POGLED IZ BEOGRADA

Velikosrpska matrica u Crnoj Gori: Umjesto Hristove vjere - bajka o Svetom Savi

Aktuelna dešavanja u Crnoj Gori potvrđuju da, svetosavska ideološka matrica tzv. „srpske vjere“ predstavlja endemski primjer malignog tkiva koga su skoro dva vijeka nasilno nametali crnogorskom identitetskom biću, tvorci velikosrpske mantre pod parolom „srpske zemlje i srpski rod“.
Objavljeno: 16. 01. 2020 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Taj, agresivni i destruktivni Projekat Zla namjenski angažuje  „stručnjake“ sa namjerom da, lažnim vijestima i informacijama koje se eklektički „čupaju“ iz istorije Crne Gore, ostvare bliži cilj; da se kontaminira  socijalno politički ambijent u Crnoj Gori i izazove sukob među građanima, i konačnim cilj, da se Crna Gora vrati u podanički položaj Srbije.

VELIKOSRPSKA HEGEMONIJA

Dešavanja oko tzv. Vjerskog Zakona, su samo ogledni primjer simbioze političkog i vjerskog nacionalizma koji se uklapa u dugorične ciljeve Velikosrpske hegemonije i u globalna  geopolitička „podešavanja“ interesa velikih sila na ovom prostoru.

Nakon, neuspjelog pokušaja nasilne smjene ustavnog poretka u Crnoj Gori, protivnici savremene i slobodne Crne Gore, smislili su novi pokušaj. Da ožive maligno duhovno jezgro, koje u kolektivnoj svijesti, dijela građana, još uvijek postoji  kao duhovni mit i fikcija one političke matrice koja je 1918. godine istorijski „ubila“ crnogorsku državu.

2909patrijarhirinejTo maligno jezgro čini nepostojeća „srpska vjera“ i  mit o Sv. Savi koji prestavlja osnov pravoslavlja „srpske vjere“. Spajanjem ta dva mita nastalo je „vašarsko licedersko pravoslavlje“ odvojeno od prave Hristove vjere i žive crkve božije. Umjesto primjene Božijeg Dekaloga narodu u Crnoj Gori su nametane bajke o sv. Savi. Te, kako je štapom određivao đe će se pojaviti izvor,do savjeta seljacima da ne oru samo u jednu stranu, do  mitova kako je ubio svog psa koji nije mogao da prekorači sa brda na brdo kao on,do pretvaranja čobana u psa, zato što je ležeći jeo…

Takva „instant“ kombinacija pravoslavlja  postala je „primitivna politička doktrina i ideološka osnova za mnoge profašističke pokrete u Srbiji.“Oslanjajući se na tu doktrinu Nikolaj Velimirović je  pisao, da je njemački nacizam „spasilac tradicionalnih vrijednosti“.

Svetosavska “srpska vjera“ nametana je i prihvaćana u Crne Gore kao  jedini entitet individualnog i  kolektivnog  identiteta u CG. Božić je postao srpski Nova godina je postala srpska.

PAGANIZACIJA HRIŠĆANSTVA

 Dešava se „paganizacija“ hrišćanstava.

Ignorisani su svi ostali identitetski entiteti Crne Gore: državotvornost, tradicija, slobodarska svijest, kultura, duhovnost, antropološke posebnosti...

U popisnim listama je sve do 1948 g. postojala rubrika vjeroipovijest, građani su upisivali umjesto pravoslavna „srpska“vjera.Sa tim pogrešnim rezultatima, na osnovu lažnih sadržaja, i danas manipuliše ona politika koja je kreator takvih podvala.

Građani Crne Gore su osjećali da im je nametnuto nešto strano-tuđe.Negdje 70-tih godina prošlog vijeka pitao sam  80-godišnjeg, nepismenog, Crnogorca :Koje si ti nacije đede, odgovorio je pomalo zbunjeno,  „srpske sam vjere, a ovako sam Crnogorac“!

0608ivicadacicLažni entitet neposojeće „srpske vjere“ i velikosrpska politička doktrina u CG postaju vrhovna istina i jedina mjera lojalnosti velikosrpkom projektu Zla  „nebeske Srbije“. A sveti Sva je od mita  „unaprijeđen“ u „školskog revizora i nacionalnog, drušveno-političkog radnika“.

Koristeći te relikte svetosavskog tribalizma  Mitropolit Amfilohije kao “velikan etnofiletizma“, litijama i molebanima  manipuliše velikim djelom građana CG koji još uvijek misle da služe istinskom Bogu i Hristoduliji a ne interesima velikosrpske politike koja negira opstanak slobodne Crne Gore i Crnogoraca.

KLERONACIONALIZAM

 U svakodnevnim metanijama koje organizuje SPC u CG došlo je  tragične „simfonije“ dva Zla, velikosrpskog nacionalizama i kleronacionalizma.

„U dodiru sa crkvom, nacionalizam je postao neka vrsta religije, a crkva je zapala u etnofiletizam i klerikalizam, da bi se na kraju pretvorila u najvažniju instituciju srpskog naroda“(Basara).

Paganizacijom hrišćanstva“ i „svlačenjem neba na srpske zemlje“ Srbija ponovo postaje glavni remetilački faktor na jugozapadnom Blakanu.

Da je „simfonija“ ta dva Zla veoma agilna i u aktuelnom političko-vjerskom establišmentu RS govori i upozorenje Predsjednika Srbije  Patrijahu SPC da slučajno ne prepusti  razgovore o Vjerskom zakonu, crnogorskoj državi sa Mitropolijom SPC u CG ,nego sa Beogradom jer imovina SPC u CG nije svojina Mitropolije crnogorsko-primorske,nego beogradske Patrijaršije.

To je samo još jedan argument koliko je aktuelni Zakon važan za CG,njen identitet,integritet i autoritet.I od kakvog je značaja postojanje i afirmacija CPCkoja po pravoslavnim kanonima može biti jedina u svakoj suverenoj državi.

Garađani CG će, polako ali sigurno, shvatiti tu prevaru, da služe lažnoj vjeri i lažnom Bogu u funkciji velikosrpskog Projekta Zla. Protiv slobodne CG i Crnogorske nacije.

MANIPULACIJA

Naravno, njima su potrebne prave i stalne informacije. Potrebno je razotkrivanje podvale i opasnost od manipulacija.

U glavama  aktera velikosrpske politike ponovo se rađa „geneza političkog Zla, koja počiva na lažima ,mitovima i fikciji i prijeti miru u regionu i u Crne Gore.

Te procese je već davno uočio i Ćosić, tvrdeći da je Laž postala  suština nacionalne politike Srba, a da jeHibris (Bog oholosti) uticao da „Srbi precenjuju sebe a potcenjuju druge“.

U aktuelnom medijskom prostoru Srbije dnevno se smjenjuju ekipe plaćenih anti crnogorskih„stručnjaka“ koji  šire laž, o Crnogorcima kao Srbima. O  istoriji CG kao istoriji srpskog naroda? U takvim timovima obavezno se nalaze i crnogorski konvertiti koji su za sitna namještenja i titule, prodali dušu Đavolu.

terzicOni,tobože,naučno, određuju krvna zrnaca onog koji nije Srbin. Kada je u pitanju pravoslavlje u  CG, ne postoji Crnogorac postoji samo Srbin. ON je JA, jer JA tako kažem.

Te tvrdnje nijesu daleko od teorije „krvi i tla“a ta teorija nije daleko od krvavih fašističkih pohoda.

Aktuelni diskurs nekih predstavnika RS i dijela njene akademske i intelektualne javnosti je, par ekselans, okupatorsko- fašistički diskurs.

GOVOR MRŽNJE

Govor mržnje koji  predstavlja civilizacijski incident 21. vijeka.

Svima njima najbolji odgovor je dao, već citirani, 80-godišnji  nepismeni Crnogorac. Koga će, nadajmo se posthumno, potomci rasteretiti balasta nepostojeće „srpske vjere“ i postaće slobodan Crnogorac bar u carstvu Nebeskom.

A za oslobođenje ovozemaljskih građana CG i za brigu da njihov identitet ne izgubi integritet zadužen je ustavni predak CG i njegova dosledna primjena.Potrebno je da subsistemi države i njeni imuni sistemi angažuju stručnu i intelektualnu javnost CG, da idu u susret događajima i da stručnom prevencijom očuvaju crnogorsko društvo zdravim.

Da izvrše mentalnu i duhovnu dekontaminaciju kolektivnog crnogorskog identitetskog jezgra od zloćudnih tuđih ćelija. (Autor je publicista iz Beograda)                                                                      

Komentari: 55

Duklja

16. 01. 2020 - 00:37

To je to. Svaka čast.
007---100% TAKSE

16. 01. 2020 - 09:38

NEMA SVAKA CAST ,TREBA IM LUPITI RUKOM OD STO I RECI,,KLJUCEVE NA STO I ODBIJ,, ONI SAMO RAZUMEJU RECI SILE.
Feniks

16. 01. 2020 - 01:34

NAVECE ZLO KOJE SE KROZ VIJEKOVE MOGLO DOGODIT CRNOGORCIMA SRPSKI NEGATORSKI ODNOS CRNOGORSKE DRZAVE,NACIJE CRKVE,DUHONA ASIMILACIJA NEPISMENIH,SIROMASNIH LJUDI.
Makijaveli

16. 01. 2020 - 15:24

Da M.Terzic zivi u Rusiji ( a ne Beogradu i Srbiji) odmah bi ga uhapsili zbog podrivanja sistema u Ruskoj Federaciji.
GRAĐANSKI

16. 01. 2020 - 16:06

Da: Riki-Rile, Džorić, voj(e)voda, Pipunčić, ..., Raičević, Đikanovićka i ostalizi - žive u Bg ili u Moskvi - odma' bi ih uhapsili i nikad više sunca ni mjeseca u-gledali ne biše!
Definitivno

16. 01. 2020 - 01:50

Gospidine Terzicu, zdravo bili! Kamo lijepe srece da svi crnogorski intelektualci govore! Uspavali su se, ili nijesu ni postojali na pravi nacin. Hvala Bogu, postoji jean broj onih koji imaju znanja i hrabrosti da srbijanskim tiranima kažu: Sad je stvarno dosta! I Crnogorci su sve vise svjesniji da nas se Srbija lako ne odriče ALI DA CE MORATI, JER, NITI SMO ISTI NAROD, NITI SMO IKAD BILI, NITI CEMO BITI. Tacno je DA MORAMO NA SVIM FRONTOVIMA RADITI, ovako ne ide. ÀLI - KRENULI SMO. To ce se reflektovati i na izbore koji slijede. CRNOGORCI MOTAJU PODRZATI SEBE, NE OBAZIRUCI SE NA OGROMNI RAZNORODNI PRITISAK NA PATRIOTSKU GRAĐANSKU OPCIJU KOJA JEDINO MOZE UCINITI PRAVE STVARI ZA CRNOGORCE I ONE NACIONALNE MANJINE KOJE SU UZ CRNU GORU KAO SVOJU DRZAVU. Sve ostalo je laz i neiskreno, a SPC generise tu neiskrenost. Ovaj put nece biti dileme!
Ja ovo kazem od 90 tih

16. 01. 2020 - 05:14

Postovani gospodine Terzicu, ja ovo kazem i pisem jos od 90 tih! Za to sam dobijao zestoke uvrede cak i od rodjaka a da ne pricam od zapjenjenog krvolocnog cetnickog bazibozuka koji je tih godina prijetio da ce nas klati gore nego "balije" i "ustase"! Nijesam trazio megdan, ali sam bio spreman da skupo prodam svoj zivot. Imam te screen shot-ove jos uvijek kao dokumentaciju tog uzasnog vremena!
Herceg Novi

16. 01. 2020 - 06:38

Sjajno. Hvala poštovani gosoodine , nahraniste mi dušu jutros
nisam tudah

16. 01. 2020 - 07:28

Oni odozgo ce prestati je argumenti i činjenice su neumitne!IVartolomej ce ih "ubit"kad "pročita"! I zato sto ce opet poceti da gube na svim frontovima koje su otvorili! Od ovih sto stavljaju zdravu ruku na ćivot,da im ozdravi,se treba paziti! Domace zlo je najopasnije!
Raßo

16. 01. 2020 - 07:37

Zamislite koji je to bezobrazluk, idiotizam i umišljenost , kad Vučić iz Beograda oće da diktirs sa kim će vlast u Crnoj Gori pregovarati u vezi zakona o vjerskim zajednicama. Malo se zanio i misli da je veliki .
Djole

16. 01. 2020 - 08:04

Svaka vam čast g. Terzicu ! Miodrag Latkovic u svojoj knjizi kaze : ,ima Crnogoraca koji se sprdaju jeziku svojih predaka' ! A u knjizi Dr.Nikola M Lipovac pise? 'Sto ti nije milo cut ,a istina je ? Da ima Crnogoraca koji nijesu Crnogorci' !
Ksenija Petrovic

16. 01. 2020 - 09:06

Druze Terzicu kad je bio popis 80 g u Crnoj Gori da se upisuje indetitet naroda i nacijonalnost ja sam se tada upisala kao CRNOGORKA CRNOGORSKOG porijekla Momak koji je bio zadužen da to obavlja rekao mi je da mogu da budem neutralna da ne moram da kažem da sam CRNOGORSKOG porjekla Tada sam mu ja rekla upiši momče kako sam ti rekla ,neceš valjda da me ti učiš ko sam i što sam ! Samo da vam kažem druže Terzicu malo je bilo tih kao ja da se upišu da su CRNOGORCI CRNOGORSKOG porijekla no su se pisali kao srpskog porijekla ili su bili neutralni Žašto su se tako upisivali iako su znali dostina da ne rade ispravno.?Radi česa?
007---100% TAKSE

16. 01. 2020 - 09:41

ZASTO SE KRIJE DA JE GOMILA NOVCA IZ SRBIJE USAO U CG DA SE PLATI KOD IZJASNJAVANA KOJIM JEZIKOM GOVORIS,I DA SU PO SELIMA PLACALI I TAKO KUPOVALI LJUDE.ISTINA NA VIDELO.I KOD MENE SU U VRULJU DOLAZILI.
danilo s.

16. 01. 2020 - 10:04

Ulaziće mnogo više novca i popova agitatora - za sljedeći popis. I ne samo zbog jezika.
Ksenija Petrovic

16. 01. 2020 - 09:27

Ja se izvinjavam napisala sam da je bio popis 80 g ali nije nego mnogo kasnije devedeset i neke neznam tačno koje ,ali to ne mijenja pricu koju sam napisala
TOTO NOVI SAD

16. 01. 2020 - 09:31

Odličan prikaz Užasa koji vlada Srbijom.Gospodin Terzic sa još nekoliko Crnogoraca u Beogradu bio je uvijek dosledan borac za prava Crnogoraca u Srbiji.
Srbijom vladaju neprijatelji

16. 01. 2020 - 11:19

Inace bi ovakim kao Mikaile dali 24 sata da se isele ili ih vezane sproveli do granice .
JOVO

16. 01. 2020 - 09:38

Izgeda da je Srbija (SPC) nakon I. Svj. rata, našavši se na pobjedničkoj strani, kao svoj plijen preuzela CPC i Karlovačku patrijašiju (Austro-Ugarska), s time da je "njihove" pravoslavce preimenovala u Srbe?!
IBRO

16. 01. 2020 - 13:09

Slično je bilo i sa Pravoslavnom crkvom u BiH koja je do tada bila pod Carigradskom patrijaršijom i MPC-om koji su do tada bili pod Bugarima, te s "njihovim" pravoslavcima!
007---100% TAKSE

16. 01. 2020 - 10:08

JEDAN NAS CRNOGORAC IZ SRBIJE MI JE ISPRICAO KADA MU SE DETE RODILO ,POPUNIO JE FORMULAR DJE JE NAPISAO,NARODNOST CRNOGORSKO .MEDJUTIMKADA JE OTISAO DA UZME IZVOD IZ MATICNE KNJIGE RODJENIH ZA DETE U NJEMU PISE SRPSKO,OTISAO JE DA INTERVENISE ,TAMO SU MU REKLI DA MU JE BOLJE DA OSTANE TAKO UZ RASPRAVKU JEDVA SDU MU PROMJENILI.PITAM SE KOLIKO NJIH SE NIJE RASPRAVLJALO.ISPRICAO JE TAKODJE DA SVE CRNOGORCE KOJI SU SE IZJASNJAVALI KAO CRNORCI PRI POSTAVLJANJU NA NEKU FUNKCIJU NIJESU BIRANI ,SA OBRAZLOZENJEM ,,IZJASNJAVA SE KAO CRNOGORAC,,TAKO PROLAZE CRNOGORCI U DEMOKRATSKU DRZAVU SRBIJU ,JOS IM FALI ZUTA TRAKA NA RUCI.
Hn

16. 01. 2020 - 10:22

U HN poceše nedje prije 15-ak godina ovi molebani.To je nedje otprilike kada smo proglasili nezavisnost.Znaci,projekat se nastavlja,a evo napisace da je to vec 800 godina.Zatrovase ovim pravoslavnum fundamentalizom sve.A velicina njihove vjere se mjeri kvadratnim metrima zgrada.Od Tople do Belaviste,od Meljina do Kamenara...
danilo s.

16. 01. 2020 - 10:54

#1 - Odličan tekst - za ozbiljno promišljanje. I odluku. Jer, ništa više - posljije ovog zla koje je pokuljalo iz redova veljesrpskih klero-fašista - neće biti isto. Vrijeme je da Crnogorci – ostanu ili nestanu? Nema više kompromisa sa neprijateljem koji je odlučan da uništi samo biće Crnogoraca. I, ne samo fizičko, no i duhovno. Velikosrpki nacionalizam se potpuno spojio sa vjerskim nacionalizmom (etnofiletističkim svetosavljem) u novu - krajnje opasnu po susjede – klero-političku tvorevinu. SPC je vjersko-politički aparat za izvodjenje velikosrpskih projekata. Na izvjestan način, SPC djeluje kao loša imitacija – zapravo karikatura - Katolicizma i Judejstva? CPC bi da bude “balkanski (i globalni) svetosavski Vatikan” to jest, da bude pop nad svim - i svuda – vjernicima? Patrijarh Irinej (a i Amfilohije) sanja da bude “srpski Papa” i da ima, ne samo vjersku, nego i političku moć nad svekolikim “srpstvom” i svim “srpskijem zemljama”?
007---100% TAKSE

16. 01. 2020 - 11:27

. “Velika Srbija” i “srpstvo” su nešto mimo, i iznad, Hrišćanstva? Za njih ne važi učenje Hrista, no mitovi o svetom Savi i “nebeskom narodu”? Oni ne organizuju litije i molebane za slavu i milost Božiju, no za posjed imovine i moći na zemlji? Sudeći po njihovim zemnim radovima, bolje da nikada nijesu silazili sa “srpskijeh nebesa”?PRAVA DEFINICIJA BOLESTI,BRAVO NA KOMENTARU ,OVO JE PRAVA NJIHOVA LUDOST KOJA CE IH DOVESTI U TESKU SITUACIJU.
danilo s.

16. 01. 2020 - 10:56

#2 - Svetosavlje SPC je, istovremeno, i loša kopija/imitiranje Judejstva. Srbi su “nebeski narod”, “Srbi svi i svuda”, itd.., jer je svetosavlje zapravo nova regionalna (i globalna) religija/crkva koja nema veze sa Hrišćanstvom/Pravoslavljem? Vjerski-veljesrpski nacionalizam (i etnofiletizam) je u potpunosti suprotan “katoličanstvu”/ “vaseljenstvu” Hrišćanstva. “Velika Srbija” i “srpstvo” su nešto mimo, i iznad, Hrišćanstva? Za njih ne važi učenje Hrista, no mitovi o svetom Savi i “nebeskom narodu”? Oni ne organizuju litije i molebane za slavu i milost Božiju, no za posjed imovine i moći na zemlji? Sudeći po njihovim zemnim radovima, bolje da nikada nijesu silazili sa “srpskijeh nebesa”?
Sremac

16. 01. 2020 - 12:26

Samo od pocetka ove godine iz Beograda se odselilo 50 analiticara u Tiranu. Nece vise da trpe teror spskih vlasti i pravoslavlja. Ko ne donese potvrdu da je bio na liturgiji ne moze da upise dete u zabaviste. Decu koja se ne krste, oduzimaju od roditelja. Dosta je bilo. Terzic se vec odomacio u Tirani, a dolaze Jovanovic i Trifunovic. Basara se jos predomislja, razmislja o Zagrebu. Oputice im taj centar lazi, sto kaze Dobrica Eric. Ostace samo Crnogorci na Dedinju. Poslednji bedem otpora.
др Милан Лекић

16. 01. 2020 - 12:42

Бајка о Светом Сави, због своје вјеродостојности и чистоте, упалила је ватру у срцима римских кардинала таквим сјајем да су они нашег Свеца, из цркве која се у Великом Кодексу аутокефалних цркви у Цариграду налази одмах иза древних патријаршија, уврстили и у Католички календар. Светога Саву славе Грци, Руси, Бугари, Румуни, католици широм свијета. Све остало у тексту овог господина је скаламерија цитата, одабраних по мјери његове интелектуалности и историјских знања...
Katunjanin

16. 01. 2020 - 16:18

Laž. Demantuj me i odgovori sa dokazima. A uostalom ste stavili vaseg slavnog Sv. Savu rame uz rame sa četnickim koljacima koje ste proglasili svecima. Tužno je sta je sovinizam napravio od jedne svijetle i slavne Srpske istorije nekada(iako ste imali krvavih mrlja i u prošlosti opet je u većini bila za ponos). Vrhunac a i pocetak pada je bio jedan ološ iz CG, lopov, hvalisavac, kockar i prevarant Vuk Karadzic. Srecno braćo Srbi ali bez nas.
GRAĐANSKI

16. 01. 2020 - 16:31

Ma, vala, ti - Ljeka-Arbanasu - ni jednoga iskrenoga slova gore ne uđenu da je Savatije bio homoseksualac - niti da je svu dragu noć (do svitanja), svojega mrtvoga tatu Stefana - pumpa miomirisima, priđe no što će ga (a da ne bi bio bazdeljav - kakav je bio) naredno itro, navr' samo godinu odkad mu je ćale (neviđeni zloćinac) odapnujo - proglasio "svecem", što zbori o samomu Savatiju ka' "divnom hrišćaninu"! P.S. Nikad se Savatije nije ogradio od tatinih silnih zločina i neviđene krvoločnosti!
GRAĐANSKI

16. 01. 2020 - 16:50

P.S. Nikad se Savatije nije ogradio od tatinih silnih zločina, njegovih do ramena krvavija ruka i neviđene krvoločnosti - što zbori o samomu Savatiju ka' "divnom hrišćaninu"!
Neuračunljivi dr

16. 01. 2020 - 19:08

eto vama sava, autokefalija, tomosi, kardinali, kodeksi... ali ćete ono što ste ukrali vratiti.
mr.

16. 01. 2020 - 20:30

Radi se o Sv Savi Posvečenom koji je živio u 5/6 vijeku u Jeruzalemu. Ne o ovom vašem koji je vjeru prodao za večeru. A što se tiće Kodeksa ni to nije točno.
Ja

16. 01. 2020 - 12:52

SPC je stvorio kralj Aleksandar i to na vrlo kvaran nacin potplacivanjem vizantijskog patrijarha sa 1,5M franaka u zlatu 1922 jer je 1920 glatko odbijen prvi zahtjev za autokefalnosti.Spc je stvoren da sluzi velikosrpskoj imperijalnoj politici da pravoslavan zivalj Balkana prevede u srpstvo u sto vecem broju.Ta politika SPC-a je ziva i danas.Svetosavlje nema nista osim forme zajednicko sa pravoslavljem.Na kvaran nacin je stvorena tako ce i nestati.
Krsto **

16. 01. 2020 - 12:55

"Mi nijesmo više Crnogorci nego Srbi".Rečenicu je izgovorio "poslanik"Fatić na podgoričkoj skupštini prije 100 godina.Ona najbolje ilustruje opasnu namjeru srpske crkve i države prema pravoslavcima iz susjednih država. Posao je započet najmanje 100 godina ranije,Gospodin Terzić je ogolio ovu manipulaciju sa Crnogorskim narodom,Pokušaću da ovi komentarom ukažem na neke detalje koji potvruju opasnu susjedsku namjeru.Naalost postigli dobar rezultata čak i na Cetinju. Prvo su preko Sime Sarajlije uspjeli da mladog Njegoša ubijede da je srpske vjere.Od toga nije bio imun ni Nikola,ali je on srpstvo koristio da bi ostvario svoje ambicije prema Beogradu(kralj svih Srba).Srbi su znali da su Crnogorci pravoslavci.Nametanjem svetosavskog duha pravoslavna crkva "prelazi" u srpsku crkvu,čime se stvaraju uslovi da pravoslavci u C.G. mogu "preći" u srpsku crkvu.Ovu vratolomiju je realizovao k. Aleksa. Ako im je crkva srpska zašto i oni nebi bili Srbi.Tako je nestala Crnogorska pravoslavna crkva
Krstaš

16. 01. 2020 - 17:34

Uputstvo Vasa Pelagića iz 1867. za srbičenje okolnih naroda: "Svaki učitelj treba da nauči prvo svoje učenike, a posle svu ostalu varošku diečicu koja gođ umeju govoriti: da kad jih kogođ upita: šta si ti mladiću? pa da mladić na to pitanje odma odogvori:ja sam Srbin. Dobro bi bilo kad bi se neki dobri ljudi našli koji bi diečici po koju krajcaru zato darivali, da se tim u njima još više pobuđuje revnost k tome odgovoru" Eto, takvim se fintama služe već 150 godina.
Oxi

16. 01. 2020 - 13:35

Preveliki su za vas Katunjane zalogaj Stara Hercegovina, Stara Raska i Boka. Da ste se zadrzali na Crnoj Gori i Brdima, jos bi nekako i mogli da prodate vase velikocrnogorske fantazmagorije, dok bez Njegosa vlast mozete da uspostavite jedino na Cetinju, i Tuzima i u Rozajima.
Katunjanin

16. 01. 2020 - 15:58

Tebe i slične sam davno kvalifikovao kao polu-ljude. To znaci da ste evoluirali na nivo gdje fizicki licite na ljudsko biće, hodate uspravno ali se gegate kao zivotinje, koristite ljudsku moć govora ali i dalje su vam glavni atributi neartikulisani urlici, mahanje rukama, izbecene oci i galama. Veoma lijeni i samo za fizicki rad. Samopouzdanje zavisi od okoline a svakodnevnica od nivoa alkohola. Vjerujete i molite se svemu i svacemu. Klanjate se predmetima, popovima, slikama, mitovima, legendama =pagani. Nijedne odlike nemate ni pravoslavaca ni hriscana. Ni jedan dan u zivotu niste proživjeli pravoslavno cisto... Nepismenost, kukavicluk pokusavate nadomjestiti mrznjom i klanjem. Toliko vas dobro poznajemo i toliko se bojimo vas da ne zavrijedjujete ni najmanju paznju nego okretanje glave kao od necega sto smrdi.
xy

16. 01. 2020 - 13:37

Ako neko hoće da doživi nešto potpuno paranormalno, neka pročita danas u "Politici" Aleksandra Apostolovskog - "Ђетићи у Трамповој олуји". Nisam mogao da verujem da mi smrdi kroz mrežu. Alo, neverovatno, smrdi monitor, toliko se džukela pos**la po svojoj profesionalnoj časti!
Bobo

16. 01. 2020 - 17:18

Zar i taj posrbljeni Makedonac ?
Ruso

16. 01. 2020 - 14:20

Pa nije ni čudo to jest potpuno je prirodno da su Crnogorci izvorište Srbstva jer i sam Kralj Nikola kojega ovi Montenegrini ne čitaju u jednoj od svojih pjesama kaže da je " Crna Gora izvor srpskih sila " ! Džaba se praćakaju ovi koji vele e nismo Srbi, neka uzmu i čate malo djela Njegoša i Kralje Nikole I !
xy

16. 01. 2020 - 14:30

Nemačkom je upravljao Austrijanac pa je odveo u propast, Crnom Gorom Srbin pa je odveo u ropstvo koje je trajalo skoro 20 godina. Kakve veze ima Nikola Petrović poreklom iz Tuzle i neki izvorni Crnogorac koji vuče poreklo iz Duklje 1000 godina. To što su Petrovići prdeli o srpstvu ništa ne znači. Kad god te uhvati potreba da ovako lupetaš, samo se seti III, IV i V crnogorske, pomoći će ti za prestaneš da pr**š.
interesantno

16. 01. 2020 - 15:41

Crnogorac porijeklom iz Duklje????Jel vas to hvata panika pa lupate ovakve gluposti''''?
xy

16. 01. 2020 - 18:55

Koliko su Nemanjići Srbin toliko su Vojislavljevići Crnogorci. Ali nisi ti taj nivo da shvatiš. Za to treba imati par vijuga.
Krstaš

16. 01. 2020 - 17:12

''Kakve veze ima Nikola Petrović poreklom iz Tuzle i neki izvorni Crnogorac koji vuče poreklo iz Duklje 1000 godina.'' Ima, Petrovići su iz Drobnjaka (dokazao Risto Kovijanić istorijskim dokumentima), a to su srednjevjekovne dukljanske županije Onogošt i Komarnica.
xy

16. 01. 2020 - 19:01

Petrovići su crnogorski popovi, zato što to Crnogorce nikada nije interesovalo. Crnogorci su ratnici, seljaci, učitelji ... najmanje popovi. I oni koji završe bogislovsku školu pstajali su učitelji a ne popovi. Nosili su sablju kao svi Crnogorci. To što su Petrovići držali crnogorsku crkvu je potpuno nebitno, Crnom Gorom je vladao 1000 godina Narodni zbor i njegov izvršni organ Zbor Glavara. Za vreme duhovne vlasti Petrovića, Crnom Gorom su vladali guvernaduri. Petrovići nisu ni približni značajni za Crnu Goru kako se misli, izuzev što su sve vreme bili ruski špijuni i izvršioci carske volje.
Krstaš

16. 01. 2020 - 19:46

Petroviće je na vladičanski tron postavio upravo taj Narodni zbor, a tamo se nije birao bilo ko, no je morao biti iz ugledne kuće. Nije lijepo reći da Petrovići nijesu ratnici, a samo je Petar I tri puta ranjavan u boju. Isto tako ludost je govoriti generalno loše o njima samo zato što je mladi Njegoš prihvatio bajke Sima Sarajlije i što je Nidžo srbova iz ličnih interesa. Puno je više dobroga što su Petrovići učinjeli za CG, no što je rđavoga.
Katunjanin

16. 01. 2020 - 16:08

Ne nego ajmo ovako. Eto ti Njegos i Kralj Nikola, Potpisujem i tu laž i demagogiju i pristajem da su Srbi. A sad svi mars u Sabac i nastavitr da pisete legende i mitove o Savi, Obilicu, Njegosu i ostalim. Pisite sta hoćete, zovite nas i vrijedjajte kako hocete... Siptari, Milogorci, Montengrini, sve je casnije i postenije biti nego polu-ljudi, Svetosavci, Cetnici. Cast postenim i civilizovanim izuzecima kod Srba.... Prije cu Pocijepati i izvod i pasos i promijeniti ime u neko Germansko ali se necu zvati i pripadati SPC i Cetnicima. Ugasicu ognjiste i zatrijeti porijeklo moga prezimena casnog i srca Katunske nahije ako bude moralo imati predznak Srpsko. Crna Gora, Crnogorci, Crnogorski je u mojoj familiji bilo i ostace jedino.
BRAVO

16. 01. 2020 - 18:52

Ruso, ako su ti Nikola i Njegoš najveća uporišta da si Srbin, a danas i potpomognuti i popom Ristom, onda si pravi Srbin. Njegoš je pjesnik, ženkaroš, trošadžija........ Nikola je u zadnje kada je srbovao već bio star i zaluđen da bude kralj svih južnih slovena..... a o popu ne treba ni pričati.
Surovo realan

16. 01. 2020 - 14:21

Pravi primjer naručenog teksta za potrebe produbljavabja razdora u CG. Mada se novčana sredstva nisu čuvala trebalo je vrijeme da se skup neistina, poluistina i LAŽI upakuje u "ozbiljan"tekst. Prem Terziću sam postigao osjećaj da mi je nivo razmišljanja toliki da je Terzic pisac kao i svaki prilaznik u javnom WC . Žao mi je što Analitika nema pogled na sve četiri strane svijeta već samo gleda u pod. Dignite glavu novinari, nije sve u novcu. Obraz i čast je novinarska profesija. Napomenuo bi da se zna da je tekst pun neistina, laži i služi samo da produži agoniju vladajućih porodica i da im da vremena da iznesu i prodaju još šta se nije prodalo do sad. Vama braćo srbi=crnogorci jedno pitanje. Grk-Kipranin-Spartak koja je razlika?
Ćalasan

16. 01. 2020 - 15:55

SUROVO PRIMITIVAN komentar na stručan i istinit tekst g. Terzića. @ SUROVO realan,pokušava da pomoću palanačke pljuvačine i intelektualnog ništavila dopre do ozbiljnog i razumnog poimanja stručnog i ozbiljnog sadržaja . Naravno,CRV nema oslonac da se uspravi a ni komentator umni oslonac da shvati ono što je njemu nedostižno. Zbog toga se srozava u smrad mentalne kanalizacije i ličnih uvreda. No svako sebi bira mjeru kojoj je dorastao.
Objasni

16. 01. 2020 - 16:32

Glupa su ti poredjenja (Grk-Kipranin-Spartanac) vjeruj mi na rijec. Savjet:nije skupo prosetati do Grcke pa i do Kipra pa da se sam uvjeris. Grci su veoma dobri u cuvanju arhiva pa uzmi malo duzi odmor pa malo trazi o Sparti. Crnogorci su starosjedioci na ovim prostorima-dokazano i dokumentovano vec. Naravno kroz istoriju se stanovnistvo mjesalo i selilo i danas na prostorima od Uzica na sjeveru do Draca na jugu i od Skadra na istoku do Splita na zapadu moze se reci čiste savjesti da je jedan narod veoma sličnog DNK ALI absolutno nije srpskog porijekla. Danas u Srbiji imas najmanje starosjedilacai pravih Srba. Jedna čorba izmjesana od Roma(indusa), Bugara, Makedonaca, Ilira, Bunjevaca, Rumuna, Madjara, Germana, Slovaka, Turaka, Bosnjaka i ostalih i na kraju najveca skupina u Srbiji je upravo Crnogoraca iz CG.
Tine

20. 01. 2020 - 03:22

SUROVO maštaš, lažeš i izmišljaš...Realno.
Rašo

16. 01. 2020 - 14:34

Toliko budalaština i naziva pojedinih mjesta u Crnoj Gori po Svetom Savi ima da čovjek prosto ne može da vjeruje. Savina voda, Savin Kuk, Savin izvor, sve Savino po Crnoj Gori. Da je letio nebi stigao da obiđe sva ta mjesta. Sve čista budalaština na koju se pali nepismeni svijet.
banjo

16. 01. 2020 - 14:42

Odmah treba donijeti zakon o zabrani finansiranja stranaka iz inostranstva,kao i pojedinava naravno. Odmah. Za pare se sve moe uraditi.
Бањанин

19. 01. 2020 - 18:50

Које глупо, тендециозно заокруживање црногорства. Ја сам из Бањана, општина Никшић и бар овдје је све српског поријекла и осјећања. То је дио Старе Херцеговине и падом турског царства и Берлинским конгресом 1878 припојени смо Црној Гори. Значи да није пала турска не би ни припали црној гори, остали би Срби као до тада, молили се и зидали цркве Светом Сави. И замислите рођаци блиски Рогачи су срби у Херцеговини а пар стотина метара даље у границама ЦГ су црногорци. Паметном доста. И манастир у мом крају, Косијерево, саграђен прије више вјекова, какве везе има са наслеђем ЦГ и 1918. Ортодоксна глупост из патолошке србомржње Оцеубица, за потребе Новог свјетског поретка, покусни пацови америчких агенција.
Labud

20. 01. 2020 - 03:20

Čim neko nešto napiše ćirilicom, znam da je komentar tup, izmišljen i veze nema sa realnošću i istinom, to je po pravilu. Banjanine ne lupetaj, lagali su te ceo život kao i nas su, ali tebi su se laži dopale zato ih se još ne odričeš.
Novi komentar