Društvo

MITRIĆ: Sudijama Ustavnog suda nedostaje hrabrosti

blagotaok
Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić skeptičan je kada je u pitanju ishod žalbe koju je SDP podnio Ustavnom sudu na odluku Državne izborne komisije o potvrđivanju kandidature Filipa Vujanovića. Mitrić je, u izjavi za Dan, kazao da mnogim sudijama Ustavnog suda nedostaje lične i profesionalne sudijske hrabrosti.

MITRIĆ: Sudijama Ustavnog suda nedostaje hrabrosti
Portal AnalitikaIzvor

- Državna izborna  komisija iskoristila je  pravo da većinom glasova donese odlluku kakvu je donijela. Veoma sam skeptičan po pitanju ishoda odluke pred Ustavnim sudom po žalbi SDP-a. Sudije ustavnog suda ne samo što nijesu, časti izuzecima, vrhunski znalci iz oblasti ustavne materije, već kod mnogih, nažalost nedostaje lične i profesionalne sudijske hrabrosti. Da bi sudija Ustavnog suda to bio u pravom smislu, mora biti ne samo vrhunski pravni znalac iz oblasti o kojoj raspravlja, već i profesionalno hrabar. To znači da mora imati lični pravni stav a ne naturen o pitanju o kojem se raspravlja – rekao je Mitrić za Dan.

On je naglasio da je u praksi Ustavnog suda zabilježeno poništavanje odluka nekadašnje Republike izborne komisije u kojoj su, kako je naveo, „sjedjeli mnogo jači pravnici nego u sadašnjem DIK-u“.

Portal Analitika