Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Sveštenici će biti na Blažovom mostu dok ne dobiju garancije da će se zakon povući (FOTO, VIDEO)

Sveštenici će biti na Blažovom mostu dok ne dobiju garancije da će se zakon povući (FOTO, VIDEO)

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici danas se okupilo nekoliko stotina građana u znak protesta protiv najavljenog donošenja zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kako javlja reporter Portala Analitika s lica mjesta, građani su krenuli od Hrama ka Skupštini Crne Gore i Staroj varoši, ali im je policija zabranila prolaz preko mosta Blaža Jovanovića.
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Građani i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) tražili su od policije prolaz do crkve Svetog Simeona u Staroj varoši (Nemanjin grad - Skaline), ali im to nije dopušteno. Oni su zahtijevali prolaz pozivajući se na Ustav Crne Gore i vjerska prava, policajce su nazvali braćom, tražeći da odgovore zašto je Podgorica pod blokadom. 

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, pridružio se sveštenstvu MCP nakon razgovora s premijerom Duškom Markovićem, poručivši da narod traži da se ispoštuje crkva, a ne da se njene svetinje oduzimaju i pripisuju državi.

On je naveo da je MCP osnovala Crnu Goru, te da je stvarala nezavisnu Crnu Goru.

Sveštenici MCP su poručili da će ostati na Blažovom mostu dok ne dobiju garancije da će Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti biti povučen iz skupštinske procedure.

Nakon što im je prolaz zabranjen, odlučili su da služe moleban na mostu Blaža Jovanovića, ispred policijskih barikada.

skupstinapolicijasvestenici4skupstinapolicijasvestenici32612svestenicipolicija32612svestenicipolicija2hram2skupstinapolicijasvesteniciUprava policije saopštila je ranije da neće dozvoliti održavanje neprijavljenog skupa u blizini štićenih objekata, i pozvala građane da poštuju zakone i da se uzdrže od izlaska na medijski najavljena okupljanja.skupstinapolicijasvestenici2hram3

Zbog navedene odluke UP, okupljanje je premješteno kod hrama.

Iz DF-a su poručili juče da očekuju da svi vjernici, koji su potpisali peticiju SPC da će braniti svoje svetinje, budu sjutra pred Skupštinom Crne Gore u 11 sati, „i izraze protest protiv usvajanja Zakona koji atakuje na SPC".

 

Portal Analitika