"Simbolika nošenja i šetanja moštiju, asocira na zloslutna vremena"

DPS: MCP nije stvorila državu nego je podriva

„Narativ MCP koji obiluje politikantskim kvalifikacijama i dnevno - političkim floskulama više priliči, saopštenju neke od nacionalističkih, velikosrpskih partija, nego vjerskoj zajednici koja ne propušta da naglasi svoju “miroljubivost” i “tolerantnost”. Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako“, stoji u saopštenju DPS-a.
Objavljeno: 14. 12. 2019 - 20:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dužina saopštenja, navode iz DPS-a, je u obrnutoj srazmjeri sa argumentima koje MCP, kako su kazali, uzalud smišlja da bi opravdala zloupotrebu Svetog Vasilija u dnevno političke svrhe.

„Kao i nebrojano puta do sada, MCP polazi od pogrešne teze koju temelji na svojim interesima i zabludama.  Ali, ne i na činjenicama. Tvrdnja  da je “Mitropolija stvorila državu” prosto je besmislena. To je umišljaj ili ljepše rečeno, “vjerovanje” na osnovu kojeg čelnici SPC proizvode niz netačnih i proizvoljnih zaključaka.  Jedna od “zabluda” je  da Crkva  ima mandat da se miješa u ingerencije države, da je njeno pravo da odlučuje o pitanjima koja su isključivo u nadležnosti legalno izabranih državnih organa. Takvim pogrešnim shvatanjem svoje uloge MCP, pokušava na različite načine da spriječi državu da na demokratski način usvoji zakonsko rješenje koje će regulisati pitanje vjerskih zajednica, i urediti jednu važnu oblast za život naših građana. Zato je licemjerna zamjena teza da se država miješa u nadležnosti Crkve. Naprotiv, čelnici SPC, odnosno MCP već godinama, u svakoj situaciji u kojoj se odlučuje o vitalnim državnim pitanjima, izlaze na teren dnevne politike, pokušavajući da naruše stabilnost države i preuzmu ulogu, koja im ni po čemu ne pripada“, kazali su iz vladajuće partije.

Posebno neubjedljivim su istakli dio saopštenja u kojem MCP negira činjenicu da SPC koristi vjerske objekte kao „fabrike para”.

„Dok tako "zabrinuto" pričaju o siromaštvu, ne smeta im da i od najsiromašnijih vjernika uzimaju i posljednji cent. Kao da "vjerni narod" ne vidi brojne slučajeve neprimjerenog  luksuznog života visokog sveštenstva SPC“, navodi se u saopštenju.

Pokušaj MCP da moštima Sv Vasilija Ostroškog mobiliše narod u cilju ometanja izglasavanja zakonskog rješenja je, prema njihovim riječima, neprimjeren, necivilizacijski i manipulatorski.

„Ma šta čelnici MCP tvrdili, simbolika nošenja i šetanja moštiju, asocira na zloslutna vremena kada se nijesu birala sredstva da se duh nacionalizma i bratoubilaštva pusti iz boce. Na sreću Crna Gora je sada stabilna, demokratska i pravno uređena država, u kojoj zakon važi za sve podjednako“, naglasili su iz DPS-a.

Dodaju da tu činjenicu treba da prihvate i čelnici MCP, i okrenu se vjerskim pitanjima, a uređenje države, kako su kazali, ostave onima koje je narod birao da se tim poslom bave.

„I na kraju šetanja moštiju u dnevno političke svrhe ima veze sa hrišćanskom tradicijom taman toliko koliko i ono opelo Amfilohija Radovića za upokojenje živih ljudi, odnosno članova srpske vlade, koje je držao 2013. godine u Beogradu. Ipak, tadašnji crkveni performans, nije otišao toliko daleko da mošti jednog sveca koristi kao rekvizit. Zato vjerujemo da će MCP odustati od banalizacije svoje uloge, imajući u vidu odlučnost države da na principu demokratskih načela, bez obzira na sve pritiske i opstrukcije, sprovodi svoju ulogu na korist svih građana Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 15

Definitivno

14. 12. 2019 - 20:56

Stop posrbljavanju Crnogoraca! Stop uzurpiranju identiteta Crnogoraca! Stop izvrtanju istorijskih fakata! Stop klerofašistima u CG! Vratite HRAMOVE Crnogorcima! I stari i novi hramovi su drzave Crne Gore! DPS ne smije vise da cuti jer SPC zloupotrebljava demokratiju i unosi smutnju u Crnu Goru. Nijesu Crnogorci dosli u Srbiju da otimaju srpske hramove i vode kolovojnice po Srbiji, no su Srbi dali sebi za pravo da rade od Crne Gore sto im je volja. Ako im dozvolimo!!! A necemo im dozvoliti! Nemamo pravo zbog nase proslosti i buducnosti da im dozvolimo da rade ovo sto rade!
Šnjego

15. 12. 2019 - 08:54

MCP Srpske pravoslavne crkve je učestvovala u nestajanju crnogorske države i nestajanju nenog vjekovnog imena! Od tada pa do danas sve čine da se prebriše crnogorski kulturni i nacionalni identitet i da Crnuj goru opet vrate u "kandže" (proširene) Velike Srbije! Nijesu MCP i njen komandant, pukovnik Radović krivi! Svako pokušava za sebe osvojiti što više, već je kriva vlast koja to decenijama toleriše! Kasna pamet, mag..cu pod rep ( u ovom slučaju "đavolu pod rep")!
007

15. 12. 2019 - 09:10

GRIJESIS, NIJESU ONI SAMO U CG TAKO RADILI NO SU SVUDJE DJE SU ZIVJELI I HRVATSKOJ I U BIH I MAKEDONIJI I NA SVETOM IM KOSOVU I NA KRAJU ZBRISASE NA TRAKTORIMA OSTAVIVSI PUSTOS IZA SEBE.
Šnjego

15. 12. 2019 - 11:04

Pomenuh samo CG, jer ostali su tu "problematiku" riješili uz pomoć svojih političara, a naše "uspavane ljepotice" se sjetiše kada im je "dogorelo do noktiju" i zaprijetilo da će dolaskom Frontovaca na vlast završiti pod Velje brdo da "drobe vodu" kokoškama!
Anđelima Vesna

14. 12. 2019 - 21:09

Svaka čast. Više je bilo vrijeme za ovakav stav i komentar.
Draško

14. 12. 2019 - 21:18

Kako nije stvorila državu? Jesu, bogme, stvorili u miru ono što u ratu nijesu mogli, stvorili ali četničku Srbiju. Svim silama je SPC podržavala četnike tokom II svjetskog rata, koji su srcem i dušom bili "za kralja i otadžbinu:, ali Srbiju. To i danas traje, ništa se nije promijenilo, to vi iz DPS-a odlično vidite ali adekvatno ne reagujete. Ako tako nastavite, da samo verbalno tobož branite CG, popovi će ostvariti svoj naum koji u ratu nijesu mogli da ostvare. Opameti se Crna Goro.
Šta hoćete?

14. 12. 2019 - 22:21

I istorija i Mitropolija i Mitropolit i Rimski Papa i vjernici i Sveti Vasilije je ustao proziv vašega nauma da poslije 800 godina, učinite ono što ni Turci za 500 godina okupacije ni pokušali nijesu-da vjernicima i Bogu otmete ono što je njihovo. Sve što možete sad uraditi , je molba za oprost!
Objektivni

15. 12. 2019 - 00:33

Eto danas Vatikan demantova lazavinu SPC . A sv Vasilije ce vas sigurno kazniti zbog bezboznistva. To sto cini vrh srpske Crkve , beogradska patrijarsija i njena mitropolija u CG je svojstvena samo neljudima. Svetog Vasilija su priznali za svog sveca 1985g. A od Hrista su se davno odrekli .
Doktor

15. 12. 2019 - 02:41

Sta [email protected] da te podsjetim da su turci spalili mosti svetog Save i ukinuli Pecku patrijasiju,i da ne zaboravim da ti kazem da ti je cio komentar "nidje veze" i da nema blage veze sa istinom i realnoscu.Ono "da se sveti Vasilije digao protiv naseg nauma" je krajnje bolesno i zahtjeva ozbiljnu analizu profesionalaca iz oblasti psihologije.Sjutra cim svane pravac psihijatar bez razmisljanja moja ti je preporuka.
AFŽ

15. 12. 2019 - 09:11

Iz kojih je, vala Bogu, ovo pećina izišlo?!
Vakat je!

14. 12. 2019 - 22:47

Vakat je da se DPS oglasi o orgijanju SPC. Vakat je da Crnogorci imaju pravo NA SVOJE HRAMOVE! Da ih Risto ne posrbljava.
Peśo

15. 12. 2019 - 00:14

Po Beogradskoj patrijaršiji u Crnoj Gori žive samo pravoslavci Srbi, tako da su i njihovi vjerski objekti. Iz tog nasilnog shvatanja gradi se kompleksna velikosrpska ideologija "gde su srpski grobovi tu su srpske zemlje".
Никшић

15. 12. 2019 - 03:34

Створила је Црква но ко је, све до Књаза Данила Црна Гора била је теократска држава, а и династија Петровића без дилеме је српска.
Nenad Berane

15. 12. 2019 - 08:44

Zaboravi se ovo sto je vlada sipala u montenegro airlines , zaboravi se na izborno zakonodavstvo i sta kazes molim te nije crkva stvorila Cg u pravu si izgleda Milo ju je stvorio. A sta ce nam izbori nek ukine zakonom izbore i sebe proglasi za kralja i patrijaha sta se muci ovako.
007

15. 12. 2019 - 09:13

NE LUPAJ,PRIZOVI SE PAMETI.
Novi komentar