(VIDEO) Investicija vrijedna 1,4 miliona: U toku radovi na pothodniku koji spaja rivu i Stari grad Kotor

Kako bi se pristupilo regulisanju pješačkog saobraćaja u gradu, ali i, u prvom redu, poboljšanju stepena bezbijednosti pješaka, gradska uprava je pristupila izgradnji pothodnika koji će spajati rivu i Stari grad. 
Objavljeno: 25. 01. 2020 - 11:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović je najavio i dodatne investicije koje će poboljšati kvalitet života građana.
"S obzirom na činjenicu da je evidentna gužva u gradu Kotoru, a tiče se saobraćaja od marta do kraja novembra, pristupili smo realizaciji investicionog projekta gradnje pothodnika koji će povezati dio prostora koji direktno korespondira sa Lukom Kotor, odnosno sa dolaskom velikih kruzera, koji su tokom prošle godine doveli u Kotor preko 600.000 putnika. Sa druge strane, prema prostoru koji se nalazi kod Bedema odlučili smo da uradimo pothodnik iz razloga što je to jedna od osam mjera koje je naš Sekreterijat za preduzetništvo i saobraćaj u dogovoru sa stručnjacima iz struke dužan da implementira kako bismo saobraćajne gužve na nivou Kotora smanjili na jednu mjeru koja će biti prihvatljiva svim našim sugrađanima", kazao je prvi čovjek Kotora.

Prema njegovim riječima, tenderski postupak je pokazao da vrijednost investicije iznosi oko 1,4 miliona eura.
"Smatramo i da će u rokovima koji su u ugovorima precizirani pothodnik biti završen, i to 130 dana od dana uvođenja izvođača u radove", dodao je Aprcović u izjavi za agenciju Infobiro Montenegro.

 

On je dodao da je prolaz dugačak nešto više od 50 a širok 6,5 metara, sa dva para pokretnih stepenica. Izvođač radova je naručio stepenice od referentne kompanije iz Njemačke, a rok isporuke je sedam nedelja.
"Izvršili smo isplatu u skladu sa sa onim što jesu ugovorene obaveze, ugovorili projektantski nadzor, građevinski nadzor i pristupili izradi podzemnog prolaza. Očekujemo da ćemo upravo zahvaljujući tom prolazu omogućiti normalan protok kolskog saobraćaja", istakao je Aprcović.


Podsjetimo, odluku o izgradnji pothodnika donijela je Skupština kotorske opštine 6. novembra prethodne godine. Za izgradnju podzemnog pješačkog prolaza na kotorskoj rivi je glasalo 13 odbornika, njih četvoro je bilo uzdržano, dok je jedan bio protiv.

kotor2


Brojna ulaganja u gradsku infrastrukturu


"Takođe, 28. januara imamo sjednicu lokalnog Parlamenta, donijeli smo odluku da kupimo dva lokaliteta koja su u vlasništvu kompanije Jugopetrol. Posrijedi je lokalitet u Škaljarima na otprilike 3.700 kvadratnih metara sa 1.700 m zatvorenog prostora i  drugi lokalitet cca. 30.000 kvadratnih metara sa objektima u industrijskoj zoni. Taj lokalitet uzimamo kako bismo sa CEDIS-om, koji ima svoje zemljište na atraktivnom lokalitetu, zamjenili i nadam se uskoro počeli onu davnašnju ideju Kotorana da upotpunimo turističku ponudu. Nadam se da ćemo realizovati ideju gradnje žičare koja bi trebalo da vodi od tog prostora do tvrđave San Đovani", rekao je on.


Za očekivati je, smatra Aprcović, da upravo za taj sadržaj postoji veći nivo interesovanja. U toku su i razgovori sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, kada je posrijedi snimanje Bedema.
"Cilj nam je da vidimo gdje treba urgentno djelovati kako bismo ih zaštitili. Preporuka ministra Bogdanovića tokom zadnje posjete Kotoru je da to bude jedan vid donacije koji će biti poklon Kotoru, kako bismo mi kroz planove koje budemo donosili u narednom periodu uradili projekte i radili na rekonstrukciji Bedema", rekao je predsjednik kotorske Opštine.


On je podsjetio da je u planu otvaranje dva nova preduzeća - Parking servisa i društva sa ograničenom odgovornošću koje bi gazdovalo Bedemima. U 2020. godini, prema njegovim riječima, planirana su investiciona ulaganja u otvoreni bazen, kultno mjesto Kotora.


"Smatram da ćemo do početka iduće sezone, kada se ljetnji bazen i počinje koristiti, imati zaokruženu tu investiciju. Bazen se finansira sredstvima Vlade Crne Gore kroz kapitalni dio investicija, a očekujemo da će zatvoreni bazen biti završen do 15 marta. Moram da istaknem da smo okončali izradu strateškog plana koji definiše ralizaciju projekata za narednih pet godina. U ponedjeljak će strateški plan ići na javnu raspravu, definisali smo koji su pravci razvoja Kotora, i mislim da ćemo dio tih investicionih aktivnosti, koje smo implementirali u strateški plan Opštine Kotor, završiti već ove godine. Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da ćemo najkasnije do 1. juna na prostoru bivšeg Rehabilitacionog centra Vrmac imati hotelsko-turističke kapacitete. U prvoj fazi 210 ležajeva za čim Kotor vapi, iz prostog razloga što su u Kotoru kapaciteti pretežno u malim objektima. Imamo uvjeravanja da će se hotel završiti u roku, i to će biti još jedna dodatna ponuda Kotora", kazao je Aprcović.

kotor5


Uveliko se radi i na poboljšanju protočnosti saobraćaja na teritoriji kotorske opštine. U toku je asfaltiranje lokalnih puteva, u vrijednosti od 600.000 eura, od čega je završeno asfaltiranje ulice kod belgijskog Konzulata, te ulica u Sutvari i Pržicama. Rade se, između ostalog, i projektno-tehnička rješenja za Njegoševu ulicu, završava se zaobilaznica oko Školskog centra, razgovara se o nastavku rekontrukcije putnog pravca koji vodi od Lastve Grbaljske do Stare fortice. Dodatno, građani Risna i Perasta imaju zasade novih palmi, dok će do marta ostatak urbanog jezgra opštine dobiti svoje zasade. Aprcovićev kabinet je svoje aktivnosti usmjerio i na mlađe sugrađane, pa su rekonstruisana sva postojeća dječija igrališta, a izgrađen je i niz novih igrališta i teretana na otvorenom.

 

Komentari: 0

Novi komentar