Prije kiše.

Obišle su se stradalnice, jame Jadovno, Prebilovci, kosturnica Veličani…

Noć prije hodoljublja, tadašnji patrijarh SPC Pavle, mitropolit Amfilohije i vladika hercegovački Atanasije, kako je to poetski zapisano u jednoj reportaži, ,,prije kretanja su presvukli čudotvorca”.

Svjedočio je i sam Afilohije: ,,Svecu su se ruke savijale, kao da nam je htio pomoći da ga lakše obučemo za veliki put”.

Oni koji su imali sreću da pristupe Njegovim moštima prije kretanja, ljubeći naprsni krst, osjetili su božanski miris koji je dolazio iz svečevih grudi”, napisao je reporter časopisa ,,Javnost”.

Miris kostiju. 

Hiljade ljudi u Nikšiću, desetine hiljada širom Hercegovine.

Jedinstvo: duhovnici SPC i svetovni vladar Hercegovine, Božidar Vučurević, gradonačelnik Trebinja, ali i vođ Srba u Bosni Radovan Karadžić.

,,Celim putem kojim je prošla litija sa moštima čudotvorca iz Ostroga događalo se čudo radosti sveg živog: “radovale su se ptice, cvijeće, pa čak i životinje kraj kojih je litija sa svecem prolazila”.

U nadahnutom govoru vladika Atanasije je upozorio da ,,Srbi više neće trpjeti, ni tuđince i belosvetske okupatore, Ujedinjene Nacije, Evropsku zajednicu, Špance, koji su malo blaži od drugih… radije ćemo poginuti nego se saginjati i puzati pred tuđincima i okupatorima…”

Radovan Karadžić je ćutao dok su sveštenici govorili. Ratko Mladić je već bio na položaju.

Trebinje, 12. maj 1996. 

Ponovo su mošti Vasilija Ostroškog, preko Nikšića, upućene u Hercegovinu, 325 godina od smrti velikog sveca, koji, kako se vjeruje, nas gleda sa nebesa.

Ovdje, na zemlji, Balkanu, proteklo je samo tri mjeseca od okončanja strašne, četvorogodišnje opsade Sarajeva. Jedva deset mjeseci od genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Još nijesu ni počele da se nalaze sve masovne grobnice, niti se znao broj pobijenih, zaklanih, raskomadanih…

Još se osjećao zadah mržnje. 

amfilohije-civot

A u Hercegovini – svečanost. Kolona savija ka Trebinju i zastaje, na vojnoj kampanjoli drveni kovčeg, prekriven crvenom zastavom sa žutim krstom. Prilaze Radovan Karadžić, ponosni potpisnik Dejtonskog sporazuma i njegova žena Ljiljana Zelen Karadžić. Saginje se Karadžić lagano, ljubi ćivot sveca, potom se okreće prema patrijarhu Pavlu i ljubi ga u ruku. Prvi čovjek SPC blago ga je pomilovao po ruci.

I opet radost. Ponovo se vesele ptice, životinje, buja cvijeće… I konji su bili ushićeni. “Putovao sam po svijetu i vidio mnogo povorki, ali nikada u svom životu nijesam vidio konja kako trči za povorkom”, svjedočio je mitropolit Amfilohije obraćajući se braći Hercegovcima.

Svjedočili su i drugi. ,,Zelenko je dugo trčao u koloni automobila, kao da je i sam želio da pokaže radost što je živ na dan kada najveći srpski sin Hercegovine obilazi svoju svetu i biblijsku Otadžbinu“. Tako je, između ostalog, upisano drugo putovanje čudotvorca kroz Hercegovinu.

A dvjesta kilometara odatle, počeli su da iskopavaju prve žrtve iz masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini.

Naš Poncije Pilat, čistih ruku.

Podgorica, 12. decembar 2019. 

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, onaj što je cjelivao ćivot Svetog Vasilija leži u Ševeningenu. Osuđeni Ratni zločinac Ratko Mladić, onaj što nije bio u Trebinju, a jeste u Srebrenici, takođe je u Ševeningenu.  Božidar Vučurević, bivši kamiondžija i bivši gradonačelnik Trebinja, onaj što je vikao - ,,ako bude trebalo, napravićemo još ljepši stariji Dubrovnik" - na slobodi je, u penziji.

I vladika Atanasije, onaj što je pozivao da se gine za svetu srpsku stvar, je u penziji.

Mitropilit Amfilohije, onaj što je svjedočio i prvom i drugom iznošenju mošti i dalje sjedi na tronu Svetog Petra Cetinsjkog.

I dalje je zabrinut za sudbinu srpstva i Kosova, ali sada nekako više za imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Na teške muke SPC stavlja prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti: treba odbraniti imovinu oduzetu još od 1918. 

Zato se opet poziva u pomoć čudotvorac.

,,Sveti Vasilije će ponovo doći u Nikšić, njegove mošti će biti na poklonjenje u njegovom hramu u Nikšiću, rekao je mitroplit Amfilohije najavljujući za 21. decembar veliki crkveno-narodni sabor. 

Ratovi na Balkanu su prošlost, ali to ne znači da će biti mirne budućnosti dok i dalje nekima upravlja mržnja, interes i zlatoljublje. Iako javno govore o pomirenju i ekumenizmu.

Što nas očekuje nakon trećeg obrednog iznošenja mošti sveca?

FOTO: Pobjeda

Komentari: 77

Nick

13. 12. 2019 - 08:06

Veli "Ratko Mladić je već bio na položaju"... Đe su bili Milo i Momo.. valjda pripremali cistijerne za punjenje tenkova gorivom
Da li je ovo realno?

13. 12. 2019 - 09:49

Pušti tu priču, ođe je riječ o onome kome ništa nije sveto ni naša đeca... Ovim potezom još više podriva mržnju, zašto jednostavno nije zvao ljude da dođu u manastir Ostrog nego Sveca koristi za političke interese... Svako normalan vidi o čemu se radi u pitanju je imovina koju više neće moći da krčme oni koji su nam je oteli 1918. Ovo što želi Amfilohije da uradi je ogohuljenje, neka mu Bog opristi jer ne zna što radi.
Djuro Vučinić

13. 12. 2019 - 11:47

Vlast ima Zakonske mogućnosti da ih spriječi oko iznošenja iz Hrama Sv Vasilija,Slava mu i milost, u političke i antidržavne svrhe. Te Zakone je Skupština donijela,zašto vlast na očiglednu provokaciju g Amfilohija ne reaguje po Zakonu. Kad god je SPC pokrenula svetitelje, razbuktali su nacionalizam, mržnju i rat. Više i ne kriju da su spremni za ratne trube ovi Hrišćanski pomiritelji . Isto kao i Milošević..."ili će biti kako ja kažem ili nas neće biti "
Gajo

13. 12. 2019 - 16:23

Zna Amfisto dobro sto radi a ovo mu bog nece oprostit a ni crnogorci koji drze do sebe nikada!
@

13. 12. 2019 - 10:33

objasni mi nesrecnice kakve veze ima Ratko Milo Momir i bilo ko sa skrnavljenjem mrtvaca i ko njemu daje pravo,njemu koji na zlo bazdi,da skrnavi mosti i da poklanje djelove noge ili ruuke ili maloga prsta SV VASILIJA bilo kome.Zakon o vjeroispovijesti treba pod hitno usvojiti pa makar sve drugo bilo u redu a nije.SRAMNO PA I AKO JE OD BRDSKOBRZINSKE SOTONE RISTA AL BAGDAVIJA.
Šta reći

13. 12. 2019 - 08:11

Srednji vijek
srpska posla

13. 12. 2019 - 08:24

Ovo je shizofreno ponašanje okupatorske SPC, kojoj država mora stati na kraj, inače je biti neće
Karo

13. 12. 2019 - 23:27

Onda bolje da je nema
svi u svetu borbu

13. 12. 2019 - 08:31

I srpske kosti treba da ustanu protiv zelenasa vjecitih kvislinga i saradnika okupacionih . .
Malisa

13. 12. 2019 - 11:32

Tako je svi u svetu borbu ali za pravo cast i slobodu Crne Gore.kud ce veci izdajnici i kvislinzi no podanici Srpskih okupatora
lolo

13. 12. 2019 - 08:35

Necuveno sto jedan covjek radi evo 30 godina, od kad su ga poslali na Cetinje. Radovicu sudit ce ti Sv Petar a u istoriiju ces uc ka najgori od najgorija!!!
xy

13. 12. 2019 - 08:40

A hoće li Karadžić i Mladić prisustvovati litiji? Uh, izvinjavam se, ja zaboravih da su u pržunu, doživotno! Šta ćeš, ukinuta smrtna kazna inače bi oni odavno bili sa Slobom koji je, takođe, sprečen da dođe iz objektivnoh razloga.
yx

13. 12. 2019 - 09:17

Mozda dodje i Alija Izetbegovic .
Alija

13. 12. 2019 - 11:15

i da može sigurno ne bi doša na vašare sekte.
xyyx

13. 12. 2019 - 11:26

Svakako će biti Kačavenda i Pahomije.
xy

13. 12. 2019 - 11:55

Znači maloletnim devojčicama i dečacima treba zabraniti taj dan da izlaze iz kuće?
ne zaboravi vazeljin ponijet

13. 12. 2019 - 12:22

Vidis kako si ti obavijesten i unaprijed ( i unazad ) si spreman .
xy

13. 12. 2019 - 10:30

Meni je mnogo važnije pitanje kako se slažu ambasador Božović i majorica Branka? To je za Srbiju d prvorazrednog značaja.
Mihailo,Bgd

13. 12. 2019 - 10:35

VEĆ VIĐENO.Javljaju se glasnici nesreće. Manipulatori Bogom i ljudima, u ime LAŽNE vjere i ŽIVOG krvožednog Projekta Velikog Zla. Znaju li građani CG da ocijene ZLOSLUTNE satanske metanije koje odvratno grakću po CG. Traže saučesnike za nove kolektivne nesreće!
Barka

13. 12. 2019 - 09:04

Da pop Risto vjeruje u Boga, ne bi radio to sto radi, po Crnoj Gori.. Ali, kada nema drzave onda svaka moze da radi sto mu na um padne. Tu je problem, za drzavu i narod, kada je i normalan um al tek koliki je problem, a vidi se, kada se radi o poremecenom umu.
fff29

13. 12. 2019 - 09:05

zaustaviti ludilo povampirenog srbočetništva i antih-ristovke srbske pravoslavne crkve i lažnih vladika u crnoj gori!!!
timestar

13. 12. 2019 - 09:31

Bravo !Izvanredan članak.
ProMonte

13. 12. 2019 - 09:39

I am so proud of my DNA. 53% Veneto Region, 28% Dalmatia, 9% Central Europe, 3% Middle East. How about yours? 9
Rašo

13. 12. 2019 - 09:49

Ovo što radi Risto Radović sa kostima jednog sveca ie morbidno i suludo. To niko u svijetu do danas nije radio. Dizati kovčeg sa ostavima jednog sveca i šetati ulicama sa njim , koristeći ga u propagandne svrhe je prosto nedopustivo. Ali izgleda ovome nema ko stati na put.
Jovo

13. 12. 2019 - 10:06

Kako defašizovat Srbiju i SPC - pitanje za milion dolara?
Da, ali ...

13. 12. 2019 - 18:15

Bravo Jovo. Mada bi se ja koncentriso na zastitu od njih. Prakticnije je. Inace mozes 15 zivota potrosit pokusavajuci da defasiziras taj soj
No pasaran Rili!

13. 12. 2019 - 10:13

Ođe samo treba da izađe tata i zovne "Deco, decoooo buši, buši hahhhahhaaa" Ako ima vlasto oni ovaj put neće proći! No pasaran Rili!
Republika Srpska

13. 12. 2019 - 10:18

Zalosno je bivsa braćo kako zborite i kako pisete. Igrate se rijecima i udarate na naseg velikog Sveca, slava mu i milost. Vama zelim srecu sa vasom bracom šiptarima i da vam djeca u školi uče šiptarski, da vam se djeca u brakovima mijesaju sa njima....jer oni su vasa buducnost
Живомир

13. 12. 2019 - 11:11

Ne znam za "srecu sa nasom bracom šiptarima" ali znam da smo mnogo bliža dva naroda nego su to Crnogorci i Srbi. Mi smo dva mediteranska naroda a Srbin kad vidi more, beži kao da ga aveti jure. Zamisli Nemanjiće na srpskom moru, od Ulcinja do Dubrovnika, a neki kažu i čitava Dalmacija a ne sme da priđe vodi na 100 metara. Pa i danas kad Srbi odu u Grčku, prikolju lubenicu, grickaju na plaži, ali vodi ne prilaze.
Srdjan1234

14. 12. 2019 - 09:24

Zamislio sam ja ali ti koji vezu sa vezom nemas od dvoje mrznje tesko da bi moga iako te to ucili...Stefan Nemanja je rodjen na ribnici koja se i dan danas zove Nemanjina obala...vjerovatno mnogo blize moru nego sto si ti rodjen....tebe niko ne brani da budes sa siptarima isto ti budi bik tivne brani...ali da kazes da smk blizu sa njima to nemas pravo po nijednom osnovu bez ako ti nisi siptar
To braći

13. 12. 2019 - 11:18

na Kosovo želiš, najzad ste se opametili i priznali državu Kosovo.
Republiko Srpska

13. 12. 2019 - 11:25

Vi Hercegovci bi trebalo da pokrenete inicijativu da se Sveti Vasilije izmjesti sa neprijateljske teritorije u svoje rodne Mrkonjice kod Tvrdosa i da tamo nadje vjecni mir da ga ne skrnave zelenaski fasisti . Necuveno svetogrdje bi bilo da pored njegovih mostiju Miras krekece sa Stevom krivonosim .
Krsto

13. 12. 2019 - 16:31

Sveti Vasilije nije iz Mrkonjića no iz Bjelopavlića i tu će vazda ostat.
lolo

13. 12. 2019 - 11:26

e ajde ..... ti iz genocidne sumske da nam pricas o vjeri. Ostani tamo dje i pripadas u sumu. Zatvorit granicu da ovakvi kockasti dinaroidi ne ulaze.
RAŠO

13. 12. 2019 - 11:28

Republiko srpska , naša su se đeca miješala, među sobom slkapala brakove, i u miru sa njima živjeli. A na sveca mi ne udaramo, no se Risto i vi šnjim sprdate, Vi ste oni što ga koristite, za nekakvu vašu propagandu, A risto je od svetog Ostroga napravio grdno vašarište, Vama s ristom ništa sveto nije. jer da jeste nebi digli kosti jednog sveca i šnjima šetali po Nikšiu i po Crnoj gori.
izolovati potpuno makarodzije

13. 12. 2019 - 11:53

I Niksic da se vrati Ercegovini kojoj je vazda pripadao . Sta ono jos bijase? A , da Pljevlja isto . Zeljenasima 4 nahije i Mirasa vladiku . Ne mogu zelenasi udruzeni sa muslimanima terorisati trecinu i vise Crne gore .
GRAĐANSKI

13. 12. 2019 - 13:22

Kako veliš "... vazda ..." - eto, jedna moja "malena" primjedba ili opaska: samo što je Nikšić 650 godinah (600-1250) pripada' arhontiji i kraljevini Duklji i 350 godinah Zeti (1250-1600), pa - "pomalo" i Crnoj Gori! To su nepobitne povjesne činjenice! Inače, što ti to bješe Hercegovina?! Koja to država bješe?! I kad je ta Hercegovina ka' država postojala? Preciznan i odgovoran odgovor očekujem, a ne palamuđenje!
GRAĐANSKI

13. 12. 2019 - 13:49

Inače: Hercegovina ka' GEOGRAFSKI POJAM, prvi put se javlja pod tim imenom 1454. u pismu bosanskog sandžakbega Isa-bega Ishakovića. Sve administrativne jedinice osmanlijske uprave nad Bosnom uključivale su i sve njene PODREGIJE, pa time i Hercegovinu kao jedan od osam ravnopravnih SANDŽAKA Bosne, od 1580, tj. bez posebnog spominjanja Hercegovine u službenom nazivu zemlje.
Krsto

13. 12. 2019 - 16:43

U Ercegovinu nikad nije bilo ni 30% pravoslavaca, a kamoli Srba.
Bodin

13. 12. 2019 - 16:40

Kojoj Hercegovini?To je ona zamisljena zemlja nekakvih hercegovaca,jedan dio hercegovaca veli da su hrvati,drugi da su srbi,treci da su crnogorci,cetvrti da su bosnjaci.A svi trcali na Cetinje da mole za pomoc ranije,Cevo bilo puno izbjeglica iz hercegovine kad su vas turci napadali a vi nam uvijek znali fino vratit.Koliko puta ste zajedno sa turcima napadali Crnu Goru veliki junaci?
GRAĐANSKI

13. 12. 2019 - 12:16

U prave crnogorske kuće (a ne u one lažno posrbaljene i na srednjevjekvni način pomračene) - ispunjenim: tradicijom uzvišenog, viteškog, čojskog, slobodarskog i gospodskog, nikad nećeš čut' da se za Albanca zbori "Šiptar", niti za Muslimana "Turčin", niti za Hrvata "ustaša"! Ne šporkaj po Crnoj Gori svojim kompleksima manje vrijednosti, povjesnim frustracijama, inferiornošću tlačenog, poremećenom osvetoljubivošću i beznadežnom mržnjom! Posebice to ne čini (ti i tebi podobni-slični) AKO si izbjeglica, kojemu je Crna Gora pružila: utočište, koru leba, komat svojega mediteranskog neba, mir potlje vjekova bosansko-hercegovačkog ništavila, dostojanstvo potlje ponižavanja brojnih generacija "tamo tvojih-vaših" predaka (od Turakah), život pomeđu crnogorskih evropljana i (može bit) i crnogorski pasaport! Pušti nesojske vama silno svojstvene marifetluke ili se vrni u Republiku Šumsko-srbaljsku! Znam, teško ti je živjet bez dostojanstva i uz tužne korijene u pedigreu, ali - tako ti je suđeno!
posrbljeni i potureni

13. 12. 2019 - 13:24

E sad kad smo "posrbljeni" hocemo tako i da ostanemo a ne da nas ti i Miras osvjescujete . "Siptar" Albanci sami koriste i nije uvredljivo osim ako ne propratis agresivnim ponasanjem . Kuku tome koga ste vi hljeba najeli. Teski su vasi zalogaji . I vase gospodstvo umisljeno Crnogorac sam u 100 generacija al vas ocima vidjet ne mogu . Sjecam se jadnih izbjeglica iz Bosne sve su po CG prekopali za mizernu nadnicu . Bas je kod mene jedan bosanski musliman radio i kad je bio rucak kaze jadnik da ce jesti sta bilo pa i svinjsko . Ne rekoh jarane ja cu tebi kupiti sta tebi Alah zapovijeda necu dusu da grijesim . Naucila ga muka i takva"gospoda " .
Bodin

13. 12. 2019 - 16:48

Ostani ti posrbljen do mile volje samo nemoj da lupetas gluposti i da nam vrijedjas inteligenciju.Pa ja prvi ne bih volio da ti budes crnogorac,sto ce nam takvi crnogorci?Nije ti nacija fudbalski klub pa da ih mijenjas kad ti bolje plate.Moji su svi bili crnogorci i imam sacuvane dokumente i sad ja trebam da se izjasnjavam srbin zato sto ti kazes ili Amfisto da sam ja srbin.E pa malo morgen ili ti po crnogorski TRT Milojka.
GRAĐANSKI

13. 12. 2019 - 19:22

Baš si ti neki divan i human čovjek! Ma, duša od čojka! Napiši i objavi priču o samomu sebe ka' srbaljskom predstavniku bonhomije (još kad bi ti samo znava: što je bonhomija(?)). Inače: Crnogorac možeš bit' samo 15-16 generacijah (a ne 100), a Dukljanin si bio u 18-20 generacijah!
Doktor

13. 12. 2019 - 16:34

Republika [email protected] su nam "siptari "kao sto ti kazes braca a vi ste nam bivsa braca onda ste i vi malo siptari.Vrati se u tu tvoju kvazi republiku i tamo prosipaj cetnistvo propalice jedna.Najveca je greska sto smo dozvolili takvima da nasele Crnu Goru,veliki junaci pobjegli sa svojih ognjista a odje se junace.Nas ne moze otjerat iz Crne Gore ni oluja ni blickrig ni mongolska horda mi nase ne damo.
NY

13. 12. 2019 - 19:49

Dobar covjek je dobar covjek, ma koje vjere bio. Mi tebi necemo pozeljeti nista loše, a Bog ti dao sta ti zelis nama, Amin !
Sta je ovo?

13. 12. 2019 - 12:18

IMALI HRISTA DA SACUVA CG OD RISTA
Razmisli

13. 12. 2019 - 18:00

Treba nesto i sami da ucinite. Spasavao je CG do sad bar 3 puta iz njihovog zagrljaja.
pravi Cuca a ne fasista

13. 12. 2019 - 13:35

Поштовани наш народе, Ми, иако далеко од свог завичаја и наше Црне Горе, подржавамо све ваше напоре, рад и труд да заштитите Српску православну цркву у Црној Гори и њену имовину коју је вјерни народ стварао, градио, чувао и очувао кроз вјекове, од свих мрачних намјера и многих неприхватљивих побуда деструктивних калкуланата. Ми, српски грађани у дијаспори смо саставни и недјељиви дио државе Црне Горе и њене популације, па имамо легално право на своје мишљење, своје ставове и допринос да се мирним путем превазиђу актуелни проблеми у нашој матичној држави, који никоме не иду у прилог и не доносе заједничко добро. У нади да ће ваше народно и патриотско окупљање у граду под Требјесом 21. децембра ове године бити опомена онима који лутају својим беспућима у ова тешка времена, да већ једном схвате да Црква припада народу, а да је држава народ, а не власт. Предсједник Српског форума грађана Црне Горе из ЕУ и Швајцарске, Цирих Спасоје Кривокапић
GRAĐANSKI

13. 12. 2019 - 15:44

G-dine Krivokapiću, kako obojica vodimo porijeklo od kneza Bajka (dokazano), imam slobodu da Vam uljudno preporučim na čitanje: 1. NEKOLIKO STRANICA IZ KRVAVOG ALBUMA KARAĐORĐEVIĆA (Rim, 1921.); 2. Dr. NOVICA RADOVIĆ: "CRNA GORA NA SAVEZNIČKOJ GOLGOTI" (Peć, 1938.); 3. MILOŠ ZIVKOVIĆ: "PAD CRNE GORE" (Beograd, 1923.); 4. Prof. dr ŽIVOJIN PERIĆ: "CRNA GORA U JUGOSLOVENSKOJ FEDERACIJI" (Zagreb, 1940.); 5. STEVAN BAJKOVIĆ: "VRIJEME GLADNIH I ŽRTVOVANIH" (Cetinje, 2017. i 2019. - knjiga je prvi put štampana 1938.); - nastavak slijedi:
GRAĐANSKI

13. 12. 2019 - 15:49

6. "ĐENERAL VEŠOVIĆ PRED SUDOM"; 7. Prof. dr ŠERBO RASTODER: "SKRIVENA STRANA ISTORIJE" (period 1918.-1929.); 8. VLADIMIR JOVANOVIĆ: "ROVAČKA REPUBLIKA" (portal "Antena M"); 9. Knjige i/ili tekstovi: Prof. dr MIJATA ŠUKOVIĆA, Dr NOVAKA ADŽIĆA, Dr GORANA SEKULOVIĆA, BORISLAVA CIMEŠE, SLOBODANA JOVANOVIĆA, SLOBODANA ČUKIĆA, itd.
GRAĐANSKI

13. 12. 2019 - 16:53

6. "ĐENERAL VEŠOVIĆ PRED SUDOM"; 7. Prof. dr ŠERBO RASTODER: "SKRIVENA STRANA ISTORIJE" (period 1918.-1929.); 8. VLADIMIR JOVANOVIĆ: "ROVAČKA REPUBLIKA" (portal "Antena M"); 9. Knjige i/ili tekstovi: Prof. dr MIJATA ŠUKOVIĆA, Dr NOVAKA ADŽIĆA, Dr GORANA SEKULOVIĆA, BORISLAVA CIMEŠE, SLOBODANA JOVANOVIĆA, SLOBODANA ČUKIĆA, itd.
-

13. 12. 2019 - 17:18

Ne sprdaj se. E naso si kome ces ponuditi literaturu. To je odavno hipnotisan soj. Oni su od reda opravdali sve ono sto se abilo 90-ih a ne nasilje i masakre 1918-te. Batali covjece. Sve sto je uistinu korisno jeste integracija CG u Zapad kao i postovanje Ustava
@Gradjanski

13. 12. 2019 - 18:32

Ti I moja ujcevina Krivikoapici ste casni ljudi ali I I vi, kao I svi ostali, nazalost imate kukolja medju vama. Ne slusaju fanatici razum niti ih interesuju fakti. Samo zakon I uporno bez popustanja pravnim sredstvima (policija, sud, itd) dovodjenje u brazdu. Ovo nije pitanje slobodnog govora. Ovo je pitanje pripreme pobune protiv Crne Gore I izazivanje gradjanskog rata.
Ma

13. 12. 2019 - 21:18

Ima li medju Krivokapicima necasnih uopste ? Ili su dosli sa druge planete ? Ostavi se tih prica. Eno ti onog popa iz Kotora, jedan od najgorih ljudi u Evropi.
danilo s.

13. 12. 2019 - 16:13

Poštovani g. Krivokapiću, Razumijem vaše frustracije, ali one su izazvane upravo nehrišćanskim ponašanjem mitropolita Amfilohija i SPC u CG. Prije svega vi, izgleda, ne poznajete dobro istoriju? Crkve u CG jeste “stvarao, gradio i čuvao narod” – Crnogorski! Ta imovina je bila - sve do stvaranja SPC 1920 god. - u vlasništvu države CG! U njima je su služili liturgije svestenici autokefalne mitropolije Cetinjske (Crnogorske Pravoslavne Crkve – CPC). Novi zakon ne predvidja nikakvo “otimanje” već sudsku proceduru za utvrdjivanje vlasničkih prava. Ako ste sigurni da ste vi u pravu, to jest, da su crkve vaše, što činite ovu bruku po CG i svadjate gradjane CG? Uzgred, gradjani Svajcarske se ne zovu Astrijanci, no Švajcarci, zar nije logično da se i gradjani CG zovu Crnogorci? A gradjani Srbije Srbi(janci)?
(Ne)razumjevanje nerazumnih

13. 12. 2019 - 17:16

"Razumijem vaše frustracije" Danilo, ja sam ih razumio na isti nacin kao i frustracije Rista Radovica. Sve sto nijesm razumio jeste fenomen ovakvih osoba u Cirihu.
Srdjan1234

14. 12. 2019 - 09:42

A kobje sluzio prije pada pecke patrijasije pa sve do dolaska pravoslavlja c crnu goru...zasto se kad je bila autokefalna pored onog mitropolit crnogorsko primorski stoji i cuvar peckog trona....vjerovatno su se po tebi igrali ili imali na um da zauzmu pec..ali nije patrijasija je ukunuta 1700 i neke a posto jedina mitropolija u to vrijeme koja nije bila porobljena je crnogorsko primorka i od tad svi mitropoliti crnogorski nose u nazivu cuvari peckog trona....
Цирих i Cirih

13. 12. 2019 - 17:14

"Pravi Cuca a ne fasista", rekao bi da se javljas iz Berana a ne Ciriha. Gospodine Spasoje, ako ste zaista u Cirihu onda je vasa pojava ne manje zacudjujuca nego da zirafa proseta Cirihom. Nije vam palo na pamet da prokomentariste cinjenicu da SPC ne samo ignorise zakone CG nego ih krsi bespravnom gradnjom, otvorenim mijesanjem u politiku drzave kao i asimilacijom i vrijedjanjem crnogorskog naroda. Ako vam trebaju konkretni promjeri za ovo recite. Polazi se od drzavno pranog okvira, tj ustava Crne Gore pa na nize. Crna Gora je drzava GRADJANA i njeni zakoni se moraju postovati. Nezakonito upisivnje imovine na SPC se mora korigovati.
Rokocki

14. 12. 2019 - 05:47

Postovani Gospodine Procitao sam Vase kritike. Nazalost mislim da pismo nijeste dobro razumjeli kao i drugi koji me nazvase fasistom i drugim vulgarnostima. Hvala Vam. Nezaboravite da ne polazete nikakvo pravo da je Crna Gora vise Vasa nego moja. Mislim da je mozemo podjednako smatati svojom. Nemam potrebu da Vam objasnjavam sa pravnog gledista danasnje probleme jer to ste vi objasnili vec i ako sam ja diplomirao medjunarodno pravo ne u Cirihu vec negdje gde se pravo i pravda postuju. Vasi komentari me ne brinu. Brinu me podjele u CG koje su uzelz zabrinjavajuci nivo. Narod zavadjen i podijeljen. Mislite li da je to uspjeh? Ne gospodine dragi. Volio bih da se narod fokusira na rad i red a ne na razdor. Da radi a ne da gladuje i mudruje. Sirok je ovo pojam za objasnjenja i tezak kad je sagovornih gluh. nego dobro. Gradite mir i slogu u mojoj i Vasoj CG
Trolu

14. 12. 2019 - 16:58

Da smo se mi plasili vasih "plasenja" danas bi bili okrug u Srbiji a na nama bi sjedio Ruski medvjed. Ajde moj "Svajcarac" pa siri srpstvo u svojoj zemlji . Bi rekao da si obican trol
Fali komentar !

14. 12. 2019 - 17:10

Jedan odgovor ovom trolu niste objavili. Molim vas da objavite . Radilo se o ironiji bez uvreda i vulgarnosti.
Zanimljiv ali uobicajen bezobr

13. 12. 2019 - 17:22

Da se ovaj svetosavski soj ne prevari da ode zivjeti u Rusiju, nego zavrse na Zapadu. Najmilije drzave su im Srbija i Rusija, ali kad im pozadina rezonuje onda su sasvim racionalni i biraju Cirih. Pitam se da li bi Cirih bio Cirih da dominira pamet Spasoja. Nije Zapad dosao na nivo dobrog zivota iz sebicne nacionalisticke iracionalnosti , nego je u takvim momentima imao regresiju. I ova osoba , evidentno srpski nacionalista, nekom sugerira da je drzava CG (srpski) narod, da je crkva (srpski) narod i da Crna Gora ne ide dobrim putem. Zamislite drske ironije, upravo iz Ciriha !
Duh Svajcarske :0

13. 12. 2019 - 17:27

Pohvali se Svajcarcima kako si "praci Cuca" Srbin, cirilicar i svetosavac a ne fasista ko sto su ostali. Jesi li im vec objasnio ove sofisticirano demokratske stavove ? I sta vele ?
Najava Nove Srebrenice?

13. 12. 2019 - 18:25

Vi I vase morbidno I zloslutno setanje kostiju I najava NOVIH SREBRENICA, ? E necete uspjeti u Crnoj Gori pa da je nece biti. Vojska, policija, PATRIOTE iI NATO su tu da vas pocesu ako sto pokusate! Zato izvolite ako vam basta ali zagrijte traktore I kamione prvo!
E da

13. 12. 2019 - 21:20

Sretan je narod koji nema posla sa njima i njihovim patronima sa istoka
Krupnija slika

13. 12. 2019 - 16:07

Ovdje su kljucne ove devijacije: 1) SPC se nalazi van pravnog sistema CG, kao dio Srbijeu Crnoj Gori 2) SPC je odvojena od Hrista i narocito u CG ima politicke ciljeve svim raspolozivim sredstvima 3) SPC otvoreno negira drzavu i najbrojniju etnicku grupu u njoj Ovo gore pomenuto je garancija da NIKAD nece biti sklada cak ni mirnog suzivota izmedju SPC u CG i suverene i evropske Crne Gore. SPC je tu upravo zbog toga - da rushi i truje, a ne da miri i gradi. Medjutim, vecina stanovnistva u CG ne rezonuje logikom niti ih vode dugorocni interesi nego emocije i propaganda iz van Crne Gore. Eventualna CPC je ovdje irelevantna
Drugacije vidjenje

13. 12. 2019 - 17:45

SPC je srz velikosrpskog stanja svijesti (ideologije?). Velikosrpstvo apsolutno negira postojanje crnogorskog naroda i drzave Crne Gore. SPC je anahrona institucija za koju demokratski mehanizmi poput referenduma ili izbora ne znace nista. Njihovi stavovi su bazirani na teorijama krvi tla kao i na mitovima iz proslosti. Dakle ovo je daleko blize fasizmu nego li stanju svijesti primjerenom 21-om vijeku. Hocu reci, ovdje se radi o dva nepomirljiva kontrasta.
Drugacije vidjenje - II

13. 12. 2019 - 17:51

Problem kontrasta SPC i drzave Crne Gore kao i crnogorskog naroda i manjina u njoj , eskalira cinjenica da SPC bar u CG ne slijedi Hrista tj jevandjelje, nego je dokazano ovdje politickih ciljeva radi. SPC nam je toliko puta pojkazala da zakoni CG za njih NE VAZE !! DOkazali su nam svoj neskriveni animozitet prema drzavi time sto su bili saucesnici u gotovo svim pokusajim njenog rusenja s polja i iznutra. Dokazali su na verbalno uvredama - fildzan drzava, g.... od koje se pita ne pravi, Crnogorce su nazvali od djavola stvoreni, volovi, nakot, kopilad,... bili ne malo puta u sukobima sa manjinama , itd.
Dugacije vidjenje - III

13. 12. 2019 - 17:59

Na osnovu prethodno iznijetog, pitam vas da li vjerujete da je moguc kompromis tj skladan suzivot, ili jos relanije, ikakav suzivot suverene , evropske Crne Gore i institucije zvane SPC. Ovdje logika interesa ne postoji osim kratkorocno, da se sprijece sukobi. Da li znate slucaj pomirenja ili sklada velikosrba tje SPC sa okolnim narodima gdje god ih je bilo vise od 10%? Da ali za vrijeme Tita. Ostavite se prepucavanja sa velikosrbima i razmislite sa malo sireg aspekta. Ne postoji drugi put nego striktno sprovesti zakone drzave. Ukoliko to ne uradite, budite sigurni da to nece shvatiti kao KOMPROMIS nego kao SLABOST i nasrnuce jos bezobzirnije. ovo je karakteristika svakog nacionalizma a posebno srpskog. Tu lekciju smo naucili ne samo preko SPC nego i u skorije vrijeme od politickih stranaka poput DF-a. Nisu kaznjeni za pokusaj krvavih obracuna 2016-te. jasno danas ponovo prijete i samo je pitanje vremena kad ce i pokusati ili uraditi neko zlo vrlo konkretno, mozda krvavo.
Alb

14. 12. 2019 - 16:26

Ovdje nema nijednoga pravoga crnogorca, svi se vi potonuli pod jednog diktatora kojeg boli uvo,i zbog njega odrekli se svega svetog, Ziv bio mitropolit, i slava i milost bila nasem Sv. Vasliju.
Cetnicicu

14. 12. 2019 - 17:19

Najprije se opismeni, pa se javi ponovo.
RadmilaKT

14. 12. 2019 - 21:51

Sto se vlast bavi sv.Vasilijem, zar se preds.Djukanovic nije izjasnio kao ateista. Šta je njih briga kome na poklonjene ide vjerujuci narod.
Kokoš

14. 12. 2019 - 22:29

Kako te nije sramota od Crnogoraca i kako te nije strah od Boga i Bozje pravde? Ako vec ne znaš sto je pravo suvetene drzave i svih relacija u toj drzavi, barem ne kokodači ( tako se u CG kaže za žene kad govore gluposti).
Kokoš

14. 12. 2019 - 22:35

I jos nesto, " bavljenje" sv. Vasilijem od strane Predsjednika ili bilo kojeg Crnogorca i gradjanina CG je PITANJE KULTURE CRNE GORE, NJENE DUHOVNOSTI I CIVILIZACIJSKOG KODA CRNOGORACA. Po tebi, oni koji nijesu " posrbicki vernici" nemaju pravo u svojoj zemlji da midle o njenom identitetu( O , Bože, pomozi i sveti Vasilije Ostroski, zakletvo pravoslavnih Crnogoraca!)
Dado

14. 12. 2019 - 22:42

Korektna interpretacija proslosti i sadašnjosti.Ali ostaje velika briga za buducnost svih gradjana Crne Gore sa veliko Serbskim šovinizmom
Crna Gora

16. 12. 2019 - 07:59

Sigurna sam da ovo Država neće dozvoliti jer je stvarno prešao sve granice.
Novi komentar