Srbija odobrila da se izruči Jovica Vukotić

Kotoranin Jovan Vukotić, kojeg policija označava kao vođu „škaljarskog klana“, vrlo brzo će biti izručen Crnoj Gori. 
Objavljeno: 28. 01. 2020 - 07:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako Dan nezvanično saznaje, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović potpisala je rješenje o izručenju koje je donijeto na osnovu molbe Ministarstva pravde Crne Gore.

“Imam informaciju da je ministarka potpisala dokumenta za izručenje”, saopštio je advokat Ognjen Radić.

Vukotić će najvjerovatnije biti izručen avionom. Mislimo da će biti izručen vrlo brzo, moguće čak danas ili sjutra navodi Vukotićeva odbrana.

Prema nezvaničnim informacijama, izručenje će biti sprovedeno pod visokim stepenom obezbjeđenja, za koje je će biti zaduženi pripadnici Posebne jedinice policije Crne Gore.

Odbrana je ranije kazala da će Vukotić, ako bude izručen, vrlo brzo izaći iz zatvora jer su postupci protiv njega fingirani. Kako su istakli, taj Kotoranin ne strahuje za svoju bezbjednost na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Iako Vukotić, prema tvrdnjama njegove odbrane, posjeduje državljanstvo Srbije, beogradski Apelacioni sud naveo je ranije u rješenju o odbijanju žalbe na odluku o izručenju da je strani državljanin.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije nam odgovorilo na više puta poslato pitanje da li je Vukotić državljanin te zemlje i da li posjeduje njihov pasoš.

On je nakon hapšenja u Istanbulu izručen Srbiji, gdje je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog falsifikovanja isprava. Crna Gora ga potražuje zbog teškog ubistva u pokušaju i nedozvoljenog držanja oružja.

“Rješenjem Višeg suda u Beogradu od 18. novembra 2019. godine utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Jovana Vukotića pravosudnim organima Crne Gore, na osnovu molbe za izručenje Ministarstva pravde, radi vođenja krivičnog postupka pred podgoričkim Višim sudom zbog krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja. Protiv ovog rješenja blagovremenu žalbu”, izjavio je branilac okrivljenog jer smatra da nisu ispunjene pretpostavke za ekstradiciju navodi se u obrazloženju rješenja beogradskog Apelacionog suda od 24. decembra 2019. godine, u koje je Dan imao uvid.

Kako se dalje navodi, iz dokaza u spisima i žalbenog rješenja proizilazi da Vukotić nije državljanin Srbije, već strani državljanin.

U žalbi, u koju je „Dan“ imao uvid, Vukotićeva advokatica tvrdi da sud nije pribavio dokaze da je njen branjenik izvršio krivična djela za koja se potražuje. Naglašava da prvostepeni sud u rješnju ne navodi činjenice i okolnosti na osnovu kojih je utvrdio da postoji sumnja da je Vukotić počinio krivična djela za koja se potražuje.

 

Komentari: 0

Novi komentar