Istoričar i profesor Univerziteta u Beogradu ocijenio

Samardžić: Odnos prema Crnoj Gori bio je test i za vlast i za opoziciju u Srbiji

„Apelom“, onim zloglasnim, upozorili smo javnost da vlast u Srbiji s podrškom Rusije, crkve i dela srpske i crnogorske opozicije, nastoji da utiče na promenu vlasti u Crnoj Gori, pod lažnim i lažljivim izgovorom da se srpskoj crkvi i „nama“ otimaju svetinje.
Objavljeno: 18. 01. 2020 - 07:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Visoki kineski zvaničnik izjavio je da je ujedinjenje Tajvana s Kinom „istorijska neizbežnost“ i da će svako ko se tome protivi „smrdeti 10.000 godina“.  

Na nesreću, pozivanje na predodređenost budućnosti je sa stanovišta nauke debilizam svakog totalitarnog mišljenja.

Verovatno otkriva i poremećaj ličnosti s poreklom u ranom detinjstvu.

Dok i velika Kina i velika Srbija smrde dok otrovnim isparenjima truju planetu, i svaka je budućnost neizvesna.

Mala Kina, Tajvan je, u odnosu na svoju veličinu i ljudske kapacitete, uspešnija i srećnija od velike, Hong Kong traži svoje mesto u brisanom prostoru između britanskog i kineskog kolonijalizma.

Samo Srbija sebe vidi velikom dok, nastavljajući politiku koja je razorila prethodnu veliku državu i sve naše male živote, ukida svoju nezavisnost i mentalni integritet.

„Apelom“, onim zloglasnim, upozorili smo javnost da vlast u Srbiji s podrškom Rusije, crkve i dela srpske i crnogorske opozicije, nastoji da utiče na promenu vlasti u Crnoj Gori, pod lažnim i lažljivim izgovorom da se srpskoj crkvi i „nama“ otimaju svetinje.

Danas je jasnije, da je Apel dobronameran i precizan. Jeste, mobilisao je javnost u Srbiji koja je odgovorila sa istim akterima, i istim porukama koje su proizvele kataklizmu iz devedesetih.

Ali je Apel probudio i političke snage koje su zaustavile pokušaj nekoga tajvanskog scenarija, i, konkretno, nasilja i ubistava.

Odnos prema Crnoj Gori bio je test i za vlast i za opoziciju.

Njihova homogenizacija trebalo je da protekne neprimećeno, idiotskim optužbama iz opozicije da Vučić i Đukanović krizom upravljaju u dogovoru, dok se Vučić strancima pravdao kako on tu ništa ne može da konkretno učini.

Da li je učestvovao u udaru pod pritiskom svoje biološke, socijalne, političke i poslovne svite, to je manje važno od činjenice da Vučić definitivno nije „činilac mira i stabilnosti u regionu“.

To je manje važno i od činjenice da je Srbija u smislu političkog, ekonomskog i društvenog razvoja najzaostalija država u regionu.

Crnogorska kriza razorila je srpsko političko društvo u toj meri da je vlast predala važne ingerencije Rusiji, crkvi i navijačkim grupama. Crnogorska kriza je ogolila i vlast i opoziciju.

U opoziciji su i Vučić, i Dačić, i Vulin, itd., njihovi žalosni dvojnici. Vučić je kadrovskom politikom ponizio svakoga ko smatra da se javne funkcije obavljaju u skladu sa etikom odgovornosti.

Korupcijom je društvu oduzeo svaku snagu i pamet.

Javnost je homogenizovana dok poziva na „istorijsku neizbežnost“ da postanemo pravoslavna džamahirija s političkim korenima u staljinizmu.

Taj koncept budućnosti, u ovom trenutku, ima podršku iste većine koja je na Miloševićevom referendumu 1998. donela faktičku odluku da NATO ne sme ući na Kosovo.

NATO je i na Kosovu, i u Crnoj Gori, ulazi i u Bosnu.

Kolektivno smo nespremni za promene koje su u osnovi u našem najboljem interesu.

Komentari: 6

Pendrek

18. 01. 2020 - 07:52

Siromasna i zaostala Srbija je je mastala da bude regionalna sila jos prije dva vijeka. Ta opsjednutost zivi i dalje. Ni tada ni danas Srbija nista nije imala da ponudi susjedima osim bajki, lazi, posrbljavanja i popove. SPC je bitna infrastruktura za njegovanje srpskog mita da je na ovim prostorima svaki pravoslavac Srbin. Iz pravoslavnog bica nema prava da se rodi ili postoji niti jedna nacija. Sve je podcinjeno srbijanskim i popovskim interesima. Novac, moc i izlaz na more su jedini razlozi ove bure. Cetinjski manastiir je uvijek bio i sada je vlasnistvo opstine Cetinje. Kako onda SPC tamo stoluje a nijesu ih izbacili? Ipak je laz najsnaznije srbijansko oruzje.
Pravnik

18. 01. 2020 - 08:36

Tako je gospodine Samardžiću. Izašli su svi na viđelo u punom ”sjaju". Apel potpisan od intelektualne elite regiona je imao itekako smisla.
lolo

18. 01. 2020 - 13:57

Bravo, na zalost zavrsni cin tek pretstoji i odigrat ce se upravo odakle je sve i krenulo.
xy

18. 01. 2020 - 14:24

Crnoj Gori nije neophodno ovako često izjašnjavanje g. Samardžića, pošto on ima jedan stil kada nastupa u srpskim a drugi u crnogorskim medijima. Kod Olje Bećković koja je čitavu emisiju navijala za varijantu "otimanje srpskih svetinja", Samardžić se čuo nije. Jedino je advokat Olenik imao hrabrosti ga izgovara istinu. Ako mu i dajete neku crkavicu u CG kad nešto "analizira", verjte, džaba. Čovek nije dosledan.
007---100% TAKSE UVESTI ODMAH

18. 01. 2020 - 16:22

BRAVO SAMARDZICU GLEDAO SAM TVOJE GOSTOVANJE U JUTARNJEM PROGRAMU ,USRED BEOGRADA REKAO SI IM STO IM NIKO NIJE REKAO,A POGOTOVO ONOJ PIJANICI DACICU.A POGOTOVO KADA SI IM REKAO STA MISLE DA TI NEMAS DJE OTICI ,IMAM JA DJE OTICI.
007---100% TAKSE UVESTI ODMAH

18. 01. 2020 - 16:25

U CG SU STIGLI BIVSI,,OTPORASI ,,IZ SRBIJE ,RADI PRENOSENJA ISKUSTAVA IZ VREMENA OBARANJA MILOSEVICA.TRI SU IM CILJA,,UPORNOST,INTIZITET,PROPAGANDA.CILJ IM JE TIHO SKLANJANJE ANFILOHIJA I STAVLJANJE SPC NA CELO PROTESTA.
Novi komentar