Danas bio sastanak

Makedonci bili kod Vartolomeja – CARIGRAD OPOZIVA TOMOS SRPSKOJ CRKVI IZ 1922. GODINE?

Premijer Śeverne Makedonije Oliver Spasovski u pratnji predśednika SDSM-a (Socijaldemokratskoga saveza Makedonije) Zorana Zaeva i direktora Odbora za odnose sa vjerskim zajednicama Darijana Sotirovskoga danas se sastao sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom u śedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu – javila je vladina press-služba u Skoplju, a potvrdili mediji Vaseljenske patrijaršije.
Objavljeno: 13. 01. 2020 - 20:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi, „sastanak u śedištu Carigradske patrijaršije održan je u ugodnoj atmosferi i u srdačnome razgovoru”

„Izražena je nada da će patrijarh Vartolomej tokom ove godine, u duhu tolerancije i razumijevanja, nastaviti dijalog koji ima za cilj da se nađu rješenja za sva pitanja sa kojima se suočavaju vjerujući”.

U Skoplju je saopšteno da je „sastanak rezultat poziva Vaseljenskoga Patrijarha Zoranu Zaevu dok je bio premijer”.

Aktuelni premijer Oliver Spasovski pozvao je patrijarha Vartolomeja da pośeti Makedoniju.

Spasovski je čestitao Vartolomeju praznik Rođenja Hristovoga - Božić „sa željama da ga posluži zdravlje i snaga, te da sa smirenjem nastavi da ujedinjuje sve sestrinske crkve”.  

Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA), uz podršku Vlade u Skoplju, poslala je ranije zahtijev za priznavanje njezine autokefalije.

„Vaseljenska patrijaršija zvanično je danas potvrdila da se nije odrekla namjere da riješi pitanje autokefalije MPC-OA uprkos protivljenju Srpske i Ruske pravoslavne crkve”, prenosi makedonski portal „Религија”.

„Patrijaršija na Fanaru je u svojoj izjavi najavila današnji sastanak makedonske državne delegacije sa patrijarhom Vartolomejem, ističući da je glavna tema razgovora pitanje MPC-OA”.

Veoma važna je i sljedeća tvrdnja:

„Vaseljenski Patrijarh najavio je da će pozvati predstavnike Srpske i Makedonske crkve u Istanbul na dalje konsultacije o rješavanju crkvenoga spora”.

O značaju današnjega sastanka govori i činjenica da su mu prisustvovali i najbliži Vartolomejevi saradnici: mitropoliti Emanuil galski, Maksim slivirijski, Amfilohije adrijanopoljski.

Vaseljenska patrijaršija, prihvatajući da razmatra pitanje MPC-OA, započinje opovrgavanje ili reviziju svoga tomosa za SPC iz 1922. godine.

Upravo na temelju tog tomosa, SPC polaže pravo i na Crnu Goru kao svoju kanonsku teritoriju.

Crna Gora je do tada imala svoju autokefalnu Crkvu, utemeljenu 1485, koja je nekanonski uništena u uslovima srpske vojne okupacije. 

Komentari: 22

Peśo

13. 01. 2020 - 20:47

Aj, Bog veliki sudio po pravu, kako treba. AMiN.
@

13. 01. 2020 - 22:25

ALI MENI SAD NIJE JASNO AKO ZNAMO DA SU CRKVE U MAKEDONIJI MAKEDONSKE,CRKVE U SRBIJI SRBIJANSKE A CRKVE U CG CRNOGORSKE CIJE SU ONDA CRKVE I MANASTIRI NA KOSOVU.MOZEMO LI TO BRATSKI I PRAVOSLAVNO DA PODIJELIMO NA TROJE JER SE MENI SVIDJA ONA PECKA PATRIJARSIJA.
Wilkins

14. 01. 2020 - 09:18

Ovo za crkve si u pravu, osim za one na Kosovu. One na Kosovu Crnogorske nijesu sigurno i nećemo ih dijelit ni sa kim, a čije su baš me briga.
Milijana Đ

13. 01. 2020 - 20:50

Ova posljednja rečenica sve govori. To se ne može poreći, tako je bilo i sada svakoga stižu zaslužene posljedice.
Baraka

13. 01. 2020 - 20:56

Pitanje vracanja autokefalije CPC je pitanje vremena. To je bar jasno i to je razlog ovolikog divljanja SPC u Crnoj Gori i prema Crnoj Gori
Apel

13. 01. 2020 - 21:18

Ovu temu odvojiti od Zakona o Vjerama !! Ja o ovome ne bi diskutovao. O tom potom. Niko ne zeli nikog silom istjerati.
Definitivno

13. 01. 2020 - 22:28

Apel, salis li se? Doslo vrijeme da se PRAVEDNICIMA VRATE HRAMOVI. Samo još malo. To je Bozja pravda!
?

14. 01. 2020 - 02:36

Nisi shvatio. Mi smo na istoj strani. Diplomatija i redoslijed koraka je nesto drugo.
vesko

13. 01. 2020 - 22:15

Do 1766 u sastavu Pecke Patrijarsije 1485 nije nista osnivano nego je episkopija Zetska iz 1219 promjenila mjesto u kojem je stolovala.
Boban Bg

14. 01. 2020 - 14:46

Ispitao sam sve izvore i niko Pećku arhiepiskopiju ne smatra patrijaršijom, sem Srba. Pećka arhiepiskopija je bila pod Carigradskom patrijaršijom i nije se mogla uzdići bez carigradske dozvole i saglasnosti! . Carigradski patrijarh Kalist I bacio je anatemu i prokletstvo na cara Dušana, "patrijarha" Joanikija II i na cijeli srpski narod, i sve ih izopštio iz Pravoslavne katoličanske crkve. VP nije nikada priznala patrijarhat Pećkoj arhiepiskopiji!. Obnovljena Pećka arhiepiskopija je bila pod Fanarima i bila je institucija Otomanske države do 1766. To je istina, a vi, po običaju imate svoju lažnu priču!
Anagustum

13. 01. 2020 - 22:49

Mi smo počeli da prelazimo naš dio puta. Sad Vaseljenska Patrijaršija treba da predje svoj dio, i da se jednostavno prosto i jasno izduva vazduh koji je duvo u jedra VelikoSrbske tvorevine zvane SPC. Samo ovim suretom danas u Vaseljenskoj patrijaršiji je nanijet jedan veliki udarac SPC, a specijalno Amfilohiju I “episkopskom savjetu” u CG. Ako se ukine Jugoslovenski Tomos iz 1922, onda naši posrbljeni Crnogorci nemaju kome da nose shto je oteto. Izgleda je Amfilohije znao za ovo I da mu je ovo bilo odavno na umu, inače nebi on tako jednostavno prije tri dana prista’ da je “MPC spremna da pregovara”, jer očito mu je žurba da što više zakuči za srbsku crkvu u CG...čak I da dobije neku autonomiju od Srbije a da zadrži stanje stvari. Što nam ja zla oću, samo najlak. Sad smo donijeli zakon, pričati sa Srbima, ali i primjenjivati zakon. Neka “šetaju” svoje vjernike dok im nedosadi, a ako počnu da eskaliraju onda po zakonu i pravnom postupku. Kad se SPC 1922 tomos ukine, tu je “end game”.
Predrag

14. 01. 2020 - 00:11

Sve se slažem samo Crnogorci treba aktivno da učestvuju u životu CPC i da je pomažu i promovišu.
Moracan

14. 01. 2020 - 06:22

"vazduh koji je duvo u jedra VelikoSrbske tvorevine zvane SPC." Ne jedre Srbi no se taljigaju. Oni vole da dozivaju jedra u pomoc te time zele da DOKAZU kako su oni PRIMORSKA zemlja, a sve na ustrb lijepog naseg Montenegra. Dokaz broj dva za to im je i to da igraju u Jadranskoj Ligi, te jos da su dio Zapadnog Balkana. Taj san im se nikad nece ostvarit. NIKAD! Bog se dragi na Srbe razljuti, ostavi im TALJIGE U AMANET.
JOVO

13. 01. 2020 - 22:50

Poludjet će srpski klero-fašisti!
DanaS

14. 01. 2020 - 01:16

E, bogomi, neka polude, i mi ludimo evo 100 godina i trpimo od njih vise no sto nam pod kožu može.
Anagustum

14. 01. 2020 - 00:27

...i da dodam - današnji sastanak je samo prvi u nizu izmedju Makedonaca i Phanara, i taj proces će trajati. Nadam se da naš Guvernadur i Preśednik pokušavaju da ugovore sastanak sa Vaseljenskim Patrijarhom. Što brže do toga sastanka dodge to bolje. Na neki način ovo je sve dio procesa koji će trajati izvjesno vrijeme, nagovaranja SPC da shvati novu/ staru realnost, jer Bartolomej neće nista uraditi da otudji SPC, ali se svi nadamo da u razgovorima 3 strane SPC/MPC/ Fanar, Srbi uvide i shvate realnost. Ta realnost bi trebala da se odrazi na riješenje stanja u CG. Samo nastavit sa primjenom zakona za Vjeroispovijesti, razgovarati i razgovarai, ali i vršiti pritisak na SPC/MCP. Dako konačno shvate ili dok zid neośete iza ledja. No, bez obzira, sto bi Galileo reka’? prije 450 godina” ipak se kreće” ili “ All truths are easy to understand once they are discovered; the point is to discover them” čekaćemo još da SPC s Ristom odje otkriju istinu.
Petar

14. 01. 2020 - 02:27

Ajmo sad, molebani i litije, pješačenje do Carigrada...
timestar

14. 01. 2020 - 06:43

Jedino pravo rješenje su tomosi za Makedoniju i CG.
007---100% TAKSE

14. 01. 2020 - 10:40

TO JE NEMINOVNO ,MORA DA SE DESI.ZIVJELA CPC I CG
ivan

14. 01. 2020 - 15:06

Ne vidim da au popovi procitali ovaj tekst pa vss molim prevedite gs S rpski.
Lj

14. 01. 2020 - 15:40

Prvo ne znam kojim je jezikom napisan tekst.Turanje slova dje im nije mjesto ne postize se nista.A drugo razlika izmedju tog veliko srpskog nacionalizma i montenegrizma ne postoji i svi ste dokaz tome.Sa bitnom razlikom vecina ovih koji komentarisu nisu cak ni hriscani,kriju se pod kapom CG,a blate Srbe.Pa gospodo ja sam pravoslavni CG i ne mrzim Srbe jer se krste isto kao i ja zapamtite to.Tako se i kralj krstio i Njegos.A CPC kad dobije tomos bice postovana ko SPC i ostale.A vi cete idalje pokusavati da nadjete mjesto posto je CG hriscanska zemlja.Ne mrzite vi Srbe zbog Srba no sto se krste, a vi ste to gospodo prodali za veceru.Ja kao CG ne priznajem ni jednog muslimana kao CG,jer idete dje vjetar duva...
Petar

14. 01. 2020 - 18:22

Vaseljenski patrijarh je rekao - crnogorska crkva nikad nije bila autokefalna - . Pogotovo o tome nema govora sa rascinjenim svestenikom Mirasem koga je licno vaselj.patrijarh rascinio. Srbi i Crnogorci su jedan narod i niko od nasih predaka sa crnogorskim prezimenima koji smo ziveli po Hrvatskoj i Bosni nema amneziju. Njegosi su dosli iz Bosne,znaci li to da su Bosanci? Zivela sloga! Nek propadnu dusmani koji truju narode zlom!
Novi komentar