Lokalne službe obustavljaju rad

U Pljevljima mrtve neće sahranjivati, živi će se smrzavati

Sudeći po najavama zaposlenih u lokalnim preduzećima narednih dana u Pljevljima će se desiti potpuna obustava rada osnovnih službi, piše Dan.
Objavljeno: 15. 12. 2019 - 08:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svi zaposleni u Agenciji za stambeno-poslovni fond zatražili su otpremnine, zaposleni u Komunalnim uslugama zaduženi za sahranjivanje na gradskom groblju od ponedjeljka su najavili prekid rada, a juče su i radnici lokalnog preduzeća Grijanje najavili štrajk.

Lokalni parlament sa većinom koju čine odbornici DPS-a, SD i Bošnjačke stranke, donio je zaključke kojima se zadužuju službe da u narednih mjesec dana podnesu izvještaj o situaciji u lokalnim preduzećima, dok bi predsjednik opštine Igor Golubović potom u roku od mjesec dana predložio adekvatne mjere. Sudeći po svemu, prije nego što predsjednik opštine predloži adekvatne mjere, preminuli u Pljevljima neće se moći sahranjivati, a živi će se smrzavati pored hladnih radijatora.

“Početkom naredne sedmice upravi firme predaćemo potrebnu dokumentaciju, tj. odluku o stupanju u štrajk i izjavu o učesnicima. Od menadžmenta firme i Opštine zahtijevamo da u roku od deset dana donesu odluku o potrebnom minimumu rada na osnovu Zakona o štrajku, kako bismo na zakonom predviđen način stupili u štrajk. U suprotnom ćemo štrajk radikalizovati potpunim gašenjem kotlova. Nadamo se da će u tom trenutku menadžment firme iznaći model da nas kazni i udalji sa posla i da će zapošljavanjem novih radnika obezbijediti kontinuiranu isporuku toplotne energije poigravajući se sa životima tih istih radnika i stanara zgrade u kojoj se nalaze kotlovi”, navodi se u saopštenju zaposlenih u preduzeću Grijanje.

Oni su naglasili da su uputili dopis menadžmentu firme i gradonačelniku sa predlogom da se od obećane finansijske pomoći preduzeću od 60 hiljada eura isplate četiri zaostale plate.

“Nikakav odgovor nismo dobili, tako da su nam tim činom neodgovaranja stavili do znanja koliko nas poštuju radnike, a i vas poštovani sugrađani kao korisnike naših usluga”, poručili su radnici preduzeća Grijanje i pozvali korisnike njihovih usluga da se na vrijeme pripreme za početak štrajka, odnosno da obezbijede neki drugi vid grijanja stambenih i poslovnih prostora.

Kada su u pitanju radnici preduzeća Komunalne usluge zaduženi za sahranjivanje preminulih koji traže da im se od 11 plata isplate najmanje tri, oni će prekinuti rad u ponedeljak, a potpise podrške dobili su i od kolega iz drugih radnih jedinica preduzeća.

U čitavoj priči ne treba zaboraviti da su dugovanja preduzeća Grijanje oko 560.000 eura, Komunalnih usluga milion i 800.000, a Agencije za stanbeno – poslovni fond oko 950.000 eura. Zaposlenima se duguje 10, 11 i 8 plata, a pomenuta preduzeća sve imaju manje snage za ozbiljan rad. Iz nevladinog sektora su stigla i upozorenja da situacija nije mnogo zavidna ni u gradskim preduzećima Vodovod i Čistoća. U ovom preduzećima se plate isplaćuju redovno, ali sva druga dugovanja se uvećavaju. Golubović je na nedavno insistiranje opozicije da se finasijski iz lokalnog budžeta pomogne lokalnim preduzećima poručio da ako se za lokalna preduzeća izdvoji 3,5 miliona eura, onda Pljevlja ne mogu da računaju na toplifikaciju.

Komentari: 1

tako vi i treba

15. 12. 2019 - 12:46

Da zivite bolje a vidjecete moze jos i gore
Novi komentar