Kolašin: Zimska turistička sezona i zvanično otvorena

Zimska turistička sezona zvanično je počela današnjim svečanim otvaranjem na ski centru Kolašin 1600, u organizaciji Skijališta Crne Gore, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije. U okviru Winter openinga organizovan je koncert regionalne muzičke zvijezde Indire Forze ex COLONIA, kao i nastup DJ-a Vlada Božovića.
Objavljeno: 14. 12. 2019 - 20:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ono što nas čini veoma ponosnim u Ministarstvu, a rekao bih i u Vladi Crne Gore jeste činjenica da prisustvujemo još jednom koraku u transformaciji i realizaciji onoga što je politika Vlade Crne Gore. Mi smo otvorili skijalište 'Kolašin 1600' i to je bilo prvo novo skijalište koje je otvoreno u našoj  državi u posljednje tri decenije", kazao je državni sekretar u MORT-u Damir Davidović.

Posrijedi je, kako je podsjetio, sastavni dio projekta i strateškog opredjeljenja, Vlade čija je vrijednost nekih 140 miliona eura. 

 

ski7

"Kao što vidite to nisu samo planovi, to jednostavno politika, to su projekti koji se realizuju na dnevnom nivou. Od ukupnih 140 miliona, nekih 100 miliona su već potpisani ugovori i  bukvalno se svakodnevno izvode radovi. Samo u ovoj godini projekti koji su najavljeni potvrđuju nam da ćemo otprilike duplirati kapacitete u kvalitetnim smejštajima, to su objekti sa četiri i pet zvjezdica. Pripremljeni su projekti, na Žabljaku su već krenuli radovi, u Kolašinu kreće gradnja prvog hotela sa pet zvjezdica. U novembru smo u prosjeku nedeljno imali prijavljenih oko 40 odsto više gostiju u odnosnu na predhodnu godinu.

Danas na otvaranju očekujemo više od 2.000 ljudi to je jedan veliki napredak u odnosu na raniji period. Vjerujemo da će ova godina predstavljati jedan bendžmark po kojoj ćemo mjeriti svoje naredne uspjehe, ali ovo predstavlja samo jedan počatak razvoja turizma. Ne samo kada govorimo o zimskom turizmu, već jedan značajan potencijal koji imamo i za ljetnji turizam posebno za ono što je trenutno moderno, a to je aktivni turizam, zdrav način života, prirodna hrana", naglasio je Davidović.

Činjenica je, smatra direktorica NTO Željka Radak Kukavičić, da je ponuda kada je u pitanju zimska sezona značajno unaprijeđena.

"Pored Kolašina 1600 tu su i dodatni sadržaji i zabave za djecu. Prošle nedjelje otvorena je zimska sezona na Vučju, naredne nedjelje otvaramo zimsku sezonu na Žabljaku. Moram da kažem da je zainteresovanost gostiju sa Zapadnih tržišta i regiona i za ovu turističku sezonu izraženo tako da sam sigurna, uz povoljne vremenske prilike koje su važne kada je u pitanju svaka sezona, da ćemo te pozitivne trendove kada je u pitanju zimska turistička sezona nastaviti i u 2020. Imamo najave za kraj januara, februar i mart organizovane grupe sa područja Izraela, Francuske, i Austrije a takođe značajniji broj gostiju očekujemo iz užeg regiona a to je Albanija, i dio Dubrovačke županije", kazala je ona.

 

ski5

 

Zimska sezona, kako je istakla, nije samo u zimskim centrima, već počinje i na primorju sa novogodišnjim praznicima.

"Uspostavljena je saradnja između našeg Skijališta 'Kolašin 1600' sa Skijalištima iz Regiona gdje je potpisan sporazum  o mogućnosti korištenja zajedničkog ski-pasa. Svakako ponuda Skijališta Crne Gore jeste nešto na što smo ponosni, i što jeste dalo i daće tek u budućnosti tu dodatnu vrijednost i sadržaj i što će biti motiv dolaska turista ne samo tokom zimske turističke sezone nego i ljetnje", zaključila je direktorica NTO.

 

ski1

 

Izvršni direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović je istakao kako će u toku tekuće zimske turističke sezone biti aktivno sedam skijališta - Kolašin 1600 i Kolašin 1450, ski centri Javorovača i Savin kuk na području Opštine Žabljak, ski centar Vučje na području Opštine Nikšić, ski centar Lokve na području Opštine Berane, te ski centar Turjak na području Opštine Rožaje.

"Ono što želim još da napomenem je da će se sljedećeg vikenda praviti manifestaciju za otvaranje ski centra Savin kuk na Durmitoru 21. decembra. Danas će na otvaranju nastupiti Indira ex Colonia, 1. februara gostovaće Jelena Rozga, 15. februara gostovaće Dženan Lončarević, 1. marta gostovaće Željko Samardžić, a 29. marta gostovaće Lexingtnon bend", naveo je on. 

 

ski4

 

Takođe, tokom cijele zimske turističke sezone, skijališta će imati angažovane DJ-eve, bogat kulturni program i za djecu i za odrasle. Što se tiče olakšica za sve stanovnike Opštine Kolašin utvrdili smo posebne cijene, sezonski ski pas koji košta 250 eura za stanovnike Kolašina je  170 eura za odrasle a za 100 e za djecu. Za korisnike socijalne pomoći tu smo obezbjedili besplatne ski pasove za djecu a što se tiče onoga što je činjenica da sva djeca kako sa područja Opštine Kolašin i Žabljak i tamo gdje država ima vlasništvo na tim Ski centrima moraju da nauče da skijaju, i neće nijedno dijete ostati da ne zna da skija zato što roditelji nemaju novaca da plate ski pas", istakao je Popović.

Za sve posjetioce ski centra, na dan Winter openinga bile su obezbijeđene nagradne igre, besplatan parking, besplatno skijanje/panoramska vožnja žičarom, besplatne porcije tradicionalnog mega kačamaka, promo cijene pića, kao i igre za djecu uz animatore.

 

Komentari: 3

Furious Ann

14. 12. 2019 - 22:42

Jedan sam od putnika danas u autobusu iz Podgorice, organizovani prevoz. Utisci su odlicni, bilo je veoma lijepo, vidi se napredak, falio je snijeg, ali bice i njega. Zao mi je sto je dragocjeno vrijeme do sada izgubljeno kada su razvojni projekti ove vrste u pitanju pored ostalog, ali bolje ikad nego nikad! Odlican provod danas, osjecali smo se lijepo i dobrodoslo. Rijetko mi se svidja koji projekat ove Vlade/vlasti i sto se mene tice, davno je trebala biti bivsa, ali mi nije nikakav problem da priznam kada nesto dobro napravi,a ovo je za pohvalu, nastavite!
fali SAMO snijeg !!!

15. 12. 2019 - 12:05

Al kad pane sneg falice puta i bice saobracaj u prekidu.
kacamaka smocanoga

15. 12. 2019 - 12:08

i mlijeka kisjeloga u Savardak kod Scepanovica
Novi komentar