Konvoj krenuo prije zore

Počeo legendarni Dakar reli, prvi put se vozi u Saudijskoj Arabiji

Ovogodišnje izdanje Dakar relija, prvo u istoriji koje se održava u Saudijskoj Arabiji, počelo je u nedjelju.
Objavljeno: 06. 01. 2020 - 12:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ukupno 342 vozila je bilo na startu prve etape duge 752 kilometra, od grada Džeda do Al Vaja, koja je donijela mnogo uzbuđenja i nekoliko iznenađenja.

Dakarski konvoj je počeo prije zore u nedjelju ujutro. Prvi put su pustinje krenuli motocikli, potom quadovi, automobili, SxS vozila i, na kraju, kamioni.

Branilac titule u kategoriji motora, Australijanac Tobi Prajs iz Red Bull KTM tima, ostvario je etapnu pobjedu i osigurao najbrže vrijeme dana, pritom vozeći "slijep" gotovo cijelu etapu nakon što mu je navigacija otkazala već na petnaestom kilometru. 

Prajs je dobio i dvominutnu kaznu, ali je uspio da završi ispred Amerikanca Brabeca, te timskog kolege Matijasa Voknera iz Austrije, koji je za prvoplasiranim zaostao samo 40 sekundi.

"Bio je težak dan, ali sve se ipak završilo dobro. Navigacija me izdala nakon 15 kilometara, tako da je bilo jako čudno. U jednu ruku bio sam srećan jer sam uspio slijediti prašinu i držati priključak. Kad ostanete bez navigacije, praktično vozite slijepi. Sada se ovo čini dobrim na papiru, ali mislim da nam slijede i kazne. Nije to bio najbolji start, ali dug je reli pred nama", rekao je Prajs.

U kategoriji automobila, navigacija na engleskom jeziku pokazala se izazovom za Piterhansela i njegovog suvozača Pola Fiuza čije velike greške je iskoristio iznenađujući pobjednik etape - Litvanac Vajdotas Zala iz tima Agrorodeo.
 

Komentari: 0

Novi komentar