Poslanik DPS-a u Skupštni Crne Gore

Papović: Neustavno djelovanje Srpske pravoslavne crkve

Kampanju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti vodi Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, odnosno arhijereji Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija: budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke i primorske.
Objavljeno: 18. 01. 2020 - 07:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovaj savjet se predstavlja kao visoki crkveni organ, ali nijesu jasni njegovo mjesto i pravna utemeljenost u crkvenom poretku. U javno dostupnoj verziji Ustava SPC, u članu 10, koji propisuje crkvenojerarhijske i samoupravne vlasti, tijela i organe, ne postoji Episkopski savjet ni mogućnost njegovog formiranja. Valjalo bi da SPC zbog javnosti objavi akt o formiranju ovog savjeta.

Podmetanje Episkopskog savjeta

No, izgleda da je Episkopski savjet svojevoljno preuzeo funkcije ostalih ustavnih crkvenih tijela i organa. On je 29. decembra usvojio odluku u kojoj se kaže: “Donošenje ovakvog zakona ne služi na čast i blagoslov ni onima koji su ga predložili, ni onima koji su ga izglasali i proglasili, i time su svi oni koji su pravoslavni, sa žaljenjem konstatujemo, sami sebe isključili iz Pravoslavne crkve, te su stoga odlučeni od Svetih Tajni i nalažemo našem bogoljubivom sveštenstvu da im, po riječima Svetog Petra Cetinjskog, “nikakvoga posla crkovnoga” ne obavlja, do njihovog pokajanja, za koje se molimo” Prema Ustavu SPC, ovakve konstatacije se mogu primijeniti samo na pripadnike SPC i to tek nakon sprovedene procedure. Član 134 Ustava Spc je propisao da je za krivice vjernika koje povlače isključenje iz vjerske zajednice nadležan Eparhijski crkveni sud. Prema članu 218 Ustava SPC niko se ne može kazniti ni jed-

nom crkvenom kaznom bez prethodnog saslušanja. Na osnovu člana 217 Ustava SPC, odluku Eparhijskog crkvenog suda moguće je uputiti na razmatranje i suđenje Velikom crkvenom sudu. Članovi Episkopskog savjeta su odlukom od 29. decembra prekršili svoj Ustav i crkveni poredak što, prema članu 214 Ustava SPC, predstavlja crkvenu krivicu sveštenika. U odluci savjeta se konstatuje da su se oni koji su predložili, izglasali i proglasili Zakon o slobodi vjeroispovijesti “sami isključili iz Pravoslavne crkve”. Predsjednik države, članovi Vlade i poslanici to nijesu izjavili, pa je to Episkopski savjet podmetnuo. Važna je i činjenica da SPC, prema svom Ustavu, nema ovlašćenj e da isključuje iz opšte “Pravoslavne Crkve” ni iz pravoslavne vjere. Episkopski savjet je neustavnu odluku od 29. decembra usvojio da bi prvenstveno zastrašio vjernike isključenjem iz crkve ukoliko podrže novi zakon i ukoliko se ne uključe u ulične proteste protiv zakona.

Šta je SPC tražila 2012. godine?

SPC u Crnoj Gori ne poštuje svoj Ustav, pa je onda razumljivo zašto ne poštuje ni državne propise. SPC u Crnoj Gori decenijama nije htjela da svoje eparhije i njihovu organizaciju prijavi u skladu sa Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica Crne Gore iz 1977. godine, a uporno je tražila da Vlada Crne Gore sa njom potpiše ugovor kao sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom. Vlada nije mogla da potpiše ugovor sa SPC u Crnoj Gori jer ona nije imala pravni subjektivitet na osnovu tog zakona. Vjerske zajednice koje su potpisale ugovor sa Vladom, prijavile su se u skladu sa tim zakonom. Uskladile su svoju organizaciju i djelovanje sa pravnim poretkom Crne Gore i ispunile uslove za potpisivanje ugovora.

SPC je 2012. godine Vladi Crne Gore dostavila predlog ugovora u kome je tražila da je država prizna pod nazivom Pravoslavna crkva u Crnoj Gori i da se pod tim nazivom priznaju i eparhije koje nemaju sjedište u Crnoj Gori. Vlada ovaj naziv nije mogla da prihvati jer SPC nije jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori, jer to nije njen zvaničan naziv i jer je taj naziv suprotan članu 12 Ustava SPC, prema kome je glavna administrativna podjela SPC na eparhije. Ustav SPC ne dozvoljava da se njene eparhije ili više njih zvanično nazovu Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. U predlogu ovog ugovora SPC je tražila da joj Vlada prizna kontinuitet od 1219. godine.

To je neprihvatljivo jer nije istinito. SPC pod tim nazivom u Crnoj Gori postoji tek nakon 1918. godine. Potom, Republika Srbija je u svom Zakonu o crkvama i vjerskim zajednicama iz 2006. godine u članu 11 zapisala: “Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi priznaje se kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti (Odluka Narodne Skupštine Knjaževstva Srbskog od 21. maja 1836. godine) i Zakona o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi (“Službene novine Kraljevine Jugoslavije, broj 269/1929).” Ni Republika Srbija ne priznaje pravni kontinuitet SPC dalje od 1836. godine. SPC od Crne Gore traži priznanje koje nema ni od Srbije. Za potpisivanje Ugovora između SPC i države Crne Gore, predstavnici SPC nijesu ispoštovali ni ostale sopstvene uslove.

Prema članu 69 tačka 17, i članu 70 tačka 24 Ustava SPC, za uređenje odnosa SPC i države nadležni su isključivo Sveti arhijerejski sabor i Sveti arhijerejski sinod SPC. Predstavnici SPC u Crnoj Gori nijesu pokazali ovlašćenja od sabora i sinoda SPC da mogu da vode pregovore i da potpišu ugovor sa Vladom. Potom, ako se poziva na primjer Temeljnog ugovora Crne Gore sa Katoličkom crkvom, SPC mora znati da svojinska prava na njena nepokretna dobra mogu biti upisana ili registrovana samo na ime crkvenih pravnih lica u Crnoj Gori, a ne na ime SPC u Beogradu. Za potpisivanje ugovora potrebno je i međusobno uvažavanje, a SPC je Crnu Goru podrugljivo nazvala “fildžan državom” i poručila da država treba da se kod nje registruje. Sa takvim ponašanjem potpisivanje ugovora nije moguće.

Interesno politički motivi

Da SPC u Crnoj Gori može, ako želi, poštovati i svoje i državne propise svjedoči Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa koji je SPC potpisala sa Vladom Republike Hrvatske 2002. godine. Tada su SPC, odnosno njene eparhije čija su sjedišta u Hrvatskoj, prihvatile da ih Hrvatska evidentira kao SPC u Hrvatskoj. Ugovor je potpisan u skladu sa odobrenjem sabora i sinoda SPC. Spc je u članu 2 ovog Ugovora prihvatila da se kod nadležnog ministarstva evidentira u skladu sa važećim zakonom u Hrvatskoj.

SPC je u članu 4 ovog Ugovora prihvatila i obavezu da Vladu Hrvatske na prikladan način obavijesti o izboru episkopa, a prije objave ovog izbora. Kada je ovo predloženo SPC u Crnoj Gori, odgovorila je da je to komunistički metod. U članu 16 ovog Ugovora SPC je prihvatila da: “Kulturna i umjetnička baština Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, te brojni dokumenti pohranjeni u arhivima i knjižnicama Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj sačinjavaju dragocjeni dio cjelokupne kulturne baštine Republike Hrvatske.” SPC je u Republici Hrvatskoj prihvatila sve ono što u Crnoj Gori ne želi da prihvati, i što u Crnoj Gori naziva svojim progonom. Ova neprincipijelnost ima isključivo interesno-političke, a ne vjerske i crkvene motive. SPC ne želi partnerski odnos sa Vladom Crne Gore, već hoće da dominira Crnom Gorom i da bude iznad zakona.

Problem je u dokazima

SPC protestuje zbog odredbi novog zakona koje se odnose na svojinu nad objektima i zemljištem iz ove oblasti. Prema članu 62 ovog zakona ko ima dokaze o pravu svojine nad imovinom u ovoj oblasti nema čega da se boji. No, izgleda da je u tome problem. Nepostojanje ili nesigurnost SPC u valjanost dokaza o dijelu svojinskih prava izazvala je bojazan, ljutnju i izlazak na ulice. Cilj protesta nije zaštita vjere, nego svojevoljnih monopola.

Ako SPC u Crnoj Gori želi da potpiše ugovor sa Vladom mora se vratiti u granice svoje ustavnosti i prihvatiti državni zakon. Vlada Crne Gore i SPC u Crnoj Gori moraju nastaviti dijalog. Kada se krene od poštovanja ustavnosti i zakonitosti, odnosi će početi da se pravilno uspostavljaju. Neustavnim odlukama, prkošenjem državi i uličnim protestima protiv zakona SPC se samo udaljava od ugovora.

Komentari: 37

Pravnik

18. 01. 2020 - 08:29

Bravo Dragutine, majstore
Tanas

18. 01. 2020 - 11:57

,,Hемогуће je оспорити српски национални осјећај код Црногораца, нити игнорисати чињеницу да се се Петровићи декларисали као Срби” – ovo je kazao isti ovaj Dragutin Papović.
Panta

18. 01. 2020 - 19:30

Kakve veze ima podatak da su se neki od Petrovica deklarisali kao Srbi sa ovim iz clanka? Ako hoces nesto da imas dokazi da je tvoje. Kod Srba je izgleda drugacije. Ako si Srbin onda je sve tvoje.
izasao novi hit

18. 01. 2020 - 12:46

Djed je u Majami , Jami , Jami , Jami
Drobnjak

18. 01. 2020 - 09:20

Ne treba puno pameti da se shvati da je jedina misija crkve srba MCP-SPC posrbljavanje Crnogoraca , a kada se dešavanja posmatraju iz toga ugla onda je lako shvatljivo ponašanje srpskog klera u odnosu na državu Crnu Goru i narod Crnogorski . U ovom sukobu države i crkve srba , uzgred po zvaničnom dokumentu Vlade Srbije označenom kao izvršiocem njene strategije , ne može biti nikakvog dogovora jer to isključuje osnovnu misiju crkve srba a to je posrbljavanje Crnogoraca . Zato se trebamo spremiti za dugu i istrajnu pravnu borbu za odbranu svojih nacionalnih prava i interesa .
Žuga

18. 01. 2020 - 11:09

Blago Hrvatima. Kako rijesise taj problem sa SPC. Srbi potpisase sve sto im je receno i sigurno su pitali - treba li jos sta ! A dugo sam mislio da Hrvati pretjeruju. U svemu . Srbi su me ubjedili u suprotno.
Anar8

19. 01. 2020 - 23:39

Sve dok srbijanskog predsjednika oslovljavate sa srpski dajete mu legitimitet preko Karadjordjevica nad Crnom Gorom on je sve zajedno pravoslavni zivalj poistovjetio sa srbima pa s toga Beograd izigrava Vatikan pa oce da odlucuje
BRAVO!!!

18. 01. 2020 - 10:37

Bravo!!! Fakti istiniti protiv lazi koje plasiraju iz srbije!!! Samo istinom ih pobijati, njihove lazi!!!!
Apokalipsa

18. 01. 2020 - 11:19

SPC djeluje vaninstitucionalno i svoja prava iskazuju populistički na ulici umjesto da to rade u institucijama sistema države
Bogdan

18. 01. 2020 - 11:20

SPC vec nedjelejma unazad manipupiše i zloupotrebljava vjurujući narod CG a na zadnjoj pitiji u Tivat su i izrekli da žele pad Valde. To je cilj
Marta

18. 01. 2020 - 11:21

SPC se ppnaše nezrelo i nedorasli svojoj funkciji, neodgovorno i dosta bahato ignorišući institucije Crne Gore
jugend

18. 01. 2020 - 11:52

Mile zakuvao i sakrio se u misju rupicu a istura ovu djecicu na front .
Planinka

18. 01. 2020 - 11:59

Samo lud ne zna sta je zapravo zadatak SPC u CG srece pa je to svima jasno, i necemo dozvoliti da nam se siri srpstvo po CG kao sto su to mislili
marta

18. 01. 2020 - 12:00

Ova SPS samo predstavlja srpski projekat sa jednim ciljem. Sta su mislili? Da ce dovijeka oni moci da se pitaju za nesto za sta nije njihova stvar
Unico

18. 01. 2020 - 12:01

O SPC dovoljno govori ovo ponasanje po ulicama i sve je kristalno jasno
CiciMici

18. 01. 2020 - 12:02

SPC bogami kao da oni samo postoje u ovoj drzavi niko drugi pa da rade sta im se cefne ma kako ne
Crna Ruza

18. 01. 2020 - 12:03

Jasno je kolko lazi serviraju iz dana u dan a sve im neko diktira iz Srbije
Koviljka tomic

18. 01. 2020 - 12:50

Zasto smeta ovaj zakon SPC ako oni imaju legalno upisana zemljista na svoje ime? Nego izgleda da je u tome problem, u nepostojanju dokaza da je to njihovo i onda zato ljutnja ovolika.
jasno

18. 01. 2020 - 16:45

Da su sigurni u pravdu, dobili bi je u Strazburu. Oni se oslanjaju na njihovu omiljenu pravdu ratovima
Cipsy

18. 01. 2020 - 12:51

Cilj protesta nije zastita vjere nego svojevoljni monopol!
DonjiKokoti

18. 01. 2020 - 12:55

Znaci SCP je potisala Ugovor sa Vladom Hrvatske gdje je prihvatila obavezu da Vladu Hrvatske obavijesti o izboru episkopa, a kada je to predlozeno u Crnoj Gori odgovaraju da je to komunisticki metod! E pa ne mozete tako kako ste naumili.
StevanPG

18. 01. 2020 - 12:57

Odje se radi o velikoj manipulaciji SPC! Dodro procitajge ovaj tekst pa se zapitajte malo koga podrzavate vi sto izlazite na ulice!
Gordan

18. 01. 2020 - 13:02

SPC u Crnoj Gori decenijama nije htjela svoje eparhije i njihovu organizaciju da prijavi u skladu sa zakonom koji je vazio prije ovog sto se usvojio, a uporno je trazila da Vlada CG sa njom potpise ugovor kao sto je sa Katalickom, Islamskom, Jevrejskom. Vlada logicno da nije mogla da potpise sa njom jer SPC nema pravni subjektivitet na osnovu tog zakona.
Petra

18. 01. 2020 - 13:03

Neustavno je djelovanje SPC u CG kako god se okrene, oni manipulisu gradjanima CG sa njihovom netacnom pricom a narod naivni nasijeda na to.
Krsto***

18. 01. 2020 - 14:08

Svaka čast za ovaj tekst gospodine Popoviću..Treba ga poslati svim evropskimi ambasadama,Američkoj i obavezno Ruskoj ambasadi. Posle toga će svma biti jasno sa kakvom sortom se ima posla.
Dvije klase iznad

18. 01. 2020 - 15:04

Na evropskom nivoi je.
Briljantno

18. 01. 2020 - 14:57

Godpodina Papovics sam i rsnije zapazio svojom argumentacijom koja se razlikujecod mnogih kod nas. Kao da citam clansk u stranoj stampi nekog eksperta. Naravno, za njegove tekdtove treba malo vise koncentracije, Superiorno
Apokalipsa

18. 01. 2020 - 15:19

SPC mora djelovati unutar institucija našeg sistema, umjesto što se odlučila da bude destabilizacioni faktor naše države
da

18. 01. 2020 - 16:46

To je poenta. Ali onda nemaju svrhu. Nisu oni Hrista radi ovdje no srpstva radi.
Marko

18. 01. 2020 - 17:17

Srpska pravoslavni crkva bi najradije da Crnu Goru vrati pod dirigentskom palicom Srbije pa da nam otmu sve sto imamo.
Upravo to !!

18. 01. 2020 - 17:47

NJIHOVA MISIJA u Crnoj Gori nema veze sa RELIGIJOM !!
Sud iz EU

18. 01. 2020 - 18:08

Kako se pritisci na Crnu Goru intenziviraju, sa evidentnim tehnikama dezinformacija i propagande koji dolaze sa istoka, pozvati EU da intervenise. Zasto Srbija ne prihvata da o ovom zakonu odluci sud u Strazburu, jeste li se upitali ?
IQ197

18. 01. 2020 - 22:25

Da pomognem nepismenima u Dps , udbi , pravnicima koji su Dps, i svima sudijama koji ce da traže matični broj Svetog Save. Ovako crkvi ima u Crnoj.Gori preko 600 od toga kako rekoše prethodnih noci na rezimskim medijima upisano skoro sve a Mitropoliju MCP neki kazu nesto i na mitropolita manipulise se sa crkvom u Rogame e sad ovo.sto.je sporno nekih 40 će se djeliti izmedju Srpske pravoslavne crkve i MCP tako da vas je crkva presla jer je pametnij od vas duplo na kub.
Pismeno Nepismeni

18. 01. 2020 - 23:20

Evo baš čitam tekst upućen nepismenima od strane pismenog.
Markoni

19. 01. 2020 - 07:49

Evo ti nijesi ni bukvar prošao, a navodno se obraćaš nepismenima.
Свети дух

19. 01. 2020 - 08:25

Ух, обрну ми се свијест од овога твога текста и не разумјех ништа. Ти си сигурно писмен но пребрзо пишеш, немаш стрпљења
Luštičanin

19. 01. 2020 - 03:04

Tako je, ne traba nista da im se da, ni jedna crkva, ni jedan hram koji su gradili gradjani Crne Gore ili za koje je drzava dala novac ili neka crnogorska firma. Ako je neko iz Srbije i ako nadju dokaz sve ok.
Novi komentar