Dačić: Nemojte da mislite da Srbija neće reagovati

Ako neko misli da Srbija neće reagovati, nemoj to da misli, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Objavljeno: 28. 01. 2020 - 16:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je, komentarišući sastanak koji je u ponedjeljak hitno sazvao predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić povodom pogoršane situacije u regionu, a naročito u Crnoj Gori, kazao da je sastanak sazvan naročito posle incidenta, odnosno napada na mladića u Podgorici koji je pokazao tri prsta, nakon čega je prebijen.

"Nadležni državni organi su se obratili crnogorskim državnim organima za informaciju o kakvom se incidentu radi, da li je riječ o etničkom, da li su motivi etnički, odnosno da li je riječ o nasilju prema Srbima, jer ne vjerujem da je taj mladić mogao da ugrozi više desetina ili stotina ljudi sam, jedino ukoliko to ugrožavanje nije podizanje tri prsta", kazao je Dačić, prenosi Tanjug.

Govoreći o recipročnim mjerama, on je dodao da je Ministarstvo spoljnih poslova uskratilo ministru savjetiku u crnogorskoj ambasadi u Beogradu, Ljubiši Milanoviću prisustvo na sastancima u državnim institucijama.

Zbog toga je, kako je kazao, Srbija primijenila recipročne mjere prema "ličnosti broj dva" crnogorske ambasade u Beogradu, ministru-savjetniku Ani Ražnatović.

"Ako neko misli da Srbija neće reagovati, nemoj to da misli", rekao je Dačić i naveo da je tu riječ o diplomatiji.

Ipak, kako je naveo, Srbiji je u interesu da se situacija smiri, a ne da se nadalje pooštrava.

"Zato pozivamo sve na mir, pozivamo vlasti u Crnoj Gori na razgovor sa svojim građanima, ne sa nama, sa svojom crkvom, koja je većinska u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, problemi u Crnoj Gori nisu isprovocirani iz Srbije, već se smiruju uravnoteženim reakcijama vlasti iz Beograda.

Istakao je da za probleme nastale u Crnoj Gori mora da postoji odgovornost unutar same države, da se vodi dijalog, da se na miran način rešavaju problemi, za šta je, kako je rekao, Srbija životno zainteresovana.

"Naravno da ćemo reagovati na svaki napad na Srbe, jer nećemo valjda dočekati to vrijeme gdje će biti nepoželjne srpske registarske tablice u Crnoj Gori ili da će se neko prebijati zbog pokazivanja tri prsta", rekao je Dačić.

Kako je dodao, zvanični Beograd želi smirivanje situacije.

"Mi uopšte ne osporavamo crnogorsku državnost, ali anti-srpstvo u Crnoj Gori, to ne može da naiđe na aplauz iz Beograda", istakao je i dodao da Srbija čvrsto stoji iza interesa i prava srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori.

Dačić naglašava da je Beograd više puta isticao da se ne zloupotrebljavaju neke druge teme koje nisu u domenu interesovanja Srbije, a to je pitanje da li će Crna Gora da ima svoju državu.

"Tim pitanjem se sada niko u Srbiji ne bavi, mi se bavimo isključivo pitanjem prava srpskog naroda, kojeg ima 29 odsto u Crnoj Gori", rekao je Dačić.