Cerović: Ko kome otima i zašto

Blizu je okončanje velike državne i nacionalne drame Srbije i Crne Gore, kazao je za Pobjedu publicista Rajko Cerović, u vezi sa pitanjem crnogorskog državnog subjektiviteta, odnosno elementarnog prava države Crne Gore da bude nepodijeljeni vlasnik najvažnijeg dijela sopstvene kulturne baštine.
Objavljeno: 14. 12. 2019 - 08:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Sve ostalo je demagogija i još jedan grčeviti pokušaj beogradske velikosrpske čaršije da zadrži svoju gramzivu ruku na crnogorskom vratu. Ili, možda, novi pokušaj trajnog ozakonjenja takozvane "podgoričke skupštine" i zločina u vezi sa njom iz 1918. godine", istakao je on.

Da bi se spriječila Crna Gora da uvede u sopstvenu pravnu praksu jedan odavno vapijuće potreban evropski zakon o slobodi vjeroispovijesti, naglašava naš sagovornik, angažovana je ogromna destruktivna energija, počev od poslovično neobaviještenih i hiper naivnih Crnogoraca, do najmračnijih kleronacionalističkih krugova Srbije i Crne Gore, ili debelo kriminalizovanog šljama svake vrste.

"Važno je sve istorijske i druge istine okrenuti naopačke, pa zatim na pogrešnoj premisi zavapiti za navodnom svjetskom pravdom? I sve još predstaviti kao objavljivanje rata jednoj crkvi koja dobro zna da odavno sjedi na tuđem nepravo uzetom tronu, i još se ponosi "skiptrom krvavijem" iz 1918. godine", kategoričan je Cerović.

Komentarišući najavu Amfilohija Radovića da će na skupu u Nikišiću donijeti i mošti Svetog Vasilija on ocjenjuje da su banalizovali sveca.

"I kud će sad sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog? Banalizovali su ga, kao što se dobro sjećamo, po Hercegovini, onda kad je trebalo dobro podjarakati krvoproliće u Bosni i Hercegovini, stvoriti što više Srebrenica i drugih nesrpskih stratišta, što više i za što dalja vremena obrukati Srbiju, odnosno poniziti sveca koji ne počiva u Ostroškoj ćeliji za nečiju vulgarnu političku upotrebu", poručuje on.

Upozorava da će skup u Nikšiću biti samo još jedan zloslutni miting.

"Dobro znamo kakvu su nam sreću donijeli mitinzi, posebno organizovani i podjarivani od Srpske pravoslavne crkve. Prethodili su onom našem, prije svega neukom i naivnom glavinjanju za Slobodanom Miloševićem, koji je, uz našu nesebičnu pomoć, u krvi razvalio onu divnu zajedničku zemlju koja je sobom predstavljala idealan model Evropske unije kakvu danas priželjkujemo", podsjetio je Cerović.

Objašnjava da ne traži Crna Gora Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ništa posebno, već da, kao što su crkve i manastiri u Srbiji vlasništvo države Srbije i crnogorski u Crnoj Gori budu vlasništvo države Crne Gore.

"I to ne svi, nego samo oni koje je Crna Gora gradila prije 1918. godine. Dosad smo mislili da je Cetinjski manastir naš, jer je to sjedište naših vjekovnih vladara. Ako Cetinjski manastir nije naš, onda Crne Gore zaista nema. Ko, zaista, hoće da Crne Gore nema neka požuri na zakazani Nikšićki miting", zaključio je Cerović.

Komentari: 14

Goveda

14. 12. 2019 - 09:31

Skup u Niksicu ce biti orkestriran od strane nekolicine Srbo-klero-nacionalista, koji ce biti u ulozi cobana
Nemanja

14. 12. 2019 - 09:37

Kako mozemo mi njima da otimamo nase? Risto i bratija kao da su xozivjeli lobotomiju!
Ksenija Petrovic

14. 12. 2019 - 09:53

Druže Ceroviću u potpunosti se slažem sa vama ,ali druže Ceroviću ko je omogućijo Anfilohiju da radi to što radi .Druže Ceroviću ko ima monopol možs da radi što hoće ,a on ima dobar buđelar .Đe smo bili do sada da ga spriječimo da ne radi to što radi ,da od Crne Gore pravi veliku srbiju.Što smo čekali do sada? Druže Ceroviću gdje da śednem i čujem priču svi su naklonjeni velikoj srbiji .Pa o čemu mi to pričamo .Ko je za to kriv !
Lolo

14. 12. 2019 - 11:07

Samo lagano, donekle I stoji taj argument ali jesuštinski zlonamjeran. Ako se sad duže drvlje I kamenje samo zamislimo što bi bilo prije destak godina. Mućni malo glavne I mane kafanskoga Ivanka:).
A što će vama crkve?

14. 12. 2019 - 10:10

Još se zovete "drugovima". Sami kažete da ste nevjernici. Za vas su crkve "kulturno dobro", znači da ne znate ni čemu služe. Nijesu crkve, nikakvo "kulturno dobro", nego vjerski objekti. Radite ono što znate, a znate proizvoditi samo podjele, pritiske i uzimati ono što nije vaše. Pa sve ste već ili uzeli ili rasprodali po Crnoj Gori. Crkve ne možete, prodati, prepisati na kumove, ortake itd. Ostavite crkve i manastire onima čiji su i bili 800 godina, Mitropolije odnosno svete Srpske pravoslavne Crkve. Zar ne znate ni toliko da je ovu državu i stvorila i očuvala Mitropolija. No vi radite ono što su komunisti jedino i radili i znali raditi, voditi borbe protiv sopstvenog naroda, njegove tradicije i kulture. Jednom riječju-komunistička posla.
Mihailo,Bgd

14. 12. 2019 - 10:21

Objektivna i realna percepcija i procjena aktuelnih zbivanja u CG u vezi SPC i njene ideološko-političke uloge u crnogorskom društvu. PREMALO imuno-obrazovni sistem u crnogorskoj državi čini da u javnosti pokaže sve metode zloupotrebe vjere i sv. ostataka(moštiju) svetaca za realizaciju anticrnogorske političke opcije u skladu sa Velikosrpskim Projektom koji građanima CG nudi umjesto slobode vazalni položaj.
cetnik radunovic

14. 12. 2019 - 10:55

dje si Sosicu?ovo sto radi risto radunovic andrija i bratija nije zabeljezeno u svjetskim tragedijama.... snimi film o ovom uzasu garantujem ti nobelovu nagradu.... jer je ovo cudo nevidjeno najaci filmski motiv sto moze da bidne a zasnovan na stvarnosti sto ti garantuje nagradu.... kad ti vec ne dadose da dovrsis bozicni ustanak kako su dzandari klali Crnogorce to je grijeh sakrivat
гнк

14. 12. 2019 - 11:50

Али друже Церовићу ни ти не знаш да су мошти ношене 1996. Дакле после рата.
Vlado

14. 12. 2019 - 12:36

Ali to nema veze kad su nosene već razlog zbog čega su nosene. Sto ima da se nosi svetac to nikad nije bio nacin pomirenja. Popovi su banda stace im ova drzava za vrat nogom. Kome se moli neka ide u crkvu. Naravno svako u svoju pa i mi Crnogorci. Mi smo ih pravili i krvlju branili ne tamo neki gedžovani
Radovan Karadžić

14. 12. 2019 - 12:36

Nošene su 1990e, drugi put 1996e i evo sad 2019, mislim da oće Amfilohije da ratuje
danilo s.

14. 12. 2019 - 12:04

Zaista smo došli, bolje reći doveli sebe, u nemoguću situaciju. Od cijelog zakona koji govori o slobodi vjeroispovijesti SPC vidi samo opasnost da izgubi njihov nelagalan i nelegitiman posjed crkava i crkvene imovine CG. Njih ne interesuje religija - no novac. I moć koju mogu tim novcem kupiti. Sto godina su nas trovali našim novcem. U jednoj demokratskoj gradjanskoj državi ovaj problem bi se javno razmatrao i pokušao bi se naći racinalan način da se riješi. Ali kako? Racionalan govor može da utiče na razumne, racionalne osobe. Misli mogu ubijediti mislioce (one koji znaju i mogu da misle) – ali, upravo zbog toga su rijetko uspješne – jer, malo je onih koji misle. Ostaje nam da se nadvikujemo sa primitivnim, vulgarnim, primalnim kricima DF-ovaca ili sa podlom, lažnom demokratijom mnogih javnih ličnosti. I, u sred ove buke i bijesa, Amfilohije poziva na ratni sabor za spas srpstva uz poruke o ljubavi i pomirenju. Čak i riječ ljubav u njegoviom ustima ružno zvuči. Ima okus mržnje.
prvi čojek crkve veli

14. 12. 2019 - 15:49

Vaša Ekselencijo, ovim pismom Vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska Patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srpske. Crkva Crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana Pravoslavna Crkva Crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada Pravoslavnoj Crkvi. Gospodin Dedeić nije Episkop Pravoslavne Crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske Patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski Jerarh je naš brat Mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate Patrijaršije Srpske.DA LI VAM JE OVO DOVOLJNO????
danilo s.

14. 12. 2019 - 17:03

Vama su izmišljotine Amfilohijeve dovoljne - meni nijesu. Crnogorska Crkva je bila autokefalna do 1920 god. Pročitajte Ukaz regenta Aleksandra (1920) i Tomos (1922). U oba dokumenta potvrdjuje se da je CPC kao autokefalna ušla u sastav novostvorene SPC. P.S. Ne očekujem da ćete bilo koji od ovijeh dokumenata pročitati, jer vama bolje leži slušanje SPC laži.
Hahaaaa

14. 12. 2019 - 19:08

Pa vi ne znate čak ni kako što je ni kako neka Crkva postaje autokefalna. Da znate tu opštepoznatu stvar ne biste govorili o autokefaliji Mitropolije.
Novi komentar