MITRIĆ: Izjava Amfilohija najviše šteti crkvi

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić, saopštio je za TVCG, da je izjava mitropolita Amfilohija da ako se Zakon ne povuče, Vladu treba srušiti, politička i da najviše šteti crkvi. On smatra da je Amfilohije pretjerao, i da su litije ništa drugo do, kako kaže, klasičan primjer mirnih političkih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Objavljeno: 17. 01. 2020 - 19:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Moj lični stav je da je tom izjavom Amfilohije malo pretjerao, on je ušao u Ustav.  Ja mislim da im je Vlada dala značaj, te izjave škode prije svega njemu kao mitropolitu, a onda i crkvi", rekao je Mitrić.

Upitan da prokomentariše ukupnu situaciju nakon usvajanja Zakona, kao i kampanju koja se vodi iz Beograda, Mitrić kaže da sve to uznemirava javnost.

"To je sve pomalo uznemirilo javnost. Mnogo je teža izjava predsjednika Srbije nego Amfilohija. Nijesu mi jasni ni pregovori nakon usvajanja tog zakona. Ti ljudi koji se bave crkvom, prije usvajanja zakona mislim da nijesu pokazali dovoljno senzibiliteta prema vjeri", kaže on.

On smatra da nije ni čudo što se sad održavaju litije.

"Za mene lično ove litije su klasičan primjer mirnih političkih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti. To je klasična politička institucija, mirni protesti," rekao je on dodajući da cjelokupna situacija izaziva uznemirenost. 

Komentari: 5

grbalj

17. 01. 2020 - 20:50

JA BITH TO MALO PROSIRIO.NE MOZE AMFILOHIJE DA RADI ONO STA RADI PROTIV CRNE GORE DA NEM BLAGOSLOVE IZ BEOGRADA, UKLJUCUJUCI POPOVE I VLADARE DANASNJE U SRBIJE.JOS JEDA ZANIMLJIVOST.ZASTO TAKO BRZO BEOGRAD ZABORAVI KOSOVO? JEDNOSTAVNO SU I ONI SVATILI DA TAMO VISE NEMAJU STA DA TRAZE, ZATO SU SE SADA OKOMILI NA CRNU GORU.
!!!

17. 01. 2020 - 21:00

Kazes da nijesu imali senzibiliteta prema vjernicima...Od 2015 se nije mogla nidje organizovati rasprava od cetnickih hordi i divljanja.Hoces moj dragi Blagota da udjes u šu..k i jednima i drugima a to je neizvodljivo.Jedina je istina da su ONI umislili da su iznad drzave i zakona.I sad je uzmi ili ostavi.Ili ako hoce nesto drugo meka pokusaju..
Crnogorac ne montenegrin

17. 01. 2020 - 21:59

NIKOLA MIROTIĆ!!!
Podgoričanin

17. 01. 2020 - 22:42

Mitriću,kako misliš mirne?Ne tuku nikoga!?Ali Mitriću,jezik mržnje narušava spokoj i mir građana.Da se ruši Vlada (sloro direktni poziv) po tebi je garancija za budući mir.Pa,hajde Mitriću da ukinemo izbore pa će po tebi obi "mirni" izabrati na ulici drugu. Čudi me profesore da mijesi malo komentarisaomZakon,a ne da li nose popovi motke i puške,tj.da li su "mirni"?
Mick

18. 01. 2020 - 01:10

Jako cudan komentar Mitricu, bledunjav, ti si ipak pravnik i znas dobro da ovo izazivanje mrznje popova strane crkve po ulica jos,, mirnim putem" kako velis u ni jednoj demokratskoj drzavi na svijetu ne bi bilo dopusteno, od koga se to plasis da zauzmes stav? Ne padaj, gubis rejting.
Novi komentar