Sedam prirodnih načina da riješite stomačne tegobe

cajstomakokProblemi sa stomakom mogu da budu veoma stresni i neprijatni, ali na sreću postoje jednostavnii i prirodni načini da olakšate tegobe i to za kratko vrijeme.

Objavljeno: 31. 01. 2013 - 10:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

1. Popijte čaj

Čaj je jedan od najlakših načina da umirite stomak. Čaj od đumbira, kamilice ili nane može da umiri bolove u stomaku i smanji nervozu. Čaj od nane takođe pomaže kod menstrualnih bolova i smanjuje mučninu i zato je dobro imati ga uvjek pri ruci!

2. Pepermint

Imajte uvjek u tašni pepermint bombone ili žvake u slučaju da treba da osvježite dah ili smirite stomak. Tvrde pepermint bombone ili žvake sa pepermintom mogu da pomognu ako imate bolove u stomaku ili problema sa varanjem. Prema istraživanju Univerziteta u Merilendu pepermint opušta mišiće stomaka i zato je od velike pomoći.

3. Đumbir

Đumbir je još jedan koristan sastojak ako pokušavate da umirite stomak. Đumbir je poznat po tome da pomaže kod mučnine, a takođe i smanjuje bolove u stomaku. Ne brinite, ne morate da žvaćete korijen svježeg đumbira, dovoljno je da popijete čaj ili ga dodate u čorbu ili jelo.

4. Bistra supa

Ako možete da pojedete nešto, smirite stomak pomoću bistre supe od piletine ili povrća. Izaberite nešto lako svarljivo (šargarepu ili krompir) kako ne biste rizikovali da dodatno iziritirate stomak. I piletina i supa od povrća su lagani I hranljivi, tako da mogu ublažiti mučninu i dijareju.

5. Prepečeni hleb

Ako ste kod kuće probajte sa suvim, prepečenim tostom. Ovo je veoma star lijek za želudac i mnogi ljudi ga koriste tako da znate da je sigurno provjeren lijek. Prepečeni hleb ili dvopek upija toksine iz stomaka.

6. Pirinač

Pirinač je lagana hrana koja će brzo umiriti vaš stomak. Lako svarljive namirnice je dobro jesti kada imate problema, jer mogu da zaustave dijareju apsorbujući tečnost u vašem probavnom sistemu. Pirinač smanjuje i mučninu.

7. Med

Med je jedan od njaboljih ljekova za smirivanje stomaka! Med sadrži niz enzima i kiselina koje pomažu prilikom varenja i apsorpcije. Uzmite kašiku meda ili ga stavite u čaj kako biste ublažili mučninu i dijareju.

Ponekad ovi prirodni ljekovi djeluju brže u smirivanju stomaka od klasičnih ljekova. Da li vi možda imate neki predlog?

(b92.net)

 

 

Komentari: 0

Novi komentar