Svijet

Brisel traži od svih država EU DNK testiranje mesa

1402brisel
E
vropska komisija juče zatražila od svih država članica Evropske unije da prakticiraju DNK testiranje proizvoda na bazi goveđeg mesa, zbog skandala u vezi s konjskim mesom u zamrznutim gotovim jelima.

Brisel traži od svih država EU DNK testiranje mesa
Portal AnalitikaIzvor

Komisija preporučuje svim državama članicama da prakticiraju DNK kontrolu proizvoda koji sadrže goveđe meso, izjavio je povjerenik za zdravlje i potrošače Tonio Borg, nakon sjednice evropskih ministara u Briselu.

Borg je izrazio želju da se prva serija testiranja provede u martu i da prvi rezultati budu objavljeni polovinom aprila.

On je zatražio od Evropske komisije da što prije razmisli o deklaracijama na proizvodima na bazi govedine na kojim bi bilo navedeno porijeklo mesa.

Evropski policijski ured Europol treba da koordinira kriminalne istrage koje se provode u nekim zemlajma EU-a, kako bi se utvrdilo odakle dolazi prevara koja je dovela do korištenja konjskog mesa umjesto goveđeg.

Afera je izbila prošle sedmice kada je u Velikoj Britaniji otkiveno da lazanje marke Findus sadrže konjsko meso dok je na deklaraciji pisalo "govedina".

Foto: soerenkern.com

Portal Analitika