Uprava za šume: Ostvaren rekordan prihod od 7,2 miliona eura

Uprava za šume ostvarila je u 2019. godini rekordan prihod od 7,2 miliona eura, što predstavlja povećanje od 37 odsto u poređenju sa prihodima od prije pet godina.
Objavljeno: 20. 01. 2020 - 11:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Uprave za šume, ostvareni rezultat je utoliko vrjedniji jer je ostvaren uz smanjeni obim sječe od 15 odsto u odnosu na 2018. godinu ili za čak 36 odsto u odnosu na 2015. godinu, koja je bila rekordna po ostvarenoj proizvodnji u šumarstvu, ali i po obimu izvoza najkvalitenije oblovine iz Crne Gore.

“Rezultatima su doprinijele aktivnosti na nivou Uprave za šume kroz jasno uspostavljenje interne procedure, kvalitetno uspostavljenu finansijsku disciplinu naplate svih potraživanja kao i insistiranje na doslednom poštovanju obaveza iz potpisanih ugovora”, navode u Upravi.

Ocjenjuju da je na ostvareni rezultat vrlo podsticajno djelovala i odluka Vlade iz 2017. godine da se ograniči izvoz oblovine iz Crne Gore.

“Ova odluka je u prošloj godini produžena na još dvije godine što u potpunosti podržavaju sve akteri u ovom reprokompleksu, tako da danas imamo situaciju da je izvoz trupaca u prošloj godini manji za 56 puta nego u 2015. godini”, naglasili su u Upravi za šume.

Dodaju da su realna očekivanja da će se ostvariti rekordni rezultati i u cjelokupnom sektoru šumarstva i drvoprerade.

“Procjene su da će se u završnim računima iskazati prihodi od oko 110 miliona eura”, precizirali su.

Kako kažu, Uprava za šume planira da i u ovoj godini postupak dodjele šuma na korišćenje sprovede blagovremeno i transparentno sa jasnim i jednakim pravilima za sve učesnike, uz nastavak uspostavljene prakse naplate svih potraživanja.

“Uvjereni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti i u 2020. godini gdje smo Godišnjim programom gazdovanja šumama planirali uvećanje prihoda po svim osnovima i bolje rezultate nego u prethodnoj godini”, zaključuju u Upravi za šume.

Komentari: 2

Rašo

20. 01. 2020 - 12:30

Nemoj te se ponositi sa prihodom od šuma. Sramota je i zločin kako se naše šume sijelku bolje reći masakriraju, a niko ne obnavlja. Da se tako u prošlosti radilo nebi imali danas ni grančicu ubrat.
Ja

22. 01. 2020 - 07:34

Trend u svijetu je plantažno šunarstvo. Koliko ste vi zasadili hektara prošle godine.
Novi komentar