Privedenim službenicima zadržavanje do 72 sata

Službenicima Ministarstva finansija i Poreske uprave, koji su u nastavku policijske akcije Klap privedeni danas u Podgorici i Bijelom Polju, određeno je zadržavanje do 72 sata. Advokati privedenih službenika će uložiti žalbe na rješenje o određivanju pritvora.
Objavljeno: 23. 01. 2020 - 22:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Uprave policije (UP) je saopšteno da su privedeni: S.M. načelnica Poreske uprave PJ Podgorica, R.S. rukovodilac odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave PJ Podgorica, N.Đ. poreska inspektorka Poreske uprave PJ Podgorica, M.P. bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija, D.V. samostalni savjetnik I u Ministarstvu finansija, R.K. osnivač i izvršni direktor pravnog lica „Braća Kolić” d.o.o Bijelo Polje i ovlašćeni zastupnik pravnog lica „Migi” d.o.o Bijelo Polje, T.K. osnivač i izvršni direktor pravnog lica „Trend trade” d.o.o Podgorica i B.R. odgovorno lice pravnog lica „Okov” d.o.o Podgorica.

Kako su naveli, krivičnom prijavom obuhvaćeno je i pet službenika Poreske uprave PJ Podgorica i šest odgovornih lica u pravnim licima i: N.P. supervizor Poreske Uprave PJ Podgorica, R.A. samostalni savjetnik I Poreske uprave PJ Podgorica, M.B. poreski inspektor Poreske uprave PJ Podgorica, R.M. poreski inspektor Poreske uprave PJ Podgorica, S. S. poreski inspektor Poreske uprave PJ Podgorica, J.S. osnivač i ovlašćeni zastupnik „Viner co” d.o.o Danilovgrad, K.D. ovlašćeni zastupnik „Trend trade” d.o.o Podgorica, N.Š. osnivač i i ovlašćeni zastupnik „Dea” d.o.o Podgorica, B.P. ovlašćeni zastupnik pravnih lica „A kop” d.o.o Podgorica, „PS Gradnja” d.o.o Podgorica i „A kop mne” d.o.o Podgorica, D.L. i I.V, kao i tri pravna lica shodno zakonu o krivičnoj odgovornosti pravnih lica: „Braća Kolić” d.o.o Bijelo Polje, „Migi” d.o.o Bijelo Polje i “Trend trade” d.o.o Podgorica.

"Oni su, kako se sumnja, krivična djela počinili na način što su osnovali kriminalnu organizaciju sa zadatkom da više pravnih lica sa teritorije Crne Gore ostvare imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita, na način što će im se u postupku inspekcijskog nadzora od strane Poreske uprave Crne Gore kao valjane priznati fakture za robu i usluge koje stvarno nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene, koje će biti ispostavljene od pravnih lica koje su osnivali drugi članovi ove kriminalne organizacije. Na osnovu tih fiktivnih faktura od strane poreskih službenika su sačinjavana nezakonita rješenja o povraćaju PDV-a", saopšteno je iz UP.

M.P. i D.V. su, sumnja se, kao članovi drugostepene komisije Ministarstva finansija suprotno članovima Zakona o opštem upravnom postupku protivpravno obustavili upravni postupak naplate poreske obaveze za jedno pravno lice i onemogućili državu Crnu Goru da naplati porez u iznosu većem od 400.000 eura, čime su tom pravnom licu pribavili korist u istom iznosu.

Iz Uprave policije je saopšteno da se sumnja da su uhapšeni od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine štetili budžet Crne Gore za više od 3,5 miliona eura.

PU sarađuje sa SDT-om i policijom

Povodom jutrošnjeg privođenja oglasila se i Poreska uprava. Navode da u kontinuitetu i uz maksimalni stepen kooperativnosti blisko sarađuje sa SDT-om i Upravom policije. Kako navode, dostavili su i 28 inicijativa za utvrđivanje osnova za pokretanje krivičnog postupka, a podnijete su i krivične prijave protiv tri pravna i tri odgovorna lica u pravnim licima.

Poreska uprava je nadležnim organima obezbijedila svu dokumentaciju neophodnu za utvrđivanje dosljednosti primjene zakona od strane poreskih službenika u postupcima utvrđivanja i naplate poreskih obaveza, javlja TVCG.

Komentari: 2

Anonimus

24. 01. 2020 - 06:54

Je li perovicka bila sef za poreze ili neko drugi?
JOVETA.

24. 01. 2020 - 10:33

Službenicima Ministarstva finansija i Poreske uprave, DAKLE POREZNICIMA, koji su se zakleli da će čuvati interese države, a radili su protiv države i protiv svih nas, ako se dokaže, odredio bih višegodišnje kazne teške robije. Rasprodati sve što imaju, kažem, ako se dokaže krivica. TRI I PO MILIONA EU je oko STOTINU skromnih stanova za oko ČETIRI STOTINE stanovnika.
Novi komentar