Savjeti za proizvodjače

Dnevnik aktivnosti u poljoprivredi: Šta treba uraditi za bolje prinose

Na početku smo godine. Što se tiče poljoprivrede,u decembru smo imali najmanje aktivnosti. Poljoprivrednici su, kao i svake jeseni, pripremili svoje imanja za prezimljavanje, sumiraju rezultate i prave planove za novu godinu.
Objavljeno: 05. 01. 2020 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Dobar je trenutak da posjetite sve radionice, tribine i savjetovanja, koja se organizuju za poljoprivredne proizvodjače. Iako su aktivnosti po pravilu minimalne, ovaj momenat je veoma značajan jer imaju vremena da realno sagledaju svoje aktivnosti u toku godine, da poprave određene stvari, da ono što im ne donosi nikakve benefite odbace i zašto da ne uživaju u onom što je posebno dalo dobre rezultate u toku godine", ocjenjuje Rada Radošević iz vrtnog centra Kalia.

DNEVNIK AKTIVNOSTI 

Da bi što realnije mogli da sagledaju svoje aktivnosti osim iskustva koje skupljaju godinama, savjetodavnih službi u poljoprivredi koje su im na raspolaganju tokom čitave godine bilo bi od neprocjenjivog značaja da vode svoje sopstvene dnevnike aktivnosti u kojima bi zapisivali sve agrotehničke mjere koje su primjenjivali u toku godine.

njiva-januar"To možda zvuči kao još jedna velika obaveza na ionako velike poslove koje moraju da obavljaju u sezoni poljoprivrednih radova, koji su po pravilu vezani za optimalne rokove-pripreme zemljišta, đjubrenja, sjetve, sadnje i zaštite pesticidima, pa ako pritom dodamo i nepovoljne vremenske uslove, možda izgleda da je zaista preteško to sve negdje i zapisivati", savjetuje Radošević.                                                                                                                        

Svi registrovani poljoprivredni proizvođači koji su ušli u  proizvodnju bilo koje kulture su vjerovatno i obezbijedili  plan uzgoja od strane neke savjetodavne službe ili biotehničkog instituta. Plan svima mnogo pomaže, ali se mora i korigovati u zavisnosti od vremenskih uslova u toku godine.

Ta odstupanja imaju veoma važnu ulogu za cijeli proces proizvodnje. Ako pravite  planove za novu sezonu, neophodno je da obezbijedite odgovarajuću poziciju te da ispitate sastav zemljišta, da imate jasnu sliku koja đjubriva i u kojim količinama su neophodna za sami start-sjetva,sadnja... 
Veoma važan momenat je izbor sorti za sjetvu i sadnju. Čuvajte sve deklaracije od sjemenskog materijala, jer ćete na taj način imati uvid šta od sorti koje ste posijali daje rentabilne prinose. 

BILJEŽITE ODLIČNE PRINOSE PO SORTI

Upišite i sjetovne norme. Ako ustanovite da ste sa nekom sortom povrća, voća, žitarica postigli odličan prinos, sigurno ćete ih nastaviti gajiti. Sva sredstva zaštite koje ste koristili u toku vegetacije i one koje ste morali primijeniti usled promjenljvih  vremenskih uslova, uvedite u svoj dnevnik aktivnosti. 
Na tržištu se svake godine pojavljuje veliki broj sredstava za ishranu i zaštitu bilja. Njihov kvalitet se usled ogromnih zahtjeva za većim prinosima, ishrane i zaštite biljaka u sve stresnijim uslovima usled klimatskih promjena, se značajno  popravlja. Sačuvajte nazive svih sredstava koje ste koristili i momente u kom ste ih primjenjivali.                                                                                      

U svoj dnevnik aktivnosti uvedite sva đubriva koja ste koristili, organska, mineralna i folijarna, količine i norme koje koje su upotrebljene, kao i imena proizvođača. U zavisnosti od vrste poljoprivrednih prinosa upisite prinose koje ste ostvarili. Ako ste u prilici, slikajte svoja polja sa žitaricama, travnim smjesama, povrćem i voćem i zašto ne ukrasnim biljkama u svojim dvorištima u toku cijele godine. 

FOTOGRAŠIŠITE IH U SVIM FAZAMA RASTA

Fotografišite ih u svim fazama rasta, cvjetanja, pa sve do zrenja. Slikajte ekstremne napade štetočina i bolesti, prosječni izgled plodova ali i iznenađujuće rekordno lijepe i velike plodove. Te fotografije će pričati svoju priču-jedna slika vrijedi više od hiljadu riječi. 

mraznjiva2Činjenica je da u poljoprivredi imamo faktore na koje ne možemo da utičemo, ali postoji takođe niz mjera koje možemo sprovesti da spriječimo ili ublažimo spoljne uticaje. Intenzivna poljoprivredna proizvodnja zahtijeva da se uticaj vremenskih uslova svede na najmanju moguću mjeru, a da se jako vodi računa o integralnoj proizvodnji, koja uključuje pravilno i maksimalno iskorišćen potencijal zemljišta, sredstava za zaštitu i ishranu biljaka. Posebno intenzivna proizvodnja se odvija u plastenicima. Ništa manje značajan uvid u aktivnosti nije ni kod onih proizvođača koji proizvode za svoje potrebe.

"Dnevnik aktivnosti će Vam sigurno na kraju godine omogućiti da pravilno sagledate koja mjesta i u kom momentu u toku vegetacije su imala dobre rezultate, a koja u cilju većeg prinosa i boljeg kvaliteta plodova treba popraviti. Na duži vremenski period pokazaće Vam nepogrešivo mjesta gdje da se fokusirate, investirate i širite svoju proizvodnju, ali i na ona koja treba da odbacite jer Vam ne donose benefite", zaključuje Radošević.
 

Komentari: 0

Novi komentar