Rekao Pjer Mirel

Otvaranje poglavlja postalo vještački proces

Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces i takav pristup više ne funkcioniše, rekao je Pjer Mirel, nekadašnji direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje.

Objavljeno: 15. 12. 2019 - 08:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mirel, trenutno angažovan kao predavač na francuskoj akademiji Sciences Po, kao član Evropske komisije bavio se proširenjem EU 23 godine, od 1990. do 2013.

Kako prenosi portal European Western Balkan, Mirel je na konferencije "Vraćanje Balkana na prvo mjesto u EU“ koji je održan u Beogradu, podsjetio da je Crna Gora potrošila osam godina da otvori 32 pregovaračka poglavlja.

"Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces. Crna Gora je potrošila osam godina da otvori 32 pregovaračka poglavlja i zatvori samo dva, što je, neuspjeh", rekao je Mirel.

On smatra da su poglavlja zastarjela.

Njegov prijedlog je da Zapadni Balkan uđe na jedinstveno tržište kako bi bilo više investicija.

"Prioritet bi trebalo da bude jedinstvo tržište, ne kao cilj, već kao prva faza - cilj bi trebalo da ostane članstvo", rekao je Mirel.

Mirel je naveo i da bi komesari Evropske komisije trebalo da počnu jasno i otvoreno govoriti da Brisel treba više da se angažuje u djelovanju sa zemljama članicama i nacionalnim parlamentima.

Komentari: 3

Sarada

15. 12. 2019 - 09:46

Napokon da neko iz Brisela kaze sto mnogi misle. Ako drzava od 600.000 stanovnika vec deceniju ne moze ni da se priblizi postavljenim parametrima uz pomoc ekonomski mocne unije od preko pola milijardi ljudi tu nesto opasno ne stima! Rusi su na zadnjim izborima sa par miliona dolara umalo doveli cetnike na vlast, a jedini koji su nam priskocili u pomoc bili su Ameri i Britanci koji Uniju ne mogu smislit'! Krajnje je vrijeme ds stavimo prst na celo i zapitamo se dje smo krenuli!
-

15. 12. 2019 - 20:08

Ne znam koliko velicina zemlje igra ulogu ali je istina da su zadnjih godina toliko podigli kriterije da ne samo sto se razlikuju od onih za Rumuniju i Bugarsku znacajno nego i udaljavaju politicku spremnost Unije da prihvati nove clanice. politicki dio a ne istinska spremnost je veci problem. Vjerujem da bi Njemacka pustila CG uskoro u Uniju sto bi bio dobar potsticaj i ohrabrenje za ostale. Jedn je sigurno - OVO JE JEDINI PUT za suverenu i proevropsku CG.
Vrai

15. 12. 2019 - 15:58

Bien sur, monsieur !
Novi komentar