"Zakon o slobodi vjeroispovijesti istorijska prekretnica"

Mihailo: Crna Gora ne postoji bez CPC

Bez Crnogorske pravoslavne crkve sa svojom vjekovnom imovinom Crna Gora nije potpuna država, a Zakon o slobodi vjeroispovijesti je u tom smislu ključna istorijska prekretnica, kazao je mitropolit CPC Mihailo.
Objavljeno: 14. 01. 2020 - 19:26 Promjenite veličinu teksta: A A A
Mihailo: Crna Gora ne postoji bez CPC
Foto: Screenshot

Prema njegovim riječima, to je jedno od najvažnijih pitanja državnosti Crne Gore i u njoj Crnogorske pravoslavne crkve. 

- Sad i narod zna da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. CPC je stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi 1920. pravili nakon oslobođenja od Turske. To je nemoguće. Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi , onda Crna Gora ne bi postojala kao država - rekao je mitropolit Mihailo za Al Jazeeru.

On priznaje da trenutni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom nijesu sjajni. Osim činjenice da CPC nema imovine, te da sam živi u nedovršenoj crkvi na periferiji Cetinja, Mihailo kaže da se ove dvije crkve u mnogo čemu razlikuju.

Prema njegovim riječima, treće goruće pitanje je priznanje autokefalnosti CPC. Tvrdi da je ona po svojoj prirodi i jedinstva države i crkve u prošlosti uvijek bila autokefalna, te da je u velikoj kroz istoriju bila priznata i od drugih. Dodaje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišćansko negiranje najviše pogađa.

- Carigratski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će proučiti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu - naglasio je Mihailo.

On je zamolio sve u Crnoj Gori, ali i u regionu, da i političkim i vjerskim pitanjima ubuduće prilaze "hladne glave" sa mnogo više samospoznaje, samokritičnosti i katarze.

Komentari: 17

Ich Martin

14. 01. 2020 - 19:35

100% ISTINA..
deda mraze

14. 01. 2020 - 20:13

Evo je postojala CG najmanje100 godina mirna i spokojna i nista joj falilo nije.
ik Bajica izdajica

14. 01. 2020 - 20:27

Dok ne javise iz CT MUPa da Miras postoji niko nije cuo za njega i svi su srecno ziveli . Od tad u brdima je pakao zavladao .
Bogoje istiniti

14. 01. 2020 - 20:58

Ako nas nema ovdje ,,Тhe Code of the Great Church of Christ in Constantinople), a nema CPCali ima SPC onda su svi razgovori suvišni ..i prelaze u političke
Miki

14. 01. 2020 - 19:45

A ni cpc sa tobom i sto cemo mi crnogorci ?
Zbogom SPC i nikad više

14. 01. 2020 - 19:59

Stoji, sa paralelnom vlašću okupatorske SPC-e u CG, za velikosrbe & četnike je ovo samo neko prijelazno stanje. Oni misle prije ili kasnije vratit Crnu Goru pod srpske skute, učinjet od nje geografski pojam poput Šumadije ili Negotinske krajine. Za njih je Crna Gora vojni plijen iz 1918, kolonija, koju nerado puštaju iz zuba. Međutim, to je problem, kad si škrbav i agresivan.
Kkkkk

14. 01. 2020 - 20:51

Da si crnogorac ne bi se to pitao, nego si mali kompleksas ili podanik rista sotone kvislinskog. Svidjao ti se neko ili ne, staje se uz ideju, a vi razmazeni i samozvani crnogorci bolje nesto uradite za crnogorstvo osim sto kuckate sa tastature, kukate i kritikujete sve i svakog, a niste sposobni ni djecu vaspitat. A Kamoli zastit ih sto edukativno sto fizicki, i vi zovete sebe crnogorcima? Vi ste onaj talog klosaratva koje uvijek cvili i trazi mane jer je neaposobno i samo sebe zastiti a zna da ga okolina smatra za nista i onda se priklanja cak i pljuje sebe i crnu goru jer nema mu.a da kaze svoje misljenje. I sto cete vi i ti crnogorstvu? Takvi ne trebaju ni sebi, nije crnogorstvo nikad slabe i one bez zrtve primalo i klesalo. No ti putuj igumne put rista ili zacuti, lezi u krevet i gledaj baku praseta.
Majkl

14. 01. 2020 - 20:35

Vidi Mihajilo, veliki sam Crnogorac i glasam DPS, postujem politiku vlade i zakon koji je vlada i skupstina usvojila ali i to da treba da se rijesi to sporno pitanje oko crkve, ali ti si druze bas zaluto u sve ovo. Niti sam za podjele niti za izbacivanje svestenstva iz bilo kojeg hrama. Pravoslavna crkva u Crnoj Gori treba da se zove samo tako i unjoj da bude mjesta za sve pravoslavne vjernike.. Daj batali huskanje, jer si eto svestenik, sad kao ti izmislio toplu vodu nema drzave bez crkve. Pa ima i drzava i Crkva.. Kumim te Bogom ne pali ovaj napaceni narod. Crkva je crkva a vi u mantijama ste samo radnici tu, i to bas vam je dobro...
mozda mi necete vjerovat

14. 01. 2020 - 20:56

Evo sad kad bi javili da je Mikija pogodila kap i da je CPC ostala bez poglavice i ugasena vjerujte da nikakv gubitak nebi osjetio a ni Crna gora.
Primitivna četnička logika

14. 01. 2020 - 22:55

Nemanja, sisaj dojku majke svoje
20851

14. 01. 2020 - 23:08

Srbi su gadan narod, ako je to neko iskusio na vlastitoj koži, onda su to Crnogorci. Ne daj te se đetići, pozdrav iz Zagreba
Perperius

14. 01. 2020 - 23:12

Onda posle kažete da SPC negira postojanje CG, a Miraš evo javno govori da CG ne postoji :D
Milo Vujović

14. 01. 2020 - 23:43

Poštovani Patrijarhu Mihailo,CRNGORSKI ORAO NEMOŽE LEĆETI BEZ JEDNG KRILA,BEZ CPC NEMA CRNE GORE !! a vi Urednici ne Puštate Moje komentare, a puštate Sramno Vrijeđanje Našeg Patrijarha Mihaila od Raznih Ubazda četničkih i Udbaša,kojima Nije Jasno da se Mora Ukinuti Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori,za što su se Stekli Svi Pravni Uslovi,a Vlast ovo izbjegava sa najnovijom Parolom da Sačuvaju mir,tj.svoje fotelje,i da sačuvaju Okupatorsku ilegalnu tzv.sPc,to Znači da Dolaze Uskoro Pravi Protesti od Crnogorskih Domoljuba da Vrate Naše Otete Hramove,koje su im Ostavili Naši Slavni Preci,Koji su Vjekovima Krvarili za Njih !!
imovima je mir

15. 01. 2020 - 01:20

postoji vrlo jednostavno rjesenje ako se hoce- posto je odje imovina u pitanju samo treba da se utvrdi cije su crkve u Crnoj Gori.... zar je to tako tesko brate mili-o tome siguran sam postoje dookazi... a kad se to utvrdi SVE je rijeseno i nijesu potrebne nikakve ni politicke ni pravne ujdurme.... ako je prevara ili sila u pitanju od bilo koga onda je djavo ponio rabotu
SebastianaKurtz

15. 01. 2020 - 01:32

Ovo raščinjeno svešteno lice ne bi smjelo dobiti prostor ni na jednom ozbiljnom portalu ili novinama
L Dabanović

15. 01. 2020 - 03:28

Oni što s Turcima 2 x uspješe pregazit Crnu Goru i Manactir Cetinjski srušiše i mnoge crkve spališe-bi danas da je njihova crnogorska država i CPC.Ukratko o istoriji-slobodari Zete se poslije tog gaženja,rušenja i paljenja organizovaše i svoje medene gore i klance Zete učinješe za njih crnjim od svakog zla.Tako na bojnom polju izvojevasmo slobodu i sebe ugradismo u narod Crnogorci a naša slobodna teritorija Zete dobi ime Crna Gora-po gorama koje su za svakog neprijatelja bile crnje od svakog zla.Danas taj porod turske raje bi uz pomoć Rusije ponovo da pokuša Crnogorce uništit i državu i CPC prisvojit-ka ime i državu srpskog naroda pošto ih s Turcima uništiše.E pogani neuspjeste kad bijasmo 'jedna slamka među vihorove i bez iđe ikoga'-pa nećete ni danas kad je NATO i cio pošteni svijet uz nas.
"Ja Boga Znam Licno"

15. 01. 2020 - 06:54

Risto Mefisto: https://www.youtube.com/watch?v=m75KLvTPng0 Uzivaj narode!
Novi komentar