Sekulović: Tri protesta sa istim ciljem će zbuniti narod

- Poruka koja se šalje je da je naš sistem potpuno nezreo i nespreman da kanališe konflikte na način na koji bi nas preporučio ili svrstao među evropske demokratije - istakao je Sekulović.
Objavljeno: 14. 12. 2019 - 08:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najava protesta sa tri različite strane, a sa istim ciljem rušenjem režima Mila Đukanovića i konačnim oslobađanjem institucija, može samo zbuniti građane, kaže Sergej Sekulović, politički analitičar i advokat. On je u izjavi za Dan istakao i da će narod dodatno biti zbunjen s obzirom na to da će se sve to dešavati u izbornoj godini.

Komentarišući prestanak rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Sekulović je kazao da je politički dijalog trebalo da dovede do kompromisa koji bi za rezultat, između ostalog, doveo do političke stabilnosti, ali da to nije uopšte tako.

- Kako izgleda, proces ide u suprotnom smjeru. Kako će izgledati godina pred nama, a u kontekstu i protesta i svega ostalog, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno – to bi bio korak unazad u smislu izgradnje demokratskih institucija i zrelosti društva da konfliktne političke procese usmjerava na moderan način. Poruka koja se šalje je da je naš sistem potpuno nezreo i nespreman da kanališe konflikte na način na koji bi nas preporučio ili svrstao među evropske demokratije. Očigledno je prevagu odnio balkanski sindrom - istakao je Sekulović.

Po svemu sudeći, kako ističe, naredna godina će biti iscrpljujuća i konfliktna.

- Ovakvo ponašanje pokazuje suštinsku nespremnost da usvajamo evropske standarde i da nijesmo spremni da institucionalno kanališemo konflikte -zaključio je Sekulović.

Pokret Odupri se još odlučuje o datumu održavanja narednih protesta. Kako su najavili na prethodnom okupljanju 7. decembra ispred zgrade Skupštine, do kraja mjeseca će organizovati sigurno još jedan skup. Ista najava stigla je i od Demokratskog fronta, odakle su kazali da neće čekati januar 2020. godine da pokrenu proteste već da će to učiniti do kraja ovog mjeseca. Ipak, ni oni se nijesu izjasnili kada bi to prvo okupljanje moglo biti.

Najava o protestima stigla je i od Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe, koji je trenutno u Londonu i koji je saopštio da Crnu Goru očekuju žestoki protesti poslije Pravoslavne nove godine.

Komentari: 3

Tesla

14. 12. 2019 - 11:03

Ponekad se pitam dali je ovom analiticaru sve u redu u tim sivim celijama iznad obrva i isto tako jeli moguce da je opozicija toliko zatupljena i glupa. Ko zeli svrgavanje “rezima” M. Djukanovica? Kakav rezim, jel vam neko popio mozak. Ko trazi? Pokret neki kojih nema saka jada, dosli su sa tri kombija i par osoba koja je znatizeljno gledala na ulici da vidi o cemu se radi. Inaju podrsku od nekoga a sami neznaju ko je taj? Bili na poziv EU u Brisel a niko tamo nezna niti ko su niti ko ih je zvao? A opozicija? Koja? Pa svi zajedno nemogu sakupiti ni priblizno koliko sam DPS ima simpatizera. A kakva opozicija? Mandic?Becic?Propali Lekic? Ili ovog kriminalca pominje Dikeja koji je o jadu snasao pola CG? Da dam glas osobama koje uzdizu fasizam, nacizam, demagogiju i populizam? Da simpatisem SPC koja od 90-ih samo zlo sije po bivsim republikama Yu? Kad prodju sa blindiranim dzipovima kroz Podgoricu covjek bi pomislio stigla Americka delegacija?
Tesla

14. 12. 2019 - 11:15

I ko treba da zamijenu danasnju vlast, koja je napravila i ekonomsko, drustveno i kulturno cudo koje se ne pamti odkako je CG? Becic? Jedan plagijator i prevarant, koji nije u stanju da normalno objasni kako se to desilo ili nedaj boze da odgovara za to? Usli su u odbor samo da bi slagali EU kao fol mi hocemo pa prva prilika put podnoge. Nijesu u stanju da uzmu odgovornost ni za platu koju “posteno” zaradjuju. Mandic, Knele , Minhauzer Medo i ostala bratija kojima su Drza i Pavle rodoljubi i primjeri? Pa nije narod glup i lud, nije se ginulo u proslosti iz dosade nego radi casti i obraza, radi grude i kuce u kojoj zivimo. I sta sad,Sekulicu, treba da dam glas politickim propalicama i izdajicama ognjista svog? Nikada!! Pa ni tada.
lolo

14. 12. 2019 - 13:02

Lako za objasnit. Katrastrofalan previd Ranje, Vijesti, i par NVO. Krivoga je neko potapsa po ramenu u EU i ovaj se diga da je gotovo. Da ce neko doc i mac Mila i DPS. Bio je i miting na kojemu su podijelili funkcije, ministarske, ambasadorskae i td. Udri, hajka, paralelna stvarnost u kojoj lijepa vijest ne postoji. Opozicija zasticena ka bijeli medjedi ma kakvu glupost da naprave. Ovi laju, vidji im kolumne, (Ratka i Ka;por i td) a opozicija bez izazova zaglupljena i zaostala. Plagijator, lupez i cetnicki vojvoda koji negira genocid. Sve receno !!!!! Medijska NVO mafija
Novi komentar