Bjeković sa Veljovićem: Privođenje novinara da bude krajnja nužna mjera

Prateći aktuelnu situaciju u vezi sa ostvarivanjem medijskih prava i sloboda, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković razgovarao je sa direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem, povodom hapšenja urednika portala IN4S i Borba.
Objavljeno: 14. 01. 2020 - 17:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz kabineta Zaštitnika podsjećaju da on nema ovlašćenja da mijenja, ukida i poništava akte državnih organa, a u okviru svojih ovlašćenja ranije je pokrenuo ispitni postupak po službenoj dužnosti, koji obuhvata niz događaja povezanih sa donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

S tim u vezi, u razgovoru Zaštitnika sa direktorom Uprave policije ocijenjeno je da procesuiranje novinara na ovaj način mora biti krajnja nužna mjera, upotrijebljena nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti i trajati najkraće moguće.

''Veljović je kazao da je policija primijenila ovlašćenja u skladu sa zakonom i nalogom Tužilaštva. On je istakao da su neupitni volja i angažman policije u pravcu obezbjeđivanja i unapređenja bezbjednog okruženja za rad novinara i medija u Crnoj Gori i da to ostaje jedan od prioriteta u sprovođenju policijskih dužnosti'', navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, institucija Zaštitnika nastaviće da se zalaže za punu zaštitu novinara i obezbjeđivanje uslova za unapređenje uslova njihovog rada, imajući u vidu ulogu i značaj koji su novinari imali i imaju u svim društvima i vremenima, podrazumijevajući da svoj posao obavljaju profesionalno, u skladu sa pravilima struke i etike.

Nažalost, kako ističu, svjedoci smo i brojnih drugačijih primjera što je posebno izraženo kada na dnevni red dođu neka važna i osjetljiva pitanja, kada što je trenutni slučaj.

“U situacijama kada neke teme dijele društvo i proizvode čitav niz povezanih događaja, zadatak svih koji na bilo koji način participiraju na javnoj sceni i kreiraju društveni diskurs jeste da daju svoj maksimum kako bi doprinijeli stabilizaciji odnosa, demokratskom odgovoru i najboljem rešenju za sve aktere u smirivanju tenzija. Uloga medija u ovom procesu je veoma važna i zato se Zaštitnik pridružuje apelu medijskih uduženja i organizacija koji su pozvali kolege novinare na profesionalno izvještavanje i poštovanje zakonskih i strukovih pravila i principa. S tim u vezi očekujemo da medijska zajednica u što skorije vrijeme kreira i pokrene aktivnosti u cilju suzbijanja poplave dezinformacija i propagande i jačanja medijske pismenosti”, apeluju iz kabineta Zaštitinika.

Komentari: 2

MARKO

14. 01. 2020 - 17:46

ovaj Bjekovic stvarno poznaje materiju, kakve veze ima policija sa nalozima za hapsenje? Njega neko treba da povede za ruku kod tuzioca, da zadovokji svoju radoznalost.
Luštičanin

15. 01. 2020 - 00:14

Neko ko huska narod permanentno nekoliko godina siri dezinformacije koje lose uticu na bezbjednost svih gradjana, sto sa njim raditi nego ka hapsit i u zatvor?
Novi komentar