U okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu

Ministarstvo kulture podržalo projekte Kulturnog centra Kotor

U okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu, Ministarstvo kulture Crne Gore je Javnoj ustanovi Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor odobrilo dva projekta, u ukupnom iznosu od 5.900,00 eura. 
Objavljeno: 20. 01. 2020 - 11:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Projekti koji su podržani su ,,Bokeljska noć'' u iznosu od 5.000,00€ i ,,Izložba stare i rijetke knjige iz Riznice Srpske pravoslavne crkve u  Kotoru’’ u iznosu od 900,00 eura. 

Kako je saopšteno, Ministarstvo kulture Crne Gore će sufinansirati organizaciju Bokeljske noći, jedinstvene manifestacije koja predstavlja nematerijalno kulturno dobro od nacionalnog značaja.            

Realizujući projekat ,,Izložba stare i rijetke knjige iz Riznice Srpske pravoslavne crkve u  Kotoru’’ Gradska biblioteka i čitaonica Kotor će u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom iz Kotora građanima predstaviti kulturno blago koje se čuva u Riznici Srpske pravoslavne crkve u Kotoru, odnosno njenoj Biblioteci čiju osnovu čini legat episkopa bokokotorsko– dubrovačkog Gerasima Petranovića (1820–1906). Do danas je sačuvano oko 1300 primjeraka iz ove biblioteke. Najstariji primjerci su iz XVII vijeka i posebno su dragocjeni za proučavanje slavistike.

Komentari: 0

Novi komentar