Đukanović: Crna Gora će rješavati svoje unutrašnje protivurječnosti, a da to ne ugrožava njene odnose sa susjedima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je uz poruke dobrodošlice ambasadoru Srbije u Crnoj Gori, Vladimiru Božoviću, istakao zadovoljstvo što je novoimenovani ambasador Srbije odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori, što može biti dobar input za učvršćivanje razumijevanja, prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje. Crnogorski predsjednik je u razgovoru sa Božovićem istakao da će Crna Gora rješavati svoje unutrašnje protivurječnosti, a da to ne ugrožava njene odnose sa susjedima.

Objavljeno: 28. 01. 2020 - 17:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Đukanović je danas primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Narodne Demokratske Republike Laosa, Sithonga Čitnhothinha, Republike Gane, Eudore Hilde Kuarteje Korantenge i  Srbije, Vladimira Božovića.

On je tokom razgovora sa Božovićem naglasio da Crna Gora želi da sa svim susjedima i sa Srbijom gradi odnose na osnovu punog uvažavanja nezavisnosti, kao i u duhu istorijske upućenosti i bogatog nasljeđa dva naroda.

“U kontekstu veoma izraženih ekonomskih interesa, Crna Gora Srbiju smatra najvažnijim trgovinskim partnerom”, kazao je predsjednik uz želju za dalji razvoj tih odnosa.

On je uputio i na zajedničke interese u pogledu integracije u EU, što može doprinijeti još boljoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju krajnjeg cilja punopravnog članstva u EU.

Uz podsjećanje da su odnosi dvije države od obnove nezavisnosti imali uzlazan karakter, ukazao je na postojanje određenih pitanja koja se aktiviraju u vidu izvjesnih razlika i nerazumijevanja, čemu svjedočimo ovih dana nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. On je naglasio da to ne treba da bude iskorišćeno kao razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju.

“Takve situacije, dodatno obavezuju predstavnike državne politike da javnosti prezentuju činjenice i ne dozvole političkoj i medijskoj javnosti bilo kakvu manipulaciju, već da u duhu evropskog prava i prakse, poštujući demokratske procese, ostvarujemo zajedničku evropsku perspektivu. Postoje teme o kojima imamo različite stavove, a to ne znači da ne treba da komuniciramo”, poručio je predsjednik.

Ambasador Božović je predstavio prioritete buduće saradnje dvije države u okviru svog mandata, naglašavajući jačanje ekonomske saradnje, prije svega kroz povećanje trgovinske razmjene i infrastrukturno povezivanje. Uporedo sa ekonomijom potrebno je dalje unapređivati kulturnu, naučnu i prosvjetnu saradnju, kazao je on. Uz ocjenu da ta dva polja djelovanja treba relaksirati od političkih zamki, naglasio je da je crnogorska državnost neupitna, da ne može biti osporavana, te da Crna Gora kao suverena država samostalno vodi svoju unutrašnju i spoljnu politiku. U tom smislu, poručio je da će svoj diplomatski kapacitet posvetiti razvoju najboljih mogućih odnosa između dvije zemlje koje su nezavisne i međunarodno priznate države.

Predsjednik Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu. Informisao je sagovornike o kontinuiranom i dinamičnom progresu Crne Gore ka dostizanju strateških ciljeva, naglašavajući da današnja Crna Gora i njeno društvo teži da pripada najrazvijenijim demokratskim državama Evrope i njenom sistemu vrijednosti. Predsjednik je kazao da je jedan od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva ostvaren članstvom naše države u NATO i da će se u narednom periodu posvećeno raditi na daljem sprovođenju reformi u cilju demokratskog i ekonomskog razvoja valorizovanog kroz punopravno članstvo u EU.

U razgovoru sa ambasadorom Laosa, Predsjednik je kazao da se uspostavljanje bliže saradnje sa državama azijskog kontinenta može tretirati kao jedan od važnih aspekata crnogorske vanjske politike i ukazao na potrebu intenziviranja političkih kontakata u svrhu uspostavljanja i realizacije konkretne saradnje u oblastima u kojima postoji potencijal. Desetogodišnica uspostavljanja diplomatskih odnosa, prilika je da se odnosi unaprijede u oblasti ekonomije, energetike i turizma, imajući u vidu komplementarnost dvije države na tim poljima, ocijenio je Predsjednik. On je ukazao i na značaj snaženja kulturne saradnje dva naroda i ukazao na tradicionalno prijateljske odnose još iz vremena Jugoslavije.

Ambasador Čitnhothin je uz najbolje želje i pozdrave predsjednika Laosa, iskazao punu spremnost da radi na unapređenju bilateralne saradnje i traženju modela za jače ekonomsko povezivanje.

Saglasio se sa prioritetima za saradnju ističući da su i međunarodni forumi dobra prilika za razgovor o novim projektima, posebno u kulturi. Poželio je Crnoj Gori uspješan put ka članstvu u EU i ekonomski napredak.

Predsjednik Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom Gane Korantengom kazao da je Crna Gora u želji da unaprijedi bilateralne odnose i saradnju sa zemljama afričkog kontinenta, donijela odluku o otvaranju Stalne misije Crne Gore pri organizaciji Afričke unije sa sjedištem u Adis Abebi što će ujedno biti i centralno diplomatsko konzularno predstavništvo Crne Gore za zastupanje interesa na čitavom kontinentu Afrike. U tom kontekstu je podržao napore njihove spoljne politike na izgradnji afričkog jedinstva. Predsjednik je ocijenio da postoji veliki potencijal za dinamiziranje ekonomske saradnje dvije države, prevashodno kroz kreiranje i definisanje odgovarajućeg ugovorno-pravnog okvira, što bi doprinijelo i saradnji u oblasti robne razmjene, turizma i poljoprivrede.

Ambasadorka Korantena je pozdravila otvaranje Stalne misije Crne Gore u Adis Abebi i najavila intenzivniju dinamiku saradnje u obostranom interesu.

Upoznala je Predsjednika sa nastojanjima Gane da kao demokratsko društvo unaprijedi ekonomski razvoj i kroz industrijalizaciju otvori prostor za veće uključivanje mladih. Posebno je podržala inicijativu za kulturnu saradnju dvije zemlje.

Komentari: 7

Roki

28. 01. 2020 - 18:15

Hahahahahahaha, ovo je vrh, dobrodoslica četniku, izdajici svoje zemlje
Vazda

28. 01. 2020 - 18:25

Nejasno mi je kako moze Bozovic da se pojavljuje u javnosti nedjeljama, da bude na "Svetosavskoj akademiji" a da nije predao akreditivna pisma. Pisu li to Srbija i Crna Gora novu Becku konvenciju o DKP? Mocni li su to lokalni diktatori toliko da ih pravila tog novo uopste ne inerrsuju?
LUKA P

28. 01. 2020 - 18:26

Osim što je poznavalac, Božović je odavno aktivan u političkom životu CG.
simbolika

28. 01. 2020 - 18:35

A pogledajte kravatnu Bozovicu cveno plavo bela (samo da mu je ne prekrece ) a ovome sto nije volio igrati sah izgleda sad voli .
Rašo

28. 01. 2020 - 18:59

Pametne li su sve Njegoševe “ne bojim se od vražjega kota, neka ga jekona gori lista. Već se bojim od zla domaćega” ima li ovaj Božović gram obraza, zastidi li se kao zastupnik strane države protiv svoje rodjene. Teško Crnoj Gori sa ovolikim brojem izdajnika i što bi stari rekli , ovih što ližu tudje pjate, i izdaju rodjenu zemlju.
Mikelos

28. 01. 2020 - 20:06

Inace, dva bliska prijatelja
СЕРБ

28. 01. 2020 - 20:33

Балканска политика и дипломатија. Када су кандидовани за предсједнике будућих „независних и међународно признатих држава“ Борис Тадић и Мило Ђукановић нису отворено наступали са „српских“, односно „црногорских“ позиција, јер је тада то био неупитно један народ. У том духу су њих двојица и „мирно раздружили исти народ“, а „Црна Гора је омогућила самосталност Србији“ и самосталну борбу за Косово, које ће Ђукановић први признати. Страшљиви Тадић није смио прихватити Бриселски споразум (БС), али су то учинила три одважна српска гада. Један од њих је у другој реченици свог инаугурационог председничког говора у скупштини Србије, urbi et orbi, обзнанио: „За сва времена признајем независну Црну Гору“. То је видимо поновио и нови амбасадор Србије у Црној Гори православни Црногорац - гледајући у кравату Мила Ђукановића.
Novi komentar