Državni sekretar Svete stolice poručio

Kardinal Parolin: Podržavamo donošenje zakona kojim će se urediti pitanje odnosa države i vjerskih zajednica

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se tokom zvanične posjete Svetoj Stolici, sa svojim vatikanskim kolegom državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom i razmijenio mišljenja i povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.
Objavljeno: 14. 12. 2019 - 13:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Marković je kazao da Crna Gora slijedi sve ono što su univerzalna opredjeljenja čovječanstva.

„U tom kontekstu, nakon obnove nezavisnosti, zakon koji donosimo je jedan od najzahtjevnijih akata nakon Ustava, koji je dobio pozitivne ocjene na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije, uz samo jedan glas protiv“, istakao je predsjednik Vlade.

Sveta Stolica se, kazao je državni sekretar, ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali podržava donošenje zakona kojim će se u skladu sa civilizacijskim principima urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica.

U saopštenju Vlade se navodi da su se sagovornici saglasili da nakon usvajanja preporuka Venecijanske komisije, dalju proceduru na donošenju i implementaciji Zakona treba da prati dijalog i što je moguće veće saglasje.

Dodaju i da je kardinal Parolin kazao kako je Crna Gora primjer politički i društveno stabilne zemlje.

„Posebno je važno što vaša zemlja u regionu ima ulogu elementa stabilnosti i pomirenja“, naglasio je Parolin.

Državni sekretar Svete stolice je dao punu podršku evropskoj perspektivi Crne Gore i Regiona, ocijenivši da je to važno za njegov prosperitet i bezbjednost, i najavio otvaranje rezidentnog predstavništva Svete stolice u Podgorici, u rangu nuncijature“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 15

Zoran V. Raičevič - Toronto

14. 12. 2019 - 13:37

Dvosmislena poruka iz Vatikana. Sada bi Ambasador i Premijer trebali da je dešifruju, da bi narod znao šta znači!
Popocatepetl

14. 12. 2019 - 14:14

Nije to poruka iz Vatikana nego kako Markovic prepricava svoj sastanak sa kardinalom. Moze mu se vjerovat' taman kao i za ostale njihove lagarije, sve dok Vatikan ne izda saopstenje ili posalje pismo.
Mirna Srbadijo !

14. 12. 2019 - 17:20

Neka, manje gicanja molimo.
Ma ajde?

14. 12. 2019 - 16:40

Podji ti tako edukovan pa razjasni moj kucepazitelju. Nije ni cudo sto si se toliko zabrinuo za Zakon jer si jos prije 10-15 godina izrazio protest zbog proganjanja popova SPC od strane Crne Gore. Kakvo je to tvoje udruzenje iseljenika iz CG, pitam te? Jos jedna srpska skupina ?
Zoran V. Raičević -Toronto

14. 12. 2019 - 17:04

Da pojasnim, nijesam ja izrazio protest zbog proganjana popova iz CG, nego sam rekao da je to još jedna farsa u režiji dijela vlasti tadašnje. Kao što se lako informisati, progani popovi su vraćeni nakon dva mjeseca u CG, jer je Sud poništio odluku i pojeo vuk magarca. Istina je teška, ali se išak proždire. Eto toliko o tom glupom primjeru.
Idi Zorane

15. 12. 2019 - 16:06

Je li a da tvoja opozicija od 80% antidrzavnih stranki dojen na vlast oni bi slucaj SPC lako rijesili u to ne sumnjamo. Prosirili bi se i vjerovatno preuzeli i dio ingerencija vlade CG . Covjece tvoje vodjenje te asocijacije je destruktivno. Nisi za taj posao i apelujem u ime dijaspore Crne Gore da podneses ostavku. Nemas kapacitet da vidis svoju nekompetenciju pogresna rezonovanja iz zablje perspektive. Sve sto kritikujes jeste prodrzavna strana kao u slucaju Sretena perovica.
Podruznica opozicije

14. 12. 2019 - 16:46

A evo Srba iz Toronta
R

14. 12. 2019 - 13:55

Zasto Risto i Irinej sire dezinformacije da PAPA FRANJO ne podrzava zakon o slobodi vjeroispovijesti koji ce se donijeti u crnoj gori. Maske su konacno pale. Sve vjerske zajednice u crnoj gori podrzavaju zakon osim pristalica Rista Radovica takozvanog Amfilohija jasno je zasto on i njegovi sledbenici vojvoda mandic i pipun knezevic ne zele da prihvate ovaj zakon jer moraju sve okupirane manastire i crkve koje su okupirali od 1918 da vrate drzavi u njeno vlasnistvo zatim popovima vise nebi bilo dostupno toliko novca iz manastira ostrog slava mu i milost zato ce nadam se poslednji put pokusati da oskrnave najveceg svetca kod pravoslavaca sv vasilija ostroskog slava mu i milost. Da urade necuveno da ga iz manastira prenesu na njihov sabor u niksicu gradu tog 21 decembra 2018 to samo mogu Amfilohije Joanikije Irinej Vojvoda Mandic i pipun knezevic odabrano drustvo zar ne. Brzo ce doci vrijeme kada ce Carigradska patrijarsija i patrijarh Vratolomej vrate CPC autokefalnost.
Gost

14. 12. 2019 - 14:54

Nema potrebe da se foliramo. Marković je otišao u Vatikan da bi uverio Papu da imovina katoličke crkve neće biti dirana već samo SPC.
-

14. 12. 2019 - 17:28

Zakon veli precizno cilj, a imovina Katolicke crkve je uvijek bila kakva je danas
timestar

14. 12. 2019 - 15:53

CG se nastoji ponašati kao najdemokratskije zemlje,takvi će biti i njeni zakoni.
prof.

14. 12. 2019 - 16:02

Papa će biti odgovoran ako ekstrem. oraginazcija izazove rate i nerede. Spc je harala devedesetih, četiri rata i stotine hiljada mrtvih.
Rsuaka skola trolovanja

14. 12. 2019 - 16:45

Profesore pa ti jedva znasa da pises. Sta ovo znaci "ako ekstrem. oraginazcija izazove rate i nerede" ? Je li srpski trol, mislis da je tvoje seljacko lukavstvo dovoljno da prevari citaoce. Ni ruski trol se ne moze bit bez mrvu pameti. Branis srpske popove a toboze osudjujes srpski nacionalizam. A nije ekstrem ono sto radi SPC evo bar 30 godina. Pa oni su i ucestvovali u masakrima 90-ih huskanjem i sirenjem mrznje.
IGOR

14. 12. 2019 - 16:37

Kao i uvijek DPS, se kloni istine. Tako i u ovom slučaju, a istinu znamo samo što se ona na DPS medijima pročitati ne može. U kratko. Patrijarh Srpski, da ne bi podizao tenzije, po ko zna koji put ćuti, pa i na najavu zakona o oduzimanju crkava i manastira Mitropoliji. Pisao je Papi, koji je odmah reagovao i pozvao Markovića. Zar je teško pogoditi zašto i o čemu razgovaraju. To je suština, a sve drugo je DPS-ova "istina".
Ma ajde vraze?

14. 12. 2019 - 17:27

A istina se ko i uvijek dolazi iz SPC. Da, to smo primjetili evo ima 30 godina. Objekti katolicne crkve su bili u vlasnistvu katolicke crkve oduvijek i naravno da ce ostati. Ako mislis da se Papa zauzeo za Amfilohijevu "pravdu" nema nikakve logike u tome. Povracaj imovine drzave CG nezakonito i nasilno prepisane od rezima kralja Aleksandra a onda nesto i u doba SNP je najavljeno odavno. To je dostavljeno venecijanskoj komisiji prije nekoliko godina. Bice da vatikan nije cuo za to , nego ceka obavjestenja od irineja ?! Ajde moj Srbine pa te vijesti prenosi tvojim istomiljenicima na in4s.net. ovo shvatamo kao tvoje nervozno gickanje?
Novi komentar