Mitropolit crnogorsko-primorski poručio

Amfilohije: Nadam se da će vlast povući bezbožni zakon

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, služio je jutros, na Bogojavljenje, liturgiju u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.
Objavljeno: 19. 01. 2020 - 11:40 Promjenite veličinu teksta: A A A
Amfilohije: Nadam se da ce vlast povuci bezbozni zakon
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska; Objektiv story

Nakon liturgije, od hrama je krenula litija koju je predvodio mitropolit sa sveštenstvom.

1901litijapodgorica2

U liturgijskoj besjedi mitropolit je, kako prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), rekao da su nebesa otvorila dok se Gospod krštavao u Jordanu.

„I otkrila se najsvetija tajna, tajna iz koje izrastaju sve tajne, tajna iz koje se iznjedrila vasiona, sva Božanska tvorevina, tajna Svete Trojice, tajna Boga ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga. I od toga trenutka vječna Božanska svjetlost je obasjala i Jovana Krstitelja i rijeku Jordan i svetu zemlju Palestinu. Obasjala je čitavi svijet“, rekao je mitropolit Amfilohije

Dodao je da je ta velika tajna ostala prisutna do današnjeg dana i ostaće do kraja svijeta i vijeka sa nama i među nama.

„To je tajna Božanske ljubavi, Božanske istine, Božanske dobrote, Božanske mudrosti… Otada, pa do danas i do kraja svijeta i vijeka Bog nije neko nepoznato daleko biće, apstraktno biće filosofa i mudraca o kome oni pričaju i pripovijedaju, nego je Bog koji je sa nama Bog Emanuil, koji je tu sa nama i među nama, prisutan u nama kao vječna ljubav i kao vječna istina. To je ono što se javilo na ovaj dan“, objasnio je on.

Kazao je da je kroz Hristovo krštenje svako ljudsko biće prizvano da se krsti.

„Da doživi da primi u sebe tu Božansku, vječnu, svetotrojičnu tajnu – da mu se javi Gospod i Sveta Trojica da ga ispuni. Šta je drugo sveta tajna krštenja do uprava ta sveta tajna koja se kroz Hristovo krštenje otkriva i daruje i nama, svakome ljudskome biću“, naglasio je mitropolit.

Najavio je današnje saborno krštenje oko osamdeset Podgoričana na sastavcima Ribnice i Morače rekavši da rijeka Morača tako postaje rijeka Jordan.

„I ta velika i sveta tajna Boga ljubavi useljava se u njih, obasjava ih iznutra. Primaju taj kvasac vječne istine, vječnoga života“, naveo je mitropolit Amfilohije.

On je tokom liturgije rukopoložio u đakonski čin Vladimira Milunovića, koordinatora kancelarije Dobrotvornog fonda MCP Čovjekoljublje“.

1901litijapodgorica1

Nakon liturgije, mitropolit je sa sveštenstvom obavio veliko osvećenje bogojavljenske vodice, koja je potom razdijeljena vjernima.

Posebno je pozdravio sedamdeset pravoslavnih vjernika iz Skadra koji danas, na čelu sa svojim sveštenicima prisutvuju ovome sabranju.

Osvrnuo se kratko i na Zakon o slobodi vjeroispovijesti i ponovo pozvao vlastodršce da ga povuku.

„Daj Bože da ovi naši koji su na vlasti od bratoubilačkog i bogoubilačkog zakona oslobode i sebe, i Crnu Goru. A i nas, ovaj narod Božji da oslobode od tog zakona. Nije cilj nijedne vlasti na svijetu da bude bogoubilačka i bratoubilačka. Ja se nadam posebno ova naša vlast da neće to dozvoliti, nego će taj bezbožni zakon povući“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Komentari: 30

Dirigent

19. 01. 2020 - 11:56

Amfilohije budi siguran da će tvoja nada biti u području vjerovanja. Crna Gora ide naprijed a ne u katakombe 19 vijeka velikosrpske mitomanije.
Zagreb

19. 01. 2020 - 12:05

Ako idete napred, sta ce vam crkve i zasto gledate u proslost i pozivate se na 1918. godinu ?
Crnogorac!

19. 01. 2020 - 12:32

Da sve sto je nase je nase, a ne da tudji svojataju time. eto zasto.
Hajla & Lovčen

19. 01. 2020 - 12:48

Sad upravo gledam fotografije iz 1923 god kada su Srbi i Srpski dzanadri ubili moje najmilije ovde u CRNOJ GORI , Doste ste terorisali ovu državu Crnu Goru evo 100 godina, nemate više pravo na to ,vi Vi koji ste doktorirali na zlodjelima i genocidima , u Cucama nad ZVICERIMA , u Rožajama na Biševcima, u Kolašinu nad Bukatovićima, u Morači nad Moračanima, u Nikšiću nad 11 brutalno ubijenim Komitama u ŠĆEPAN DOLU. dosta je vašeg bilo
Trolovanje na seljacki nacin

19. 01. 2020 - 14:31

Ponovo cetnik koji se predstavlja ko Hrvat
naprijed

19. 01. 2020 - 17:18

Haha, ta ti je dobra Nemanja, baš u Zagrebu govore ekavicom
Hajla & Lovčen

19. 01. 2020 - 11:57

Bezbožni Risto ako imalo vjeruješ u onaj vječni svijet bježi sa ulica i idi u mirovinu tamo u Moraču
Zagreb

19. 01. 2020 - 12:06

Bok zemljak, kak je ? Mogli bi ovi crnogorci postati katolici. Kaj ti mislis ?
Hajla & Lovčen

19. 01. 2020 - 13:09

Pogana neka brlja ,mora da je šećeruša pa otapa jezik
GRAĐANSKI

19. 01. 2020 - 13:24

I - bili smo svi katolici. Naši preci su bili katolici. I tvoji preci Dukljani, ako si ovdašnji. Piperi i Kuči su 600 godina (najduže) bili katolici. No, istina nije za bandoglave.
GRAĐANSKI

19. 01. 2020 - 15:30

P.S. Piperima i Kučima (a i Bratonožićima) je potrebito još (čak) 250 godina da budu pravoslavci, pa da teke ondar dostignu onijeh 600 godina katoličanstva. Inače, manjina pomeđu nas (mnim na naše pretke a ukupno gledano počev od 1054. godine) ima, kako nam povjesnica zbori - znatno duže "staža" ka pravoslavac, no ka katolik. I dalje jednom dijelu Crnogoraca (i Posrbalja!!!) manjka koje desetljeće ili 100 i kusur godina da "izjednače" taj "staž"!!!
Herceg Novi

19. 01. 2020 - 17:12

Krotika je urodila plodom..sad razumijem sta pises
Nemanja zagrebački

19. 01. 2020 - 17:26

Nema problema Nemanja, kad vi napuštate Crnu Goru i vraćate se u maticu? Da popijemo u to ime...
Migili

19. 01. 2020 - 12:02

Nadaj se... ko ti brani pope?
ZASTO?

19. 01. 2020 - 12:17

ma samo da se hoce reci zbog cega zakon ne valja razumijevanje i soorazumijevanje bi bilo lako.... ali ovoliko price i muke a da se ne rece zbog cega zakon ne valja ovo je brate uzasno.... recite vise na srpskom zbog cega na valja da vas ceo svet razume.....ovo ovako je stvarno besmisleno te oputzbe te protiv je neroda te protiv crkva itd.... kumim ve bogom recite zasto da i mi obicni ljudi znamo.....nije valjda da se hramovi otimaju jer to u zakonu ne pise i nije valjda da su crkve kraljevine Crne Gore nekoga drugoga onda stvarno ne treba nista objasnjavat
Crnogorac!

19. 01. 2020 - 12:25

Ko zna moj Risto kakav si ti veliki pop MOGAO biti da ti je politika strano tijelo... A posto ti je vjera izgleda na zalost strano tijelo, da ti odgovorimo.... svi... Necemo zakon povuc. Sad mozes da odmoris.
007---100% TAKSE

19. 01. 2020 - 12:26

JELI VI TO UMISLJATE DA STE BOGOVI NA ZEMLJI,AKO JE TO TAKO ONDA TU SA GLAVOM NESTO NIJE U REDU.
Tesla

19. 01. 2020 - 12:31

Previse ja video i foto zapisa koje Amfilohija zakopavaju u rupu koju je on sam kopao. Svaki zapis, izgovera rijec i stav govore da ovaj covjek nikakve veze nema sa pravoslavljem. Nije samo rijec o imovini koja je pokradena kao sto to samo hijena zna da ukrade, vec je i stvar ispravke istorijske cinjenice koju je Srbija nanijela CG. Porobila , popalila, pokrala, asimilirala i na kraju zlatom platila da bi CG crkvu odn. njen duh, duh pravoslavnih vjernika u CG ugasila. To je jos jedna crna mrlja koja ih gusi vec decenijama. Jos gora ih stvar ceka: sta mislite, kad vide drzave bivse ex Yu kakva je uzurpacija SPC u CG i njihova namjera a u kojima pravno nije sredjena imovina vjerskih zajednica, sta mislite koji im je sledeci korak? Samo gledajte. Jos na kraju , pitam se samo ko je odje bezboznik, Amfilohije koji pljuje po svom narodu ili vlast koja zeli da ih zastiti?
Khal Drogo

19. 01. 2020 - 12:35

Може режим оличен у дружини клептомана и пајаца који им служе фабриковати вијести, лажи, џаба им. Из Црне Горе нам долазе величанствене слике, снимци не лажу, непрегледне колоне, десетине хиљада правдољубивих људи стало је у одбрану светиња. Толика маса људи на улицама пуно је за једну Кину, а за једну малу Црну Гору то је фасцинантно. Да ли ће се дружина клептомана дозвати памети и повући закон о отимању имовине СПЦ, а ? је да ли и смију, или ће наставити истрајавати у пасјалуку по вољи им. Црној Гори се десио народ, васкрсла је она истинска Црна Гора, на части искована, чојством исклесана и српством напојена, долази то све на своје.
Broj

19. 01. 2020 - 12:55

U pravu si Khal Drogo. Toliki broj opijenih lazima bilo bi mnogo i za jednu Kinu. Vi White Walkers nastavite da setate i plivate. Ali kad ste vi pokorne ovce Ristove sto on pominje bratoubilastvo. Nece valjda stado da ubija.
timestar

19. 01. 2020 - 14:03

Politikanstvo,ne može se državi"soliti pamet".
Kleopatra

19. 01. 2020 - 14:17

A to sto ste nam vi nasilno oteli svetinje nije bilo bezbozno je li??
mrkela

19. 01. 2020 - 14:32

500 džamija samo u Bosni je srušila ova politika u zadnjem ratu i to su bile njihove svetinje zato tu riječ crkva srbije nema pravo da pominje !
Makse pope Risto

19. 01. 2020 - 14:40

Makse pope, ne potpaljuj naivne posrbice da stavljaju kokarde i sa noževima jurišaju u ime Svetosavlja i Draže na djecu i žene!! A što se tiče " bežbožnosti", nek Analitika objavi onu sliku dje pogrbljen do zemlje ližeš ruku drugu Titu ( najvećem bezbožniku,) Nebi marilo da Gospodinu Milu poljubiš i mjesto dje śedi!!!
Stanimir

19. 01. 2020 - 16:02

Nadam se da ces ti nama vratiti ono sto je nase i da ces odgovarati za ratne zlocince u Bosni ne moze vjerski poglavar da bude onaj koji je ubijao neduzne.
Ana

19. 01. 2020 - 16:07

Kad Crnogorska pravoslavna crkva bude pbnovljena u Crnoj Gori,ne duhom jer je on tu jos od Ilira iz treceg vijeka...no samo imenom,zivi bili pa vidjeli kako ce Amfilohije da se prislopi tu...pravi ce se lud ovaj klevetnik...sto veli zivo meso od vas otadalo....jel ovaj narod svjesan da ako zna da se demon prerusava da ga slijede u liku Amfilohija...Boze u njemu nema ni trunke blagosti!!!
Dokaz

19. 01. 2020 - 17:43

Risto je najuvjerljiviji dokaz o nepostojanju Boga. Jer da ime boga sprzio bi ga odavno, jos dok je bio golobrad.
L Dabanović

19. 01. 2020 - 18:40

Ej jadniče sve ti je laž-da śediš na tron Sv.Petra Cetinjskog i svaki dan pričaš š Njim.Da si zaista na tron Sv.Petra Cetinjskog poćera bi srpskog patrijarha ako ti se bi miješao u CPC kao što je On u svoj vakat 'sa granice turske i kaurske' poćera ondašnjeg srpskog patrijarha.Znaš ti po sebe da niko ne mrzi ka izdajnik izdano.A ti si još više razjaren mržnjom jer si sad svjesan da ti ubrzo dolazi ispovjest pred Bogom a nije ti uspjelo obrukat Sv.Petra Cetinjskog i prevarit i uništit njegov crnogorski narod i CPC i državu-poput ovog današnjeg tvojeg naroda otcana srpstva i Srbina Srbije-što s Turcima stukoše srpski narod i po njemu gaze i ime mu nose da mu ni mrtvom ne daju mira.Sve Bog vidi zato ih je i prokleo da dovijek žive od kukanja i laži što viteški poginulom srpskom narodu/Srbima ukardoše ime i vuteštvo.
CRNOGORAC

20. 01. 2020 - 04:13

TI EVO ZIVIS U NADI SKORO 30 GODINA OD KAD SI DOSAO U C.GORU IZ BANATA ALI SU TI NADE VRLO KRATKE KOLIKO CE TRAJATI ZAVISI OD SAMOGA TEBE KAD CES SE OSVIJESTITI I VRATITI U SADANJOST A NE DA SI STALNO U NEKIM SNOVIMA KOJI SU NEDOSTIZNI ALI SOTONA KA SOTONA.
Nikolas

20. 01. 2020 - 12:44

Mnogi i ne znaju sta je zakon.
Novi komentar