STAV: Dr Stevan Konstantinović

KONSTANTINOVIĆ: Mitropolit Mihailo je napravio korak ispred aktuelnog vremena

U nedavnom obraćanju hrvatskoj javnosti, mitropit Mihailo, poglavar CPC napravio je iskorak, koji je iz njegove perspektive gledano, ukazao i na principejelno pravo, koje se se narušava i izvan granica Crne Gore a u Crnoj Gori se sada lomi na surov način.
Objavljeno: 20. 01. 2020 - 10:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

U svetlu svakodnevice, bar one crnogorske, napravio je jedno  „blasfemično“ poređenje sa Hrvatskom. Nije sigurno da je to hrvatska javnost razumela u potpunosti.

SRPSKA OBLAST

Ono što je sigurno razumela je da je u Crnoj Gori pokušaj, nadam se poslednji, da se Crna Gora svede na srpsku oblast, pokrajinu, koja će omogućiti Srbiji da ostvari svoj san izlaska na Jandransko more, da time omogući Ruskoj Federaciji da u Sredozemlju ima svoje vojne baze itd.

Brine tromost i razumevanje crnogorskih saveznika da se takavi pokušaji spreče. Direktno, otvoreno upozorenje Srbiji je – izostalo! Ono što onespokojava je da po tom pitanju za sada nema jasnog i decidnog izjašnjavanja EU i SAD, NATO saveza po tom pitanju. A trebalo je. Brže i energičnije.  Unutrašnji, a ne samo spoljni napad obavezuje da se pomogne savezničkoj članici. Teško je poverovati da nisu razumeli o čemu je reč.

USAMLJENOST

Mitropolit Mihailo, svestan usamljenosti Crne Gore u ovoj situaciji, obratio se onom delu hrvatske javnosti, koji možda može probuditi evropsko javno mnjenje i sfere političkog uticaja, da energičnije stanu u zaštitu državnog suverineta Crne Gore. On traži, u skladu sa mogućnostima, podršku i za državu i za ispravljanje istorijske nepravde prema Crnogoskoj Pravoslavnoj Crkvi.

0508mihailocpc

Drugi su prihvatili kohabitaciju sa činjenicom da SPC prelazi državne granice Srbije i da se njen uticaj rasprostire van Republike Srbije. Kada se kaže da nosilac velikosrpskon nacionalizma leži u SPC, malo se potome šta preduzima. Logika odvojenosti države i crkve jedino ide u korist Srbije.

Prihvata se fakat da SPC ne priznaje Makedonsku Pravoslavnu Crkvu, već da je smatra arhiepiskopijom koja joj je pripojena nakon 1920te godine. Kad makedonska država traži od Fanara da poništi taj tomos onda iz Srbije (SPC) stižu negacije prvenstva Vaseljenske patrijašije da odlučuje o tim pitanjima.

Ukidanjem tog tomosa, biće i ukinuto pravo na crvenu okupaciju Crne Gore od strane SPC, jer je ta odluka doneta u isto vreme. Čak se može reći da će crkvenu nezavisnost Crnoj Gori doneti Severni Makedonci. Ta odluka nije daleko, a posledice će biti dalekosežne. Nedostaje zajednički nastup i prema Fanaru, ali i prema telima EU, kojima izgleda da nije do kraja jasno da dok se ne reši pitanje Hidre, zvane SPC, neće biti stabilnosti na Balkanu.

SJEVERNA MAKEDONIJA

Situaciju, koja se sada aktuelna, Severna Makedonija, po pitanju crkvenog pitanja, mnogo bolje razume nego Hrvatska. Ali to i Hrvatsku čeka. Mitropolit Mihajlo je samo nagovestio da bi se tako mogle rešiti nesugaslice i na unutrašnjem političkom planu u Hrvatskoj. Da li će se crkva zvati HPC (što izaziva negativna istorijska sećanja iz vremena Drugog svetskog rata) ili će to biti pravoslavna crkva u Hrvatskoj – manje je bitno.

 Postoje priznate pravoslavne crkve u Poljskoj, Češkoj itd, i nikome ne predstavljaju problem ni u državama u kojima su, ni u svetu pravoslavlja.  Hrvatska javnost očigledno da na takvo rešenje nije spremna zbog kompleksnih odnosa sa državom Srbijom.

Mitropolit Mihailo je napravio korak ispred aktuelnog vremena. Takve ljude je obično teško razumeti i lako ih je osuđivati. No, ko kroz šume puteve krči, sapliće se o panjeve. (Autor je profesor iz Novog Sada)

 

Komentari: 23

IBRO

20. 01. 2020 - 11:09

Izgeda da je Srbija (SPC) nakon I. Svj. rata, našavši se na pobjedničkoj strani, kao SVOJ PLIJEN preuzela CPC i Karlovačku patrijašiju (Austro-Ugarska), s time da je "njihove" pravoslavce preimenovala u Srbe?! Slično je vjerojatno bilo i s BiH pravoslavcima koji su potpadali pod Carigradsku patrijaršiju (grčku), te s makedonskim pravoslavcima...?! Profesore - "drži li ovo vodu", odnosno može uvaženi profesor iz Vojvodine dati komentar?
JOVO

20. 01. 2020 - 11:44

Ima tu nešto - jer misija Crkve nije u PLIJENU (materijanom) već u odnosu prema BOGU (koji nije Srbin)!?
222

20. 01. 2020 - 11:52

Najgore je prosao karlovacki narod. Dan danas nema ni svoj jezik ni crkvu ni drzavu. Karlovacka drzava se pominje jos od 12 vijeka. Bili su pravoslavni katolici. Srbija ih je porobila i nametnula svetosavlje.
444

20. 01. 2020 - 12:10

od karlovčana ste preuzeli mit da su servijaneri stariji od ameba, i da ste amebe i paramecijume jeli zlatnim viljuškama
mesija

20. 01. 2020 - 14:50

Vi Milovi botovi ste The Muppet Show na tvoj glup komentar nadoveze se jos deset glupljih.
Stadu

20. 01. 2020 - 15:32

Auu ove pameti. Srbin sa kompleksom inferiornosti gleda odozgo i lijepi etikete. Ajde reci nesto konkretno pokazi pamet, servijaneru. The Muppet Show je veseo i simatican. VI ste morbidni i ekstremni i niko vas ne voli gledati ni slusati. Capisci ?
mesija

20. 01. 2020 - 16:42

Konkretno ti si peti po redu koji se nadovezao.
uspjeh Mirasev3-vladanje lose

20. 01. 2020 - 15:38

Оцјене успјеха ученика из гимназије у Бијелом Пољу нам показују да је Мираш био мало несташан и да му је владање било лоше, па је због тога био кажњен укором разредног старјешине. 3анимљива су опажања професора о ученику или индивидуалне особине гдје о Мирашу пише следеће: “Неодређен у више погледа, несигуран, доста лијен, за школу мало заинтересован“. Могло би се рећи да се по јутру дан познаје или што би народ рекао „вук длаку мијења али ћуд никада“.
ovo mora da cujete

20. 01. 2020 - 15:51

Причао ми је пријатељ који познаје Мираша да га је једном приликом срео у Риму, док је овај био на студијама. Затекао га је како се вози у градском аутобусу и на себи је имао одјело католичког свештеника, оно са бијелом крагном. На питање мог пријатеља да ли је овај промјенио вјеру и постао католички поп, Мираш је одговорио одрично и рекао: „Овако се возим бесплатно. 500 лира је карта.“ Ето, то ви је Мираш.
Ti mora

20. 01. 2020 - 17:53

da si ljubimac Analitike.
saveznici sekule drljevica

20. 01. 2020 - 11:13

Samo to kome se obratio govori samo za sebe .
Čaj u 11

20. 01. 2020 - 11:24

A, ne, no će se vama obraćati.
CG

20. 01. 2020 - 11:38

Profesore, odličan komentar. Izgleda da Vi sa strane mnogo bolje vidite i razumijete crnogorsku stvarnost.
Lustica - Tivat

20. 01. 2020 - 12:39

Odlican tekst i hvala sto ste shvatili ono sto je bit na Balkanu. Kada se isprave istorijske greske sve ce doci na svoje i konacno ce Sbija da se prizemlji, ko visoko leti nisko pada.
Nino

20. 01. 2020 - 12:51

Preblag je odgovor Crne Gore, samo diplomat. raksid sa Srbijom kao agresorom imalo bi smila pred evrop. i svjet. javnošču.
Tacnije

20. 01. 2020 - 15:33

Pravi problem jeste sto je na strani Srbije Rusija i sto dobar dio od njih dolazi. Zbog ovoga je glupo i sramno cutanje Evrope
iko

20. 01. 2020 - 12:52

Ne fer odnos i ćutanje Evrope povodom medijske hajke na Crnu Goru. Dosta sramno.
Neozbiljno

20. 01. 2020 - 14:39

Je li moguće da u ovom tekstu niđe ne piše ko je ovaj doktor Konstatinović..?
Никшић

20. 01. 2020 - 14:43

Да корачате - још и некако, нучили сте, али да пливате не умијете. Само један кандидат за часни крст. Тако вам је свугдје, само по један.
U interesu regiona

20. 01. 2020 - 14:55

Upokojiti velikosrpsku ideju u CG jeste u interesu regiona i same Srbije. Osobe koje brane velikosrpstvo u CG su vrlo dobro personifikovane ovim komentarom. Vidite li koji je to nivo i argumentacija
Vitni Voren

21. 01. 2020 - 13:24

Crnogirci NE PLIVAJU ZA KRST, to TREBA DA ZNAŠ! Crnogorcima je KRST BOG PODARIO ! No, svetosavci to ne razumiju.... A i taj " jedan" koji je, navodno, " htio da pliva" , samo je jos jedna u nizu svetosavskih pidvala i ponizavanja CRNOGIRSKE ORAVOSLAVNE CRKVE I CRNOGORACA! Tako, samo vi plivajte...doplivacete na mjesto koje zasluzujete PRED BOGOM!
Sazeta sustina

20. 01. 2020 - 14:50

"da je u Crnoj Gori pokušaj, nadam se poslednji, da se Crna Gora svede na srpsku oblast, pokrajinu, koja će omogućiti Srbiji da ostvari svoj san izlaska na Jandransko more, da time omogući Ruskoj Federaciji da u Sredozemlju ima svoje vojne baze itd."
Za ponoviti

20. 01. 2020 - 14:52

"nosilac velikosrpskon nacionalizma leži u SPC, malo se potome šta preduzima. Logika odvojenosti države i crkve jedino ide u korist Srbije."
Novi komentar