Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštio

Simović: Agrobudžet 61 milion eura, premije za svako grlo

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, saopštio je danas da agrobudžet za ovu godinu iznosi 60,7 miliona eura i da je od prošlogodišnjeg veći za 8,3 miliona.
Objavljeno: 24. 01. 2020 - 10:44 Promjenite veličinu teksta: A A A
Simovic: Agrobudzet 61 milion eura, premije za svako grlo
Foto: Portal Analitika

„Za ovogodišnji agrobudžet možemo reći da je domaćinski, evropski i razvojni.

Domaćinski – zbog stalnog rasta sredstava koje Vlada obezbjeđuje iz našeg budžeta. Ove godine smo obezbijedili 33,3 miliona eura nacionalnih sredstava - 24,4 miliona iz budžeta i 9 miliona kreditnih sredstava.

Evropski – jer u strukturi izvora finansiranja značajna sredstva opredijeljena su iz EU fondova – 26,5 miliona eura. Evropski je i po njegovoj strukturi, obuhvatu i namjenama mjera koje su važan izraz usaglašavanja naše politike sa EU poljoprivrednom politikom.

agrobudzet2

Razvojni – jer će ovako kreirane mjere Agrobudžeta udružene sa učešćem poljoprivrednika i preduzetnika, i lokalnih zajednica, samo u ovoj godini, za rezultat imati realizovane i pokrenute investicije u iznosu od oko 100 miliona eura.

Ovaj agrobudžet je dobra prilika i za dobre domaćine, i za dobre preduzetnike, i za dobro organizovana udruženja, i za lokalne zajednice, i za efikasne institucije.“, saopštio je Simović na konferenciji za medije održanoj u porodičnoj vinariji našeg proslavljenog rukometaša, Mladena Rakčevića, u selu Smokovac, u Riječkoj nahiji.

simovic

U strukturi agrobudžeta definisane su, prema riječima Simovića, tri oblasti – poljoprivreda, ribarstvo i operativni program. Ukupno je definisano 57 mjera.

„Za bezbjednost hrane, zdravstvenu zaštitu životinja, fitosanitarne mjere i za razvoj kapaciteta u ovim važnim oblastima usmjereno je 4,2 miliona eura, odnosno 50 odsto više“, naglasio je Simović.

Takođe, on je istakao da je ove godine povećan iznos opredijeljenih sredstava za premije u stočarstvu sa 3 na 3,5 miliona eura.

untitled

„Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Na ovaj način odgovorili smo na dugogodišnje zahtjeve i očekivanja farmera da se sva grla obuhvate premijama.

Kako to izgleda na primjeru govedarstva? Od ukupno 4.860 gazdinstava koja ostvaruju pravo na premiju po grlu, njih 51 odsto ima 3-5 grla. Dakle, najveću korist od ove novine osjetiće mala gazdinstva. Takav efekat osjetiće i gazdinstva u sektorima ovčarstva i kozarstva. Na primjer: domaćinstvo koje ima pet grla umjesto dosadašnjih 210 eura dobiće 350 po osnovu ove jedne mjere“, pojasnio je Simović.

Komentari: 1

Hajla & Lovčen

30. 01. 2020 - 07:50

Agrar našeg ministra Simović na SJEVERU CG liči na TEATAR PRESTAVU , pa u moje selo je nakada prije 15 god bilo 1500 ovaca na stotine krupne stoke , danas u tom istom selu imate ,,10,, ovaca i možda 20-tak grla krupne stoke.
Novi komentar