Zavjera “Megzit”

Iza Harijeve odluke stoji princeza Dajana, princ se sveti za smrt majke

Pojedinci smatraju da se kraljević odlaskom iz porodice sveti kraljici Elizabeti, ocu Čarlsu i svim tamošnjim medijima jer ih krivi za tragičnu pogibiju Ledi Di 1997. godine.
Objavljeno: 13. 01. 2020 - 22:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odluka britanskog princa Harija da uzdrma monarhiju objavom napuštanja kraljevske porodice predstavlja njegovu osvetu za smrt majke, princeze Dajane.

To je samo jedna od neobičnih teorija zavjere koje bujaju o popularnom megzitu (odlasku Megan i Hari), zbog kojeg je juče kraljica Elizabeta Druga održala hitan sastanak.

Bez dokaza

Kako piše portal News18.com, mnogi vjeruju da je cijela ova frka zapravo dobro smišljena i da kraljević želi da se tako osveti babi, ocu i britanskim medijima, koje sve krivi za smrt svoje majke, stradale 31. avgusta 1997. dok je bježala od paparaca u Parizu. 

Kako se tvrdi u tekstu, Hari je ljut na medije od djetinjstva, a kad su britanski tabloidi počeli da napadaju njegovu suprugu riješio je da im se osveti za smrt Ledi Di. Prema pojedinim teorijama, za njenu smrt je uvijek krivio Elizabetu i Čarlsa, za koje se bez ikakvih dokaza šuškalo da stoje iza nesreće, pa se sad sveti i njima. 

Navodno je baš zato riješio da se oženi razvedenom Amerikankom, jer je sličan brak kraljičinog strica Edvarda Sedmog doveo do ustavne krize i njegove abdikacije. Ima čak i teorija da je brak s Megan lažan i da je ona samo plaćena glumica. Naravno, ni za jednu od ovih tvrdnji ne postoji nijedan dokaz.

Na sličan način pojedinci su razvili teoriju da Harijeva odluka uopšte nije slučajna i da nije iznenadila porodicu, već da je to plan same Elizabete da mlađeg unuka iskoristi za čvršće preuzimanje vlasti u Komonveltu, gdje je uloga monarha znatno oslabila.

Ponuda koja se ne odbija

Inače, sastanak Harija sa kraljicom, Vilijamom i Čarlsom održan je juče u zamku Sandringam. Kraljičin muž Filip još ujutru je otišao iz zamka nezadovoljan cijelom ujdurmom.

Do juče se nije znalo da li će Elizabeta kazniti prinčevski par, ali stručnjaci misle da je malo vjerovatno da će im ukinuti titule kao princezi Dajani, jer je Hari rođen s njom, a Megan je primila titulu vojvotkinje od Saseksa putem braka. Kraljevski fotograf Artur Edvards smatra da će kraljica princu Hariju iznijeti „ponudu koju ne može da odbije, pa će vojvoda ostati u Velikoj Britaniji“.

Britanski prinčevi Hari i Vilijam demantovali su juče u zajedničkom saopštenju „lažnu vijest“ u domaćim medijima da se njihovo odnos pogoršao. 

- Za braću koja pridaju veliku pažnju pitanjima mentalnog zdravlja, upotreba tako zapaljivog govora je uvredljiva i potencijalno opasna - poručili su oni.

Da li su se Hari i Megan odrekli titula?

- Ne. Hari je i dalje princ i vojvoda od Saseksa, a Megan vojvotkinja od Saseksa.

Koje će prezime koristiti?

- Članovi britanske kraljevske porodice pred zakonom nemaju prezime iako pripadaju dinastiji Vindzor (ranije Saks-Koburg i Gota). Sam Hari je tokom vojne službe koristio prezime Vels, po tituli svog oca Čarlsa, princa od Velsa, dok Vilijamova djeca u školi koriste prezime Kembridž, zbog njegove zvanične titule - vojvoda od Kembridža. Međutim, Megan i Hari su za prezime sinu Arčiju odabrali Mauntbaten-Vindzor, pa će to biti prezime koje će vjerovatno koristiti.

Šta znači termin „viši članovi kraljevske porodice“?

- To je fraza kojom se označavaju ljudi najbliži suverenu - djeca kraljice i djeca prijestolonasljednika.

Šta je Hari govorio ranije?

- U intervjuu Njuzviku 2017. rekao je da je često razmišljao da napusti kraljevsku porodicu, ali da je riješio da ostane u njoj. Tada je ispričao i da je za njega Elizabeta više kraljica i šef nego baba, kao i da bi se najradije preselio u Afriku da bude safari vodič.

Da li je moguć kompromis?

- Britanski stručnjaci smatraju da bi kompromis mogao da bude Harijevo prihvatanje obaveza u Komonveltu, tj. drugim državama u kojima je Elizabeta kraljica. Hari je već predsjednik njenog fonda za Komonvelt, a Megan je potpredsjednik.

Šta je finansijska nezavisnost?

- Odluka da budu finansijski nezavisni znači da više neće dobijati od kraljice pet odsto za svoje troškove. Međutim, oni će vjerovatno nastaviti da dobijaju ostalih 95% novca iz privatnih fondova princa Čarlsa, ali moguće je da prijestolonasljednik promijeni tu odluku. Osim toga, Hari je od majke, princeze Dajane, naslijedio 21 milion funti, a par zajedno ima oko 40 miliona funti jer je i Megan kao glumica zaradila dosta novca.
 

Komentari: 0

Novi komentar