Rusi i Japanci udruženo prave robota za osvajanje Mjeseca (VIDEO)

Ruska kompanija „Android tehnolodži“ i japanski startap GITAI planiraju da naprave robota koji će raditi na površini Mjeseca.
Objavljeno: 15. 12. 2019 - 08:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izvršni direktor ruske kompanije Jevgenij Dudorov naglašava da kolege iz Japana razmišljaju u istom pravcu kao oni u nastojanju da korak po korak dizajniraju robotske sisteme koji će moći da se koriste u istraživanju bliskog i dalekog svemira.

„Za početak i nama i njima prvi cilj je Mjesec, odnosno robotski sistemi koji će moći da izvršavaju zadatke na mjesečevoj površini“, navodi Dudorov, prenosi Dnevnik Evroazija, pozivajući se na rusku agenciju Tas.

Japanska kompanija GITAI je specijalizovana za antropomorfne robote i koriste komande sliče onima koje su razvili u „Android tehnolodžiksu“. Njihov uređaj omogućava upravljanje robotima u režimu „avatara“.

Inače, ruska tehnološka kompanija „Android“ je u saradnji sa Fondom za napredna istraživanja, izradila humanoidni robot „Skajbot F-850“ koji je prvobitno bio nazvan Fedor i koji je krajem avgusta letio na Međunarodnu svemirsku stanicu na svemirskom brodu „Sojuz“.

Drugi projekat na kome radi ova kompanija je Teledroid, robot koji neće nužno imati antropomorfne karakteristike, a koji bi funkcionisao sa spoljne strane Međunarodne svemirske stanice. Prvi prototip Teledroida se očekuje početkom proljeća 2020. godine.

Kompanija „Android“ takođe, projektuje antropomorfni robot koji bi prenosio radioaktivni otpad iz skladišta na preradu.

Komentari: 0

Novi komentar