Pogledajte koliko košta postupak

Doktor Lazović: Zamrznute jajne ćelije mogu se čuvati deset godina, interesovanje postoji

„Interesovanje za zamrzavanje jajnih ćelija postoji ali se još nijedna zena nije odlučila na taj korak, barem kada je riječ o cetinjskoj bolnici“, kazao je načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju. Lazović objašnjava da se zamrznute jajne ćelije mogu čuvati deset godina, a starosna granica za ovaj postupak je do trideset i šeste godine.
Objavljeno: 14. 12. 2019 - 19:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zamrzavanje jajnih ćelija u mnogim svjetskim zemljama nije nikakva novost i taj postupak je prilično uspješan. U razgovoru za Novu M načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju cetinjske bolnice Željko Lazović kaze da se žene interesuju o tom postupku, ali da se jos nijedna zena nije odlučila na taj korak.

„U ovom trenutku je povećano interesovanje. A posebno jer se sve više u svijetu ta uspješnost zamrzavanja jajnih ćelija je na veoma visokom nivou, znači u posljednjih pet do deset godina, inače proces zamrzavanja u vantjelesnoj opldonji je veoma napredovao. Ali još uvijek makar koda nas na klinici nijesmo imali taj social freezing. Odnosno zamrzavanje“, rekao je Lazović.

Zamrzavanje reproduktivnih ćelija može se obaviti i u situacijama kada se nažalost dogodi da osoba boluje od neke maligne bolesti.

„I u trenutku nakon postavljanja dijagnoze, a prije otpočinjanja terapije, mogu se zamrznuti kako uzorci sperme, tako i jajne ćelije. Zamrznute jajne ćelije mogu da se čuvaju deset godina, a starosna granica za ovaj postupak je do trideset i šeste godine, ističe Lazović. Zato što u tom trenutku kad žena zamrzne jajne ćelije one su stare onoliko koliko žena u tom trenutku ima godina, ako želi se ostavriti majka nakon pet godina onda su njene ćelije pet godina mlađe i tu je onda šansa uspjeha veća, nego da radi zamrzavanje u 40-oj godini“, objašnjava Lazović.

Koliko košta zamrzavanje jajnih ćelija?

„Kod nas je zamrzavanje embriona 300 eura i odmrzavanje se plaća oko 100 ili 150 eura“, navodi Lazović.

Postupak zamrzavanja, dodaje on, koristi se i prilikom vantjelesne oplodnje.

„Kod parova koji dobiju veći broj embriona kada radimo postupak vantjelesne oplodnje, ako su embrioni dobrog kvalieta, mi svakom paru prije postupka dajemo informator kako bi bili informisani i da li će potpisati saglasnost da se embrioni koji su dobri, a kojih bude više od onog broja koji smijemo vratiti zamrznu“, naglasio je Lazović.

On se nada da će u narednom periodu u našoj zemlji biti omogućeno zamrzavanje embriona o trošku Fonda.

Komentari: 1

Mark

15. 12. 2019 - 00:08

Odlican doktor i covjek.
Novi komentar