Njemačka kancelarka poručila

Merkel: Njemačka novim zakonom olakšava uvoz radnika izvan EU

Njemačka će početkom iduće godine donijeti novi zakon koji bi trebao olakšati uvoz kvalifikovanih radnika van Evropske unije, najavila je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na "očajničku" potrebu privrede za radnicima.
Objavljeno: 14. 12. 2019 - 21:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupit će na snagu 1. marta 2020. godine i cilj mu je otvoriti put radnicima van EU-a da dođu i ostanu živjeti u Njemačkoj, prenosi Hina.

Prema posljednjim procjenama, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mjesta.

U ekonomski najjačoj članici EU-a radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije.

"Ali, to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike van EU-a", rekla je kancelarka.

"Bez dovoljno stručnjaka nijedna ekonomija ne može preživjeti", upozorila je Merkel u redovnoj videoporuci subotom, koju je potpuno posvetila novom zakonu.

Istaknula je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

"Mi trenutno imamo brojne preduzetnike i kompanije koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom", istakla je Merkel.

"Ako se političari ne pobrinu za dovoljno stručnjaka, kompanije i preduzetnici napustit će Njemačku, a to je nešto što ne želimo", upozorila je.

Radi zadovoljavanja potreba privrede sa stručnjacima, vlada poseže za tri strategije.

Prva se odnosi na potpuno iskorištavanje kapaciteta domaćeg tržišta rada, druga na pojačani uvoz stručnjaka iz EU-a, a treća na useljavanje stručne radne snage van Unije.

U ponedjeljak će biti održan vanredni sastanak na kojem bi predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca trebali dogovoriti kako novim zakonom privući što više stručnjaka van EU-a.

Zakon o useljavanju stručne radne snage omogućava i useljavanje u svrhu stručnog obrazovanja u Njemačkoj.

Merkel je najavila ubrzano izdavanje radnih viza za stručnjake koji steknu uslove useljavanja.

U Njemačkoj je od početka 2016. godine na snazi takozvano Pravilo o useljavanju sa zapadnog Balkana, koje nije ograničeno samo na kvalifikovane, nego se odnosi i na nekvalifikovane radnike.

Dosadašnja praksa je pokazala da je najveći problem izdavanje radnih viza, jer se na sastanke u njemačkim ambasadama u zemljama poput Srbije ili Bosne i Hercegovine čeka i više od godinu dana.

Vlada u idućem razdoblju treba odlučiti i o tome treba li to pravilo ukinuti kada 1. marta na snagu stupi novi zakon koji se odnosi i na te zemlje.

Komentari: 7

Krsto

14. 12. 2019 - 22:27

Prosto je nevjerovatno da jednoj državi kakva je Njemačka fali ljudstvo za rad. I to stanje traje evo već pa decenijama. Znam da ta zemlja ima najmanji prirodni priraštaj u Evropi ali ovo je kataklizma.
arbajt maht fraj

15. 12. 2019 - 06:10

To je ujedno sansa i spas za radnike balknskih zemalja da pobjegnu iz opljackanijh zemalja i kandzi kriminalnih postkomunistickih rezima.
SLusaj ovo

15. 12. 2019 - 20:11

Meni se cini da tebe nece niko dok si toliko pun cemera. Iz negativnosti i mentalno destruktivnog stanja se nista ne postize. postoji toliko zemalja sirom sviejta koji zive gore od vas pa su pozitivni i iz tog stanja mijenjaju stvari daleko uspjesnije od vas.
bijesniVranac

15. 12. 2019 - 09:46

""Bez dovoljno stručnjaka nijedna ekonomija ne može preživjeti", upozorila je Merkel u redovnoj videoporuci subotom, koju je potpuno posvetila novom zakonu." Dodji U Crnu Goru da vidis kako moze! Nista ne znaju ovi Njemci...
Nji

15. 12. 2019 - 20:12

Moze zahvaljujuci konjima vrancima.
CT

15. 12. 2019 - 18:49

Krsto ako cuje Merkelova za tebe odmah ce te zvati u Njemacku.
Gotovo

15. 12. 2019 - 20:13

Vec je primjecen i apcigovan iz CG, vrbovan za visoko mjesto u Siemens-u
Novi komentar