Sveta Stolica: Međuvjerski suživot karakteristika hiljadugodišnjeg crnogorskog identiteta

Papa Franjo i premijer Duško Marković posebno su istakli vrijednost skladnog međuetničkog i međuvjerskog suživota koji je karakteristika hiljadugodišnjeg crnogorskog identiteta, saopšteno je iz Svete Stolice.
Objavljeno: 14. 12. 2019 - 16:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Papa je na današnjem sastanku sa Markovićem potvrdio da će doći u Crnu Goru naredne godine.

>>> Papa Franjo naredne godine posjetiće Crnu Goru <<<

Takođe, državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin kazao je da Sveta Stolica podržava donošenje zakona kojim će se u skladu sa civilizacijskim principima urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica.

>>> Kardinal Parolin: Podržavamo donošenje zakona kojim će se urediti pitanje odnosa države i vjerskih zajednica <<<

Komentari: 5

GRAĐANSKI

14. 12. 2019 - 17:21

"Međuvjerski suživot karakteristika hiljadugodišnjeg crnogorskog identiteta" - Ovo je tačno i bilo je taman tako sve doklen je Risto zasio na oni (nekad) sveti stolovač Svetog Petra Cetinjskog! Prva stvar koju je još 1991. god. napravio je da je išćera katoličke svještenike iz crkava sa dva oltara na crnogorskom primorju i zabranio im tamo pristup. Ta tradicija i krasan ekumenistički čin služenja liturđije pod istijem crkovnijem šljemenom je postojao stoljećima i to papa mora znat'. Jednomašice je dripački odbio od zajedničkog iznošenja krsta Svetog Vladimira Dukljanskog na vrh Rumije i sve narode svih vjera, liše svoje srbaljske zbojne! I to je bio jedan istom sjajan vid međuvjerskog i uopše uzvišenog suživota! Oba ova civilizacijska čina su bila za izuzetan ponos Crne Gore pred vaskolikom Evropom i civilizovanijem svijetom! Minuće dosta desetljeća da se Crna Gora oporavi od sramotne podjele i dosta toga još antihrišćanskog što Risto "stvori" i ostavlja zasobom! Ako se ikad oporavi!?!
Vitni Voren

14. 12. 2019 - 19:31

AFERIM, Gradjanski, sve je to istina sto si rekao. Potpisujem.
Grbalj

14. 12. 2019 - 23:19

AMIN!
Vjera Dukljana

14. 12. 2019 - 17:55

Dukljani su prevalentno bili Katolici. O tome svjedoci i srednjevijekovna hronika anonimnog Popa Dukljanina - Sclavorum Regnum Grgura Barskog Ljetopis popa Dukljanina. Sjetite se da ga je upravo Amfilohije prokleo kao i njegove potomke Crnogorce
Zaro

14. 12. 2019 - 20:23

To što je gospodin Amfilohije nekoga prokleo i nije neki važan fakat, prokleo je on i komunistički nakot i volove crnogorske i, po vas bijeli dan, bača kletve svakojake, pa šta da se radi. Ko je prav i moli se Bogu iskreno i otvorenog srca za sve ljude dobre volje ne treba da se boji no da ponosno bude svoj na svome! A Sveti Otac Papa Franjo je dobrodošao u našu lijepu Crnu Goru i, ako Bog da, da ga sa cvijećem dočekamo!
Novi komentar