Predsjednik Opštine Budva

Carević traži poništavanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević zatražio je zakazivanje sjednice SO Budva po hitnom postupku sa predlogom donošenja deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.
Objavljeno: 14. 01. 2020 - 14:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Opština Budva kao lokalna samouprava zalaže se za puno poštovanje vjerskih prava i sloboda pripadnika svih vjeroispovijesti u Crnoj Gori, međuvjerskog i međunacionalnog sklada i uvažavanje svih vjerskih zajednica na ravnopravnoj osnovi, zbog čega se protivi diskriminatorskom i protivustavnom zakonu koji je usvojila Skupština Crne Gore dana 27.12.2019. godine kojim se negira kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i otima njena imovina. Imajući u vidu da se predmetnim zakonom krše osnovna ljudska prava i slobode u koje spada pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i da se na nasilan način pokušava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, povrijeđen je Ustav Crne Gore i zakon treba poništiti“, navodi se u saopštenju Opštine Budva.

Odvojenost vjerskih zajednica i crkve po pravilima međunarodnog i domaćeg prava podrazumijeva, kažu, mirno uživanje imovine, a ista ne može biti predmet otuđenja od strane države jer se radi o imovini koja je na zakonit način stečena.

Opština Budva, navode, pokreće inicijativu da se predmetni zakon poništi i pristupi postupku usvajanja novog zakona kojim će se na ravnopravan, demokratski i civilizovan način regulisati odnosi između države i vjerskih zajednica, poštujući norme i standarde međunarodnog prava i najviših civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta, uvažavajući specifičnost pravnog položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Nedopustivo je da se ovako važan zakonski propis donosi na silu, bez javne rasprave i konsultovanja sa građanima, u atmosferi vanrednog stanja i prisile, uprkos činjenici da ogromna većina građana ne podržava usvojeno zakonsko rješenje. Brojne litije i molebani u gradovima širom Crne Gore, regiona, kao i one u našoj opštini, obavezuju nas kao lokalnu vlast da poštujemo volju naših građana i iskažemo nezadovoljstvo i neslaganje sa usvojenim zakonom i kao lokalna samouprava uradimo sve što je u našoj nadležnosti da se isti izmijeni ili poništi”, istakao je Carević.

Komentari: 32

Panta

14. 01. 2020 - 14:45

Obavezno postupiti po naredjenju Carevica. Kakvi zakoni i matraci. Ne moze se nista donijeti u skupstini CG sto Marko Carevic ne aminuje.
Crna Gora

14. 01. 2020 - 15:21

Hahaha
Guvernadur

14. 01. 2020 - 14:46

Gospodine Careviću (iako vam pripadaju samo prva dva slova ove titule), najbolje bi bilo za sve nas kad bi vi samo trljali tu svoju volovsku ćelu i vratili se poslovima koje ste do sada obavljali. Prilično smo ubijeđeni da će vaš apel uroditi plodom ali malo śutra.
Biolog

15. 01. 2020 - 11:50

Ovaj slavuj je tipican predstavnik crnogrskih Srbijanaca. Kada je da zaradjujes pare "zivjela Crna Gora", a kad je da sluganises, onda "zivjela Srbija".
volim te zeleno

14. 01. 2020 - 14:59

"More Marko ne ori drumove"!
Jadna Budvo

14. 01. 2020 - 15:00

Ćelavi velikosrbin/četnik u ružičastoj košulji..neprocjenjivo
Pustahija Milorad

14. 01. 2020 - 15:05

Stvarno si prekardašio. Urazumi se papak nije to tvoj lokalni nivo nego državni i Crnogorska Skupština usvaja ili ne usvaja zakon. Ili si možda mislio da na lokalnoj skupštini usvojiš da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne važi u Srpskoj Boki koju ste pokušali osnovati. A kad se već okupljate podnesi izvještaj koliko je novca iz opštinskog budžeta i opštinskih firmi i ustanova završilo u finansiranju velikosrpskih orgija u manastiru Podlastva.
Sramno do bola

14. 01. 2020 - 15:12

Aoooo, ma, odma cemo, Carevicu, kako ne. Odma cemo, kako bi inace Guča bila budvanski brend da ne ponistimo Zakon???????? Śedi đe si još malo dok ti je mandata i ćuskija koje ti ga omogućiše... Sram da te je hljeba crnogorskog!
CRNOGORAC

14. 01. 2020 - 15:31

EVO SE JAVLJA OPET OVI PASTROVSKI CETNIK DA DOKAZE DA JE LOJALAN SRBIN I IZDAJNIK C.GORE KA PO OBICAJU TAKVI SU MU BILI I PRECI LOJALNI C.GORI.
Pantelija

14. 01. 2020 - 16:08

Ocemo srbalju samo ti kaži ,i more ima da prenesemo kod Leskovca !
mrkela

14. 01. 2020 - 16:43

Četnik vlada Budvom jer su mu je prodali Krivokapić , liberali i crnogorska partija . Sram vas bilo Crnogorci !
ISTINA

14. 01. 2020 - 16:55

Ovizi Carević je porijeklom Crnogorac. To je njegov đede ili prađede reka popu Nakićenoviću, a i preko 75% Grbljana su istome popu rekli, prije 100 godina, da su porijeklom Crnogorci. Marovićev potrčko.
Boban Bg

14. 01. 2020 - 17:05

Kad polupismeni čoban počne da se bavi nečim.o čemu nema pojma, pa se poziva na medjunarodne deklaracije! Nije ti palo na pamet da se pobuniš imaju li vjernici Crnogorske crkve pravo na slobodno ispoljavanje vjeroispovjesti? Tebi i tvojim popovima niko neće braniti da KORISTITE crnogorske crkve, ali će i svi drugi to moći. Mislite krupnim frazama da obmanete nekoga? Samo saopštite čime su to ugrožena vaša prava što će crkve u koje ćete i dalje ići biti u vlasništviu oniga kome su stvarno pripadale, države a ne SPC? Ne možete da se molite ako nijeste vlasnici? Ma hajde! Samo još da zakukaš kako si ugrožen! Jesi, al' u glavu!
Tara

15. 01. 2020 - 10:47

Imas pravo Bobane,,njima nije nista ugrozeno..prava laz..no je ugrozena nasa crnogorska crkva,u svojoj drzavi..dok SPC nije jos ni registrovana.. Sto se tice zakona ..on ne moze da ponisti zakon...on nije Vlada .. Kad Zakon prodje,ne moze je niko ponistiti..a kamoli ovaj ekstremista -cetnik
Stop uzurp... i velikosrpstvu

14. 01. 2020 - 17:08

Careviću, postao si “veliki” na račun eksploatacije imovine Države Crne Gore. Ko ti je to omogućio i koliko plaćaš koncesije to je pitanje za tebe? Brzo će se i ovo saznati, pa ćeš ti doći poznanju prava, Mnogo si podigao velikosrpsku i klerofasisticku repicu.
banjo

14. 01. 2020 - 17:42

Idi u upravu vodovoda i traži ukidanje zakona. Ti da tražiš ukidanje.
Nada

14. 01. 2020 - 18:08

Papak , jesi li normalan ? Śedi tu dje si i maltunjaj tuda . Sto bi sa onom krticom ?
Akrep

14. 01. 2020 - 18:48

Malo je reći akrep. Čuste li ga "...mirno uživanje imovine, a ista ne može biti predmet otuđenja od strane države jer se radi o imovini koja je na zakonit način stečena". Zaboravio je samo da naglasi na koji zakonit način je stečena imovina 1922. godine. Nažalost pamet i obraz njemu dozvoljavaju da i ovako nešto izjavi.
др Милан Лекић

14. 01. 2020 - 23:57

Кратко, јасно, аргументовано. Господин Царевић зна и говори оно што зна и ЦАНУ, али чини се да не зна мој народ. Читава Будванска ривијера је највећим дијелом метох манастира Дечана, са црквама и манастирима Немањића: Милутиново Градиште (Петровац), Паштровска Света Гора и Прасквица Сефана Дечанског и Душана Дуљево (Будва); Првовенчаног Успење и Душанов Свети Стефан у Режевићима. Градоначелник Будве зна да је Свети Сава подигао цркву у Старом граду Будва посвећену Св. Сави Освећеном, коју су сами Будвани обнављајући је после земљотреса 1667. посветили њеном ктитору Светом Сави Српском. Општина Будва би Српској цркви, конкретно манастиру Дечани требало да из годишњег прихода из туризма издваја одређени дио средстава, што би држава Монтенегро могла регулисати посебним законом. Читава Ривијера би се могла наћи на УНЕСКО листи.
Pustahija Milorad

15. 01. 2020 - 08:28

Lažete doktore to je benediktinska crkvica svetoga Sabe. Ovo mi liči na one bajke kao sveti Sava je šetao kroz, bijaše li ono, Pipere, pa se umorio i ožednjao te lupi štapom u kamen a ono poteče bistar i hladan izvor. Naravno odmah se izmisli toponim " Počivalo sv Save". Sada bi bilo logično da negdje na udaljenosti od 4 do 5 kilometara izmislite i "Pripišalo sv. Save" jer se zna kako ledna voda utiče na bešiku. Svetosavlje više nije hrišćanstvo nego etnofiletistička vudu sekta puna laži i bajki.
др Милан Лекић

15. 01. 2020 - 21:51

Поштовани Милораде / помијешали сте будванске цркве, али Ви нисте криви. Јован Ковачевић је на основу анализе латинског натписа на једној плочи који се завршава годином 840., уграђеној у новој католичкој цркви Св. Марије у доба аустријске окупације (која тобоже припада старојцркви Св.Марије), закључио да је тада „вероватно основана бенедиктанска опатија у Будви“. Он је предвидео да је плоча поломљена, да је видљив механички рад и да је натпис прилагођен тако што је из обиљежене године DCCCXL (840) изостављен латински број М (1000), што је доказао Ђорђе Јанковић, уз коментар познате хрватске историчарке Наде Клаић, да је таква посвета (али не бенедиктанска) на Јадрану први пут забиљежена на Локруму крај Дубровника 1166. Стара, монументална, грчка црква Свете Марије, потиче из рановизантијског периода, као и црква Свете Марије у Дубровнику. Обе су биле православне, са грчким текстовима и монограмима, што значи да је литургија била на грчком – после 870 и покрштавања Срба и на српском.
Tako je

15. 01. 2020 - 09:15

Ti si verovatno doktor od crkava.
ISTINA

15. 01. 2020 - 09:17

Samo ti sanjaj UNESKO.
Pustahija Milorad

15. 01. 2020 - 09:36

Zašto nije objavljen moj komentar? Lekić bezočno laže sve što je napisao. Ovo je svetosavska lažibajka a crkva u Budvi nije zadužbina sv. Save nego stara benediktinska crkviva sv. Sabe a ne Save. Lik je potpuno ostrašćen i poremećen i ovakva im je svaka istina. Ovo je u rangu onih bajki da su egipatski faraoni iz stare srpske vinčanske kulture. Mora im se reći da lažu inače prost i neobrazovan svijet povjeruje u ove fantazmagorije.
danilo s.

15. 01. 2020 - 10:39

Dr. Lekiću – Kratko, jasno, argumentovano g. Carevic ne zna što govori, još i manje to zna CANU (ne čuje se ovijeh dana). A vi, baš ne znate ništa. Samo da obmanjujete sakriveni iz dr. titule (baš ste nas impresionirali). Kažete – “da su Budvani crkvi posvećeni Sv. Savi Osvećenom (5/6 vijek) - podignutom 1141 (dakle za vrijeme Duklje koja je bila Katolička država) “poslije zemljotresa 1667 posvetili ktitoru “Sv. Savi Srpskom”. Ovo je, naravno, još jedna od vaših izmišljotina jer se ta crkva i dan danas zove po menu Sv. Save (Sabba) Osvećenog. Prema istorijskim izvorima – kult Sv. Save je “uveden” u CG tek od strane mitropolita Nikanora Ivanovića 1856. Niko u CG (osim možda nekih srpskih popova po manastirima?) nije prije toga u CG čuo za Sv. Savu. Ne pominju ga u svojim djelima, bilješkama i sl. ni Petar I, niti Petar II – Njegoš.
др Милан Лекић

16. 01. 2020 - 22:55

Поштовани Данило – очигледно нисте Будванин. Све до аустријске окупације локална традиција на српском Диоклијском поморју памти две најстарије цркве Светога Саве – прву у Будви, коју је он посветио Светом Сави Освећеном и другу у Бигову коју је посветио Светом Николи, заштитнику морепловаца. Велики земљотрес 1667. године, девастирао је Дубровник, нешто мање Котор, док је у Будви страдала Велика грчка црква Свете Марије. Црква Св. Саве Освећеног није пуно страдала, а народ је то објаснио „небеском заштитом њеног ктитора“, и цркву од тада по њему назива Светосавском, у њој се одржавају службе. Међутим Аустријанци су и овде „темељним преправкама“ у јужни зид олтарског простора уградили плочу са „латинским“ натписом, да се ради о цркви Светог Саве Освећеног (што је суштински тачно), али да је саграђена 1112. што није тачно, јер је сачуван фрагмент фреске на сјеверном зиду вијек старији. Свети Сава Српски је ктитор цркве Св. Сава Освећени у Будви.
lolo

15. 01. 2020 - 07:27

To je taj nivo, onaj u Trebinje je bio kamiondzija a ovaj je bagerista :)) Dajte izzbore da omentemo ovu boraniju vise!!
Pero

15. 01. 2020 - 08:28

Je li to onaj "ugroženi" Srbin u Crnoj Cori. Ima najveću farmu koza, firmu vrijrdnu stotinama miliona eura i uz to je gradonacrlnik Budve. E stvarno je ugrozen, bez ekonoskih i političkih prava.
timestar

15. 01. 2020 - 08:39

Njegova ovlaštenja su na nivou mjesne zajednice !
LIBERTAS

15. 01. 2020 - 10:59

CAREVIĆ BI DA U C.G. VASPOSTAVI VELIKU SRBIJU
kosta

15. 01. 2020 - 12:12

Sirotina se nakrala pa sad kamiondjija ko bagerom vodi politiku i terorise pribalje sa muzikom i devastacijom na Platemunima. Neko mu reko da su Grbljani svi bili cetnici i srbi pa i on sa njima. Seljacina nikad nece biti postovan ko jedan staro Budvanin. Dobro zna da prije 300 godina su bili svi katolici i pokrali crkve du primorja.
kosta

15. 01. 2020 - 13:11

Proljetos radio neki bager na Skolju-Sveti Nikola pa cujem komentar plazi Mogren kako prave put do ostrva za Svetog Savu jer se morao da iskrca tamo kad je putovao od Prevlake do Skolja zbog motora Tomosovog 4 ks jer se pregrijao. I to ti sada ove posrbice pricaju i vjeruju pa kazu bolje da je Sveti Sava uzo jednu Yamahu ili Hondu jer je Japanac najsigurniji. Eto toliko o tim novonastalim Srbistancima i njihovoj istoriji.
Novi komentar