Osumnjičeni za dva ubistva

Telefon otkrio ulogu Popovića u zločinu

Analiza listinga telefonskih komunikacija pokazala je da je Rade Popović iz Podgorice 19. novembra prošle godine bio ispred lokala na Starom aerodromu ispred kojeg je likvidiran Veselin Kalezić.
Objavljeno: 14. 12. 2019 - 07:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bazne stanice koje pokrivaju teritoriju mjesta Botun u Zeti uhvatile su signal Popovićevog telefona u vrijeme kada je zapaljen automobil korišten u egzikuciji Kalezića, navodi se u rješenju Apelacionog suda o produženju pritvora ovom okrivljenom.

Popović je uhapšen 28. oktobra zbog sumnje da je član kriminalne organizacije pružao logističku podršku Marjanu Vujačiću koji je u novembru prošle godine likvidirao Kalezića a pola godine kasnije, krajem aprila ove godine i Mila Ilića (28).

- Prisustvo okrivljenog R. P. na mjestu ubistva i na mjestu gdje je zapaljeno vozilo, radi pružanja pomoći i podrške izvršiocu i unaprijed obećanom prikrivanju krivičnog djela i učinoca potvrđeno je i analizom listinga njegovog mobilnog telefona, broj kartice ... – navodi se u dokumentu.

Popoviću je pritvor produžen zbog opasnosti uticaja na svjedoke koji tužilaštvu u daljem toku istrage mogu pružiti informacije od značaja za utvrđivanje odlučnih činjenica i okolnosti. Vujačić je uhapšen 12. juna u Novom Sadu

Specijalno tužilaštvo tereti Popović da je postao pripadnik kriminalne organizacije, koju je sredinom 2017.godine formirala, za sada, nepoznata osoba. Organizacija je formirana radi vršenja krivičnih djela za koja se može izreći zatvorska kazna u trajanju od četiri godine i teška kazna u cilju sticanja nezakonite dobiti i moći.

Specijalno državno tužilaštvo u dokumentu Apelaciog suda navodi da je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, djelovanje kriminalne organizacije planirano je na duže vrijeme i u međunarodnim razmjerama.

U dokumentu se navodi da je nepoznati organizator radi realizacije neodređenog broja teških ubistava i krivičnih djela nedozvoljenog držanja oružja obezbjeđivao novac i materijalna sredstva za izvršenje navedenih djela.

Popović je prihvatajući članstvo u ovoj organizaciji, prema stavu Specijalnog tužilaštva, prihvatio da ,,postupa po nalozima i upustvima organizatora, da prima i prenosi poruke organizatora drugim pripadnicima, da sa drugih pripadnicima nabavlja sredstva – vozila koja će se koristiti za izvršenje krivičnih djela i za bjekstvo, da pruža pomoć u izvršenju krivičnih djela praćenjem žrtve, prikrivanjem krivičnih djela i učinioca i uništavanjem tragova krivičnih djela“.

Kada je u pitanju ubistvo Kalezića, istražitelji su došli i do podataka da je Popović nabavio ,,reno megan“ koji je godinu ranije,, u decembru 2017. godine ukraden u Beogradu.

On je, kako se sumnja, na ukradeni automobil, stavio podgoričke tablice (PG CT 323) ukradene sa automobila vlasništvo S. A. a koji je bio parkiran ispred njene kuće u Sutomoru. Popović je potom ,,sređeno“ vozilo stavio na raspolaganje Vujačiću radi izvršenja krivičnog djela. 

Vujačić i Popović su jedno vrijeme pratili Kalezića kako bi pronašli najadekvatnije mjesto za njegovu likvidaciju.

Prema nalazima iz istrage, Popović i Vujačić su se 19. novembra 2018. godine oko 17 sati sa vozilom na koji su stavili ukradene tablice dovezli na Stari aerodrom ispred lokala ,,Level“.

Vujačić je izašao iz vozila kada je primjetio da sa vozilom ,,reno megan“ (PG HF 508) nailazi Veselin Kalezić. On je izašao iz svog automobila i tada mu je Vujačić prišao i ubio ga sa leđa, ispaljujući nekiliko metaka. 

Nakon toga Vujačić i Popović su pobjegli u selo Botun i kod napuštene kuće pored ograde KAP-a automobil koji su koristili u likvidaciji Kalezića, polili benzinom i zapalili ga radi uništenja tragova.

Pripremajući likvidaciju Ilića, Popović i Vujčić su, prema tvrdnjama istražitelja, od rentakar agencije u Podgorici iznajmili automobil ,,reno klio“ (PG FT 837) kojim su više dana pratili metu radi izviđanja terena i pogodnog mjesta za izvršenje krivičnog djela.

Oni su 29. aprila pratili kretanje Ilića koji je u Ulici Oktobarske revolucije na kratko izašao iz svog vozila.

Prilikom povratka Ilića u automobil, Vujačić mu je prišao sa leđa i u njega ispalio više projektila iz pištolja ,,glok“. 

Nakon likvidacije Ilica, Popović je rentirani automobil predao na korišćenje bliskom srodniku Vujačića.

Popović je prvi saopštio supruzi Vujačića o hapšenju njenog muža, kome su lisice na ruke stavljene početkom juna u Novom Sadu.

Po ocjeni Specijalnog tužilaštva, upravo ove činjenice potkrepljuju osnovanu sumnju da je okrivljeni Popović pomagao Vujačiću u likvidaciji Ilića i Kalezića. 

Popoviću je pritvor produžen zbog opasnosti uticaja na svjedoke koji tužilaštvu u daljem toku istrage mogu pružiti informacije od značaja za utvrđivanje odlučnih činjenica i okolnosti. Vujačić je uhapšen 12. juna u Novom Sadu.

Komentari: 0

Novi komentar