Iz Đukanovićevog kabineta odgovorili sekretaru predsjednika Srbije

Kabinet predsjednika: SPC nije diskriminsana u Crnoj Gori, Selakovićeve tvrdnje neistinite

„Tvrdnja generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića da su najrelevantnija međunarodna pravna tijela, poput Savjeta Evrope „pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, naročito SPC“ nema apsolutno nikakvog utemeljenja u činjenicama“, kazali su iz Kabineta predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića.
Objavljeno: 20. 01. 2020 - 12:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

>>> Selaković: Argumentacija Đukanovića neosnovana <<<

Naprotiv, navodi se u saopštenju, Crna Gora je 2012. godine upravo pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao sudskim tijelom Savjeta Evrope, dobila spor protiv Srpske pravoslavne crkve, koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

„Evropski sud u Strazburu je ovu tužbu SPC odbacio kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nijesu imali „postojeću imovinu“ niti „legitimno očekivanje“ za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali“, istakli su iz Đukanovićevog kabineta.

Navode i da je sud u Strazburu zaključio da su bez pravnog osnova tvrdnje SPC i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje, kao i da je navodno diskriminisana od strane države Crne Gore.

Prema njihovim riječima, iz ove odluke Evropskog suda jasno proizilazi da je imovina koju je tada potraživala SPC, u vrijednosti od više stotina miliona eura, zapravo državna imovina.

Takođe, naglasili su kako okolnost da se ovoj tužbi Srpske pravoslavne crkve tada pridružila Republika Srbija nije ni tada nimalo pomogla podnosiocima tužbe i oni su taj spor protiv Crne Gore izgubili.

„Tom prilikom, Republika Srbija, koja se pridružila tužbi, iznijela je čitav arsenal poznatih tvrdnji o viševjekovnom bivstvovanju SPC u Crnoj Gori i o tome da je SPC isključivi vlasnik pravoslavnih vjerskih objekata u našoj državi, za koje je izričito tvrdila da predstavljaju istorijske spomenike isključivo srpskog naroda. Međutim, kao ni danas, tako ni tada, za to nijesu ponudili pravno valjane dokaze.

SPC i država Srbija su ovaj spor izgubili zato što je i po domaćem i po međunarodnom pravu nesporna pravna činjenica da je Crna Gora, a ne Srpska pravoslavna crkva, uvjek bila i ostala vlasnik vjerske imovine koja je kroz vjekove stvarana od državnog novca ili zajedničkim ulaganjem građana“, podvukli su iz kabineta predsjednika.

Oni su podsjetili da je još u Knjaževini, kasnije Kraljevini Crnoj Gori, gdje je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva po Ustavu imala status zvanične državne crkve, vjerska imovina pripadala državi, a Crnogorska pravoslavna crkva je tu imovinu samo koristila i nije njome mogla raspolagati bez izričitog dopuštenja državne vlasti.  

„Ovo su pravne činjenice, a ideološke i političke tvrdnje kojima se osjećaj pripadnosti srpskoj naciji pokušava poistovjetiti sa pravoslavljem u Crnoj Gori nemaju nikakvu težinu, ni u domaćem, ni u međunarodnom pravu, što jasno potvrđuje i navedena odluka Evropskog suda iz 2012. godine“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 29

Sprske bajke

20. 01. 2020 - 12:35

Sad treba osmisliti manipulaciju kojom ce se ‘objasniti’ gradjanima kako su desetine crkava i manastira upisane na Amfilohija Radovića lično? Kad on ode na onaj svijet, manastir Dajbabe će u ostavinskom postupku preci u vlasnistvo njegovog bratanića iz donje Morače ..? Kakvo ludilo !!!
Митрић:

20. 01. 2020 - 13:48

Закон правни црни хумор – Радуловић се пред јавношћу утопио у плитке правне воде, очајнички бранећи фотељу а не државу
:)

20. 01. 2020 - 15:01

Bravo, konacno jedna svjeza ideja. Vrlo lucidno.
LUKA P

20. 01. 2020 - 12:42

Selaković je po profesiji poltron, tako da njegove komentare ne treba uzimati preozbiljno.
Luka

20. 01. 2020 - 12:44

Zaš vječito pravdanje. Prekinuti diplomatske odnose, niko ne može s njima, a najmanje mi.
+

20. 01. 2020 - 15:38

A ne mogu se prekidat odnosi, ali biti susjed Srbije jeste krst na ledjima
MIKI

20. 01. 2020 - 13:05

Neubjedljivo pravdanje. Diskriminacija SPC ovdje je fakat. Dovoljno je pročitati ovaj usvojeni zakon u gluvo doba noći i poslije hapšenja dijela poslanika. Ako se tome doda činjenica da je vlast, potpisujući ugovore sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, njih u potpunosti oslobodila od ovog Zakona mrkle noći, sve je jasno. Klasična otimačina i pored pokušaja oduzimanja imovine, što je i od toga bitnije pokušaj ograničenja i dijelom ukidanja pravoslavnim vjernicima vjerskih sloboda, koje su zaludu i ustavom zagarantovane. Ma tipična hajdučija, najprostije kazano. To je ovaj sramni zakon.
Tesla

20. 01. 2020 - 13:33

Miki, ti kao i takvi kao sto si ti ne gledaju dalje od svog nosa. A za daljinu vjeruju drugima koji gledaju svojim ocima i vama na taj nacin mazu oci. Cijela prica SPC ne pije vodu ni u medjunarodnom niti u domacem pravu. Jos smijesnija i da kazem suluda je izjava kako SPC pa i politickih glavara iz Srbije o o prici kako treba i sta treba CG da radi. Pa vi nijeste svjesni sta izgovarate. Takodje je smijesna izjava Radovica koji prijeti smjenom vlade. Uz svo postovanje ali ili je on omatufio ili je pod dejstvom nekih droga. Cijela im se prica snosi na rekla kazala. A valjda znas i sam da sa tom pricom nemozes niti zvaku dobiti u nekom supermarketu. Cijela evropa ima slican ako ne isti zakon ukljucujuci i u Srbiji koji je 98% isti kao i ovaj u Crnoj Gori. Izgubili ste na svim frontovima, hvataju vas u lazima koliko zinete, pa imate li vi uopste obraza?
дорћол

20. 01. 2020 - 14:36

па шта и све да вам је тај закон исправан - можете са тим папиром...да не кажем шта - цркве су биле и остају српске
Popravljam kišobrane

20. 01. 2020 - 15:27

očigledno je da se miljenik Analitike.
GRAĐANSKI

20. 01. 2020 - 18:00

Bravo! Nas nekolicina mu (nekoretno) "suzismo" profesionalni angažman samo na kontejnere, a može, naravno, i proširenje djelatnosti na lumbrele!
Džoma Diploma

20. 01. 2020 - 20:58

Vi ste Karaburmac mnim rođak Bramaputre baš kao i Pipun, po sopstvenoj tvrdnji?!
nereg

20. 01. 2020 - 15:43

"Usvojen u gluvo doba noci..."Kako to strasno zvuci, Dobrica bi se ponosio tobom da je ziv. Kako istaci nebitno i tako pokriti istinu koja nije na nasoj strani
Panter

20. 01. 2020 - 18:03

Potpuno pogresno
Никшић

20. 01. 2020 - 13:11

Као да је важно шта каже Селаковић, можеш са њим да збориш и ти шта год хоћеш, но са грађанима ћеш морати другачије. Видјећемо гдје ће ти бити реп а гдје краци.
Подгорица

20. 01. 2020 - 14:25

Moraćemo uzet u obzir i ono što misle Crnogorci, koji se ne izjašnjavaju ovako kao srbi ali čija se najviše pita. Viđećemo, viđećemo.
Pamet stada

20. 01. 2020 - 15:01

Niksic, mozete li vi prihvatiti 21-vi vijek u kome vila I motika ne igraju ulogu nego zakon. A ako zavas nema pravde u CG imau u Strazburu, a ako ni tamo nema onda sa vama nesto nije u redu.
Rašo

20. 01. 2020 - 13:19

Ne svetaj Miki. Znaju se srbi i njhova zlodjela 18-te kad su rušili Crnu Goru i prisvajali svetinje. I stalno kukaju kako su ugroženi, a svakoga ugrožavaju gdje god se nalaze. Imaju jednu suludu ideju dje god žive to je njihova zemlja. Više su Crnogorci ugroženi u Crnoj Gori nego Srbi .
Herceg Novi

20. 01. 2020 - 13:32

Hvala sto si nas ujedinio.Crkva..e nece moci...
Liberal

20. 01. 2020 - 14:09

Vi niste svesni da džabe šetate. Mada je to dobro za zdravlje, ali uzalud zdrav organizam kad ste u glavu šuplji. Zar vi mislite da ćete sa 25% za**bavat cijelu Crnu Goru? Širi ete srpstvo još malo u beogradskom pasaluku. To vam ne gine.
Jedno stado jedna pamet

20. 01. 2020 - 14:58

Ma dje niste bili objedinjeni ? Hrvatska, Bosna, Kosovo, … dje su lazi, prijetnje, krvoprolice … vi ste ka' jedan, vazda gotovo za zlo
Montenegrina

20. 01. 2020 - 13:51

Napadi iz Srbije su uvjek bez argumenata i samo sirenje laznih vijesti cemu smo svedoci posebno ovih dana!Sigurnost i odlucnost vasa i svih predstavnika vlasti Crne Gore pokazuje kako treba da se bori za svoju zemlju i istinu!Gospodstvenost i nadmocnost nad prljavom kampanjom srpskih vlasti je nesto sto mnogo doprinosi da dodjemo do cilja koji nam je blizu a to je Evropa!Sva ova ujdurma oko zakona je dirigovana borba protiv ulaska cg u evropsku uniju i nista drugo!
Zasto se boje Strazbura ?

20. 01. 2020 - 14:32

NARAVNO. Dobijena presuda 2012 je vazna jer se danas i ovaj zakon oslanja upravo na tu cinjenicu koju je presuda potvrdila. To Srbij i SPC znaju i zato zele silom i prijetnjama ukloniti zakon prije no dodje do Strazbura
Mihailo,Bgd

20. 01. 2020 - 14:35

U ideološkoj Velikosrpskoj radionici u funkciji Projekta Velikog Zla dnevno se proizvode LAŽI i PODVALE koje tzv. naučni timovi potkrepljuju pseudo "naučnim" dokazima. Ignorisanje te činjenice ima za posledicu da veliki deo tih falsifikata postaju "ISTINE" i obični ljudi povjeruju u to. Čak su spremni da te novostvorene istine brane kao da su deo srpskog bića. To pravilo je opšte poznatao.
mrkela

20. 01. 2020 - 14:55

Srbi su u Bosni porušili 500 džamija ( svetinja ) i zato oni nemaju pravo da koriste riječ svetinja .
Teofil2

20. 01. 2020 - 15:26

Dzamije su dobrodosle...bas smo ih zvali da dodju na Balkan..ali niko ih planski nije rusio..
RAŠO

20. 01. 2020 - 15:31

Mrkela, nima nijesu bili sveti ni životi Crnogoraca koje su za njih dali na Mojkovcu. Kad su ušli uz pomoć Francuza u Crnu Goru napravili su takva zlodjela da se čovjeku smuči. i još kažu da smo isti narod, brća. Nijesmo mi isti narod nikada bili, niti braa niti će mo biti. nijesu Crnogorci prema njima nikad zlo uradili, a to što su oni radili Crnogorcima sad im bog vraća.
Garac planina

20. 01. 2020 - 15:59

Nemaju pravo ni na jednu rijec a ne da mudruju
grbalj

20. 01. 2020 - 18:00

KO DANA S VODI POLITIKU SRBIJE?VUCIC. KO SU ONDA ONI NAJGLASNIJI KOJI VODE POLITIKU 90-TIH. NJEGOVI SARADNICI,MINISTRI. KOJE ONDA VUCIC.PREDVOSNIK PROPALE POLITIKE 90-TIH I NOSIOC SVIH OVIH NEVIDJENE PROPAGANDE PROTIV C.G..
Novi komentar