Što je pozadina sastanka predsjednika Srbije sa službama bezbjednosti

Još jedna režirana drama iz Beograda

Iznenadni sastanak predsjednika Aleksandra Vučića sa službama bezbjednosti zbog pogoršanog stanja u regionu dio je predstave koju Srbija režira, nakon usvajanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Objavljeno: 29. 01. 2020 - 07:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prateći slijed događaja jasno je da se mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej ne razumiju najbolje kada se radi o preduzimanju koraka nakon usvajanja Zakona i razgovora sa crnogorskim vlastima i da se zbog toga, posredno ali češće vrlo direktno, umiješao srpski državni vrh.

„Zabrinuti ministri“

„Predsjednik je bio zabrinut zbog urinanja na srpsku trobojku i izostanka reakcije crnogorskih vlasti“, rekao je ministar srpske policije Nebojša Stefanović nakon sastanka srpskih službi bezbjednosti kojem su, osim predsjednika Vučića i ministra Stefanovića, prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, spoljnih poslova Ivica Dačić i šef BIA Bratislav Gašić.

Iako nije naveden konkretan slučaj kada se desilo ,,uriniranje po zastavi”, indikativno je da zabrinutost srpskih zvaničnika, kao ni reakciju srpskih tabloida koje kontroliše zvanični Beograd, nije izazvalo paljenje crnogorske zastave na zgradi crnogorske ambasade u Beogradu i demonstracije navijača i desničara ispred nje.

Ministar policije je zatim najavio i da će se brzo desiti razgovor predsjednika Srbije i Crne Gore.

„Imali smo zabrinutost da je nasilje nastalo iz etničkih razloga, hoćemo da razgovaramo sa vlastima Crne Gore u cilju da se spuste tenzije“, kazao ministar policije Srbije.

Pri tom je izrazio zabrinutost da bi situacija u Crnoj Gori mogla da se pogorša.

„Srbija nije zadovoljna kako se razvija situacija. Kada postoji jedna polomljena glava, jedan incident, nasilje na ulici i previše ostrašćenosti mora mnogo više da se radi, da se napravi napredak i smanje tenzije“.

Saznanje medija

Sa druge strane ,,Večernje Novosti“ su saznale da će se BIA obratiti crnogorskoj ANB sa zahtjevom da se razjasni incident u kojem je pretučen mladić koji je držao tri prsta u Podgorici.

„Ne mogu da govorim o svim stvarima koje srpske službe preduzimaju, ali Srbija će uvijek sarađivati sa službama iz regiona u cilju zaštite srpskog naroda i smirivanja tenzija“, odgovorio je Stefanović uz ocjenu da su reakcije Srbije na dešavanja u Crnoj Gori ozbiljne i pokazuju da niko iz Srbije ne želi da se nešto loše desi.

Zatim je preko istih novina objavljeno da je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zabranilo usmenom notom, ministru savjetniku u Ambasadi Srbije u Podgorici Ljubiši Milovanoviću ulazak i u državne institucije Crne Gore i kontakte sa službenicima tih institucuja, i da je srpski MSP odmah uzvratio recipročnu mjeru koja se odnosi na Anu Ražnatović, ministra savjetnika u crnogorskom diplomatskom predstavništvu u Beogradu.

Reciprocitet

„Srbija će se recipročno odnositi prema svim potezima Crne Gore, MSP uskratilo je broju dva u crnogorskoj ambasadi, ministru savetniku u Beogradu, prisustvo na sastancima u državnim institucijama“, objasnio je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On kaže da je Srbiji u interesu da se situacija smiri i da problemi u Crnoj Gori nijesu isprovocirani iz Srbije već se oni smiruju uravnoteženim reakcijama vlasti iz Beograda.

„Za nastale probleme postoji odgovornost unutar same Crne Gore, potreban je dijalog i mirno rešavanje problema za šta je Srbija životno zainteresovana“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije upozorio je da će Srbija reagovati na svaki napad na Srbe.

„Nećemo valjda dočekati vrijeme gdje će biti nepoželjne srpske registarske tablice u Crnoj Gori, da će se neko prebijati zbog pokazivanja tri prsta ili ako se sjećate da je Crna Gora izrazila protest zbog pokušaja paljenja crnogorske zastave, šta ćemo sa snimcima koji pokazuju uriniranje nad srpskom zastavom na šta se nije oglasila zvanična Crna Gora“, kazao je Dačič i podsjetio da su zvaničnici iz Srbije osudili pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu.

Podsjetimo nije ovo prvi put da se Srbija miješa u stvari susjedne države - 2006. godine premijer Srbije Vojislav Koštunica bio je zabrinut oko prava glasa Crnogoraca iz Beograda na referendumu, pa je u Brisel nosio spisak državljana Crne Gore koji treba da glasaju.

Sada očito zvanični Beograd koristi tenzije oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su u značajnoj mjeri podgrijane neprimjerenim reakcijama državnog vrha Srbije i uz svesrdnu ,,pomoć” srpskih tabloida, da se fokus pažnje srpske javnosti, pred parlamenarne srpske izbore – sa gorućeg pitanja Kosova - prebaci u susjednu, ,,drugu srpsku državu” Kosovo.

Komentari: 54

Zaro

29. 01. 2020 - 07:22

Auuuuu, samo da Vulin ne sazove veće odbrane i podigne borbenu gotovost, samo to ne!
Mihailo,Bgd

29. 01. 2020 - 11:07

Ovo bi moglo biti iskreno,da je ova pol. elita isto učinila kada je paljena CG-ska zastava u Beogradu ili kada je ubujen francuski navijač BRIS Taton 2009 god. Ubicu je skrivala pet godina Ruska pravoslavna crkva a još nije presuda pravosnažna. Liemjerje i kameleonstvo je njihov imdž.
@

29. 01. 2020 - 07:26

HAHA VUCIC MORA DA PODIGNE REJTING POSLIJE RISTOVIH NAPADA,IRINEJ JE BOLESTAN PA RISTO KALKULISE KAKO DA GA ZAMIJENI,90% VLADIKA SPC NE MOGU RISTA OCIMA VIDJETI PA I ONI KALKULISU KAKO DA GA SE RIJESE.KOD NAS SE BLIZE IZBORI PA PIPUN I MANDA HOCE DA PREOTMU GLASOVE BECICU A BECIC I DEMOKRATSKOM FRONTU I SNP.LOLEK(ABAZOVIC)SVJESTAN SVOJEGA BLEDILA I NEMOCI POKUSAVA DA SE PRISLEPA BECICU.DPS POKUSAVA DA SE IZBORI ZA JOS JEDAN MANDAT.U SVIM TIM KOMBINACIJAMA NEMA MJESTA ZA BOGA I RELIGIJU OSIM NEPISMENIH NESRECNIKA KOJI NAVIJAJU ZA MADJARSKU PROTIV CG.
Nemanja

29. 01. 2020 - 07:30

Umjesto da provjeri dali je Milovanovic uradio ti sto mu se stavlja na teret Mali Sloba odgovara reciprocitetom. To pokazuje spoljpoliticku poziciju Srbije- istina i prijateljstvo su fikcija za naivne.
Iskreno

29. 01. 2020 - 07:43

Bez zelje da eskaliram "odnose" izmedju "dva oka u glavi" (kako kazu Velje Srbalji) ali stvarno treba razmisliti o povlacenju ambasadora na konsultacije! Sto se tice LITIJA, Kralj Aleksandar ( sa svim svojim manama, a imao ih he ogroman broj) je dobro zna kao treba sa SPC da se radi kada je poslao vhrihinski obucenu KONJICU da razbije crnomantijase i to je ostalo zabiljezno kao KRVAVA LITIJA. Poslije toga su bili mirni kao musice!
timestar

29. 01. 2020 - 08:02

Što Savjet preporuča,da li da se ove godine u Vojvodini sadi ječam ili pšenica ?
Reciprocitet

29. 01. 2020 - 08:12

nalaže i da se srpska zastava ispred njihove ambasade zapali, u dva navrata.
mimo

29. 01. 2020 - 08:50

Neka, nemoj tako, nijesu je zapalili (iako su htjeli). Treba je obiljezit vatrometom ;-)
Vasojevic

29. 01. 2020 - 08:14

Nazalost, Vučić nema m..da da preduzme nešto konkretno i mi Srbi u Cg nemamo nekog nada u ovog tipa.Prozreli smo nejgovu namjeru da pravi rijaliti u Pljevlijma i izveli ga na čistac. S obzirom da je čovjek zapada kao i njegov drug Milo, ne očekujemo nista konkrento, tako da Crnogrci-Dukljani mogu biti relaksirani.
JOVO

29. 01. 2020 - 08:23

Srbi eto po četvrti put UROŽENI (RH, BiH, Kosovo, pa CG), veli mali Šešelj (Vučko) i Mali Sloba (Thacic)! Nakon CG ostaje im još Sj. Makedonija a potom im ide suočavanje sa sopstvenim fašizmom!
Wikiliks,Vrbas

29. 01. 2020 - 08:50

Kakav sastav. Vučić,Stefanović,Vulin,Dačić,Gašić-porodica Adams 2.
rade

29. 01. 2020 - 09:10

Boze ovih bilesnika, sazivaju nacionalnu bezbjednost vojsku i pooliciju zato sto je neko digao tri prsta ili nije i neki ga izudarali- potpuno bolesno- opet Srbe guraju u jos vecu nesrecu- kada god Srbija brani Srbi oni polako nestaju iz tih krajeva. Ali takode nije vise 1918. necete nas jos jednom obrisati sa mape
Montenegrina

29. 01. 2020 - 09:18

Mijesanje u unutrasnje stvari nase drzave se nastavlja!Ovog puta najzece .Opasna je to skupina .Sto nisu hitno zasijedali kad je paljena nasa zastava?Zato sto su i to rezirali.Ipak su prizemne pameti i misle da ce uspjeti da zamute po receptu koji su vec isprobali .Rezultati su poznati zato ODBIJ od Crne Gore!
F odelenje

29. 01. 2020 - 09:45

Mali misevi zaboravili terapiju.
kosta

29. 01. 2020 - 09:56

Sto novine pisu stalno o ovome siptaru prcousnom cetniku. Kad ovakvi dodju na vlast odma je jasno kako je jadna ta drzava. Taci je medicina za njih.Zivilo Kosovo
Boys

29. 01. 2020 - 10:08

Ne postoji ni jedan dokaz da je pretuceni mladic drzavljanin Srbije pa prema tome Vlast u Srbiji nema nikakva prava da trazi bilo kakvu informaciju. Takodje, niko do danas nije vidio slučaj tzv uriniranja po srpskoj zastavi pa prema tome je sve obicna izmisljotina sa namjerom da se usloznjava politicka situacija. Po mnogim pitanjima nijesam i ne vjerujem Dps-u ali kada je ova stvar u pitanju njihov vrh je na pravom, odgovornom i ispravnom putu bez obzira na kolebljivost i zbinjenost dijela njihovih jos uvijek neprofilisanih biraca i kadrova koji ih podrzavaju iz pukog interesa i namjere da sacuvaju pozicije.Sami se najbolje prepoznaju..
Koviljka tomic

29. 01. 2020 - 10:33

To se vidi da je rezirana drama iz Beograda, jer sve sto gledamo ovih dana je usmjereno protiv Crne Gore i zakona koji se donio.
Cipsy

29. 01. 2020 - 10:34

Sta ima da se Srbija mijesanja u unutrasnju politiku Crne Gore, zakon koji je CG donijela se tice nje i njenog pravnog poretka.
DonjiKokoti

29. 01. 2020 - 10:35

Dosta se politizuje sa ovim zakonom i pokusava se narod izmanupulisati sa njim da bi se protesti omasovili u CG.
StevanPG

29. 01. 2020 - 10:44

Srbija kad god se organizovano bavi Crnom Gorom znajte da imaju problema unutar drzave pa pokusavaju mijesanjem unutar CG da zamagle svoje probleme.
Gordan

29. 01. 2020 - 11:01

Ovih dana vidimo organizovanu hajku protiv CG koju vodi Srbija, i u koju su svi upleteni iz drzavnog vrha.
MarkoV

29. 01. 2020 - 11:12

Polako ... mozda su raspravljali o onom snimku kad ruski obavestajac daje novac srpskom oficiru ... ako se iko seca toga ???
Pollo

29. 01. 2020 - 11:55

Beograd se ne miri sa činjenicom da smo nezavisna i suverena država
Antoan

29. 01. 2020 - 11:57

Još jedna manipulacija od strane Beograda, neće nas osvati na miru
Apokalipsa

29. 01. 2020 - 11:57

Naša država da prekine diplomatske odnose sa Srbijom, nema dalje
Bogdan

29. 01. 2020 - 11:58

Oće li se konačno naša država ostaviti na miru i osloboditi ovih nasilnika
Bjelopoljac

29. 01. 2020 - 11:59

Trebamo da se distanciramo odnosa sa Beogradom dok ne promijenje svoj odnos prema nama
Marta

29. 01. 2020 - 12:00

Bolje da vode brigu o svpjoj državi a da nas ostave na miru
Ilija

29. 01. 2020 - 12:00

Vučić još sanja veliku Srbiju i granicu Karlovac Karlobag Ogulin i Virovitica
Kengur

29. 01. 2020 - 12:01

Nadam se da će se konačno prestiti i sa ovom farsom
Rada

29. 01. 2020 - 12:02

Trebali bi da prestanu sa ovim, ne znam čemu ovo vodi
Podgoricanin

29. 01. 2020 - 12:02

Moramo da se ponašamo pametno i budemo iznad ovakve politike iz Beograda
Kleopatra

29. 01. 2020 - 12:34

Srbija se gura na sve strane, nista njima nije po volji. A Kosovo su preboljeli, Cg bas tesko.
JunaK

29. 01. 2020 - 12:37

Pa se posle Srbija cudi zasto nema dobre odnose sa drzavama iz regiona, jos samo u Sloveniju nijesu zamutili i sirili mrznju
Sara

29. 01. 2020 - 12:39

Pa najjace da se dozvoli unistavanje javne povrsine crtanjem trobojki, ocekuju li mozda i pomoc policije u tom njihovom poduhvatu? Previse su oni sebi dali za pravo
Miško

29. 01. 2020 - 12:43

Pazite vi svoj posao i resavajte probleme koji pritiskaju Srbiju, manite se Cg
Marko

29. 01. 2020 - 12:45

Ne znam sto se oni mijesaju uopste ovo je unutar nase drzave Crna Gora se njima nikad nije mijesala nemaju oni ni nama vise sto da se mijesaju.
Jovan

29. 01. 2020 - 12:48

Vucicu pozabavi se Kosovom koje ste odavno izgubili, sve se vraca sve se placa, sve sto ste oteli sad polako vracate tako cete vratiti i nase svetinje.
Stefan

29. 01. 2020 - 12:49

Toliko su se zabrinuli da planiraju da nasima oduzmu drzavljanstvo. Ljubavi i postovanje na nivou.
Stanko

29. 01. 2020 - 12:53

Cus jos jedan oni ne mogu od 2006 da se pomire da je Crna Gora nezavisna drzava i da samostalno upravlja svim svojim institucijama
Slavkoo

29. 01. 2020 - 12:53

NIKAD VISE 1918!
Stanimir

29. 01. 2020 - 12:54

Sto cine pare bajo moj dok nije pocela prica oko zakona srbi vas nisu zanimali Vucicu, a sad kad trebas da finansiras svoju kampanju po ko zna koji put iz nasih svetinja
Antonije

29. 01. 2020 - 12:56

Navikli su oni da su u sukobima to nije njima nista novo, a pogtovo da napadaju neduzne istorija dosta govori o tome Srebrenica, Strpci itd. Samo nemojte da zaboravite da ovu zemlju cuva najjaci vojni savez na svijetu. Toliko.
Hari

29. 01. 2020 - 12:58

Sta drugo ocekivati od Mladicevog i Karadzicevog djeteta...
walter

29. 01. 2020 - 13:01

Poštovani ,u nekoliko rečenica ću objasniti ono što nedostaje ljudima koji šetaju po CG ovih mjesec dana,a iz sitnosopstveničkih razloga,Crkva,političari ne srpskog ,prije bih rekao čuvari srbijanskog državnog interesa, neće da objasne "vjernom narodu" a to je: - Da li postoji nacionalnost Amerikanac,Australijanac,Kanađanin,Zelanđanin,Južnoafrikanac ? Da i svaka od ovih država ima svoje različitosti nacionalnog,genetskog ,kulturnog porijekla,ali su stvorili jedinstveni identitet i samosvojnost i veoma su stabilne i sređene države.Ono što ih je postavilo na pijadestal najdemokratskijih država i društava je poštovanje i lojalnost državi,kao zajednici svih.Međutim imali su sreću,nijesu imali srpsku pravoslavnu Crkvu i sveštenstvo,koje nas od 1918 godine u Crnoj Gori ,razdvaja po latentnom principu,lojalnosti Srbiji i tada si "vjerni narod" a ako je neko lojalan Crnoj Gori,tada je "montenegriner" potomak prokletoga Cara dukljanskog.
Dramoseri

29. 01. 2020 - 13:11

Dramoseri sa snovima o veljoj srbiji zavrsice vam se i ovi snovi kao i oni devedesetih. Bolje na vrijeme da odustanete a svijet vam se smije. Procitah juce tekst u francuskim uglednim novinama jer ovdje radim, sprdaju se sa vama i vasim predstavama.
Proslost

29. 01. 2020 - 13:19

Jadne li drzave i jadan li je zivot one vecine, jer kazu Kosovo je Srbija, koja nema nikakvih prava i zivotaru u crkvenoj srpskoj drzavi.
Stefo12

29. 01. 2020 - 15:19

Nismo mi neka africka plemenska zajednica pa da se prepadamo srbije
Liberal

29. 01. 2020 - 15:19

Ne daj boze da ih je vise i da su jaci,opet bi se ponavljala 1918ta
Bar_pamti

29. 01. 2020 - 15:20

Neka se ovi srbijanci sjete da smo u NATO savezu i da nas ne moze bi kina da napadne a ne srbija
Orhideja

29. 01. 2020 - 18:03

Crna Gora je uredjena i samostalna drzava. Ne dozvolite da se Srbija mijesa u vase unutrasnje poslove. I da se ponasa kao stariji brat.
milija

29. 01. 2020 - 20:38

Zelenski je glumac koji kao predsjjednik ima veoma pomirljivi rečnik u zemlji u kojoj se vodi sukob.Imamo u komšiluku predsjednika koji je glumac da nema toga koji nebi skinuo kapu na njegov preformans.Skoro neko reče da će neko završit kao Porošenko.Taj završava kao Onufirije ako se ne povrne.
Naravno

29. 01. 2020 - 21:13

Rusi iza koji plasiraju anticrnogorske clanke (Spiegle, The National Interests) Vlasnik ovog drugog je Rus iz Amerike, da bi napravili utisak da eto to ne nije samo ruski stav.
Udari ne prestaju

29. 01. 2020 - 21:14

Ne prekidati odnose sa Srbijom ali ih sniziti na nivo ispod ambasadora.
Novi komentar