Borba protiv partitokratije jednako je važna kao i zalaganje za reformatorske političke i društvene ideje. Zato i porazi ne smiju da nas obeshrabre, jer je potrebna istrajnost ako mislimo da bilo šta promijenimo u našoj zemlji, kaže Bojović.  

 

" />

Borba protiv partitokratije jednako je važna kao i zalaganje za reformatorske političke i društvene ideje. Zato i porazi ne smiju da nas obeshrabre, jer je potrebna istrajnost ako mislimo da bilo šta promijenimo u našoj zemlji, kaže Bojović.  

 

" />

Crna Gora nema elitu posvećenu javnom dobru

bojovicpocetna

Borba protiv partitokratije jednako je važna kao i zalaganje za reformatorske političke i društvene ideje. Zato i porazi ne smiju da nas obeshrabre, jer je potrebna istrajnost ako mislimo da bilo šta promijenimo u našoj zemlji, kaže Bojović.
 

 

Objavljeno: 17. 03. 2013 - 23:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik političkog kluba Pravedna Crna Gora Rade Bojović, koji nije uspio da sakupi dovoljan broj potpisa za predsjedničku kandidaturu smatra da je njegova politička kampanja bila pokušaj da se u partijama okovanoj državi formuliše politika trećeg puta. Iako nije uspio da prikupi dovoljan broj potpisa da bude kandidat za predsjednika Crne Gore, Bojović je u razgovoru za Portal Analitika izrazio uvjerenje da je ipak otvorio vrata da se na narednim predsjedničkim izborima pojavi nezavisni kandidat.

- Naš osnovni motiv je bila potreba da se putem autonomne i nezavisne kandidature založimo za treći politički put i afirmaciju odgovorne politike koja bi pružila nadu Crnoj Gori. To je za mene bilo važnije od potencijalnog neuspjeha zbog nepremostive zakonske prepreke vezane za način prikupljanja potpisa. Ipak, ostaće mi žao što nijesam bio u prilici da učestvujem u završnici predsjedničke kampanje, jer sam uvjeren da bi građani u značajnom broju podržali moju kandidaturu. Nadam se da sam makar malo ohrabrio građane i motivisao ih na potrebu aktivnijeg učešća u političkom životu. Ja jesam izgubio, ali će možda već na narednim predsjedničkim izborima nezavisni kandidat biti uspješan, ističe Bojović i naglašava da je najveći problem Crne Gore što ne posjeduje društveno odgovornu elitu.

bojovictekst

- Crna Gora nema elitu posvećenu javnom dobru. Postoje samo pojedinci i malobrojne  organizacije iz civilnog društva koji svojim primjerom pokušavaju motivisati građane i promovisati kritičku misao i odgovornu akciju. Samim tim, ono što je formalna društvena elita smještena u centre odlučivanja i uticaja (politika, mediji, univerziteti, nacionalne institucije, poslovna zajednica itd.), svedeno je na brigu o svojim ličnim i užim interesima. Crnogorci su prije svega motivisani ljubavlju prema sebi i tuđim interesima, pa su i kao dio takozvane elite samo izdanak na stablu koje ne rađa plodove od opšteg ili nacionalnog značaja. Na žalost, premalo je Crnogoraca koji su spremni da žrtvuju svoj lični interes i komoditet u korist javnog dobra. Zato su nam i država i društvo ovakvi, ocjenjuje Bojović u razgovoru za Portal Analitika.

ANALITIKA: I prije današnjeg roka bilo je izvjesno da nećete sakupiti neophodnih 7.710 potpisa. Sada je definitivno da će u predsjedničku trku ići samo dva kandidata. Kakvu političku poruku vidite u podatku da u predsjedničkoj trci neće biti nezavisnog kandidata, da Vi nijeste uspjeli, te da su Vujanović i Lekić predstavnici političkih koalicija?

BOJOVIĆ: Poruka je jednostavna. Ako nijeste dio partitokratskog sistema, nemate moćnu organizaciju, ako ste autonomni ili nemate veliki novac - onda su minimalne šanse da pod važećim zakonskim uslovima formalizujete predsjedničku kandidaturu. Istovremeno, očigledno je da je Crna Gora još uvijek udaljena od slobodnog društva i da je mali broj građana koji su spremni da javno i aktivno, mimo stranaka i državnih vlasti, iskažu svoja politička osjećanja. Ali, morate imati u vidu i činjenicu da se izbori održavaju po zakonu koji ne postoji u demokratskoj Evropi i koji je po svojim rješenjima najbliži policijskim i jednopartijskim državama.

ANALITIKA: Crna Gora je, kako kažete, stranački okovano društvo. Kako se, ako stranke kontrolišu sve pore života, može uopšte stvoriti drugačija država i društvo?

BOJOVIĆ: Teško. Ali, za svakog odgovornog čovjeka koji razumije crnogorsku stvarnost to ne treba da bude razlog za ćutnju i pokornost. Jer, borba protiv partitokratije jednako je važna kao i zalaganje za reformatorske političke i društvene ideje. Zato i porazi ne smiju da nas obeshrabre, jer je potrebna istrajnost ako mislimo da bilo šta promijenimo u našoj zemlji.

bojovictekst2

ANALITIKA: Iako ste od starta govorili da ne računate na podršku stranaka ili NVO sektora - da li Vas je, ipak, iznenadilo što nijeste – makar indirektno - podržani od SDP-a, stranke kojoj ste nekada bili istaknuti funkcioner i poslanik u saveznom parlamentu? Tim prije, što je lider SDP javno naglasio da Vujanović nema političku podršku SDP-a?

BOJOVIĆ: Ne, nije me iznenadilo. SDP je dio vlasti i prije svega vodi računa o svom udjelu u vlasti. A u ovom slučaju se ne radi samo o Vujanoviću već i o činjenici da je njegova kandidatura važan dio vlastodržačkih interesa DPS-a. Samim tim, besmisleno je očekivati podršku od bilo koje partije, jer ni jedna od njih ne vidi dalje od svojih stranačkih i ličnih računica.

ANALITIKA: Pojedini vlasnici, direktori ili urednici medija, kao i nekoliko profesora Univerziteta Crne Gore podržali su javno Miodraga Lekića kao nezavisnog kandidata. Kako to komentarišete, zbog čega taj dio javnosti Vas nije prepoznao kao nezavisnog kandidata nego se opredijelio za predstavnika Demokratskog fronta?

bojovictekst3

BOJOVIĆ: Valjda zato što im je Lekić bliži i što dijele srodne političke stavove! Moj jednak otklon od Vujanovića i Lekića, kao i kritika politika koje stoje iza njih,  dovoljan je razlog da dio opozicione intelektualne javnosti podrži kandidata Demokratskog fronta.

ANALITIKA: Da li možda uočavate i Vaše greške u vođenju ili koncipiranju kampanje? Dugo ste u politici, dobro ste znali koliko su teški uslovi za predsjedničku kandidaturu... Da li je zakazala mreža vaših aktivista; da li ste  neuspjehom demoralisali neki naredni pokušaj kandidature nestranačkog kandidata?

BOJOVIĆ: Kao prvo, grešaka je svakako bilo i ja sam za njih najodgovorniji. Drugo, ni ja ni Pravedna nikada ne bi u ovu kampanju ušli da smo i jednog trenutka pomislili da naša malobrojna organizacija i neznatna finansijska sredstva mogu omogućiti da se premoste sve prepreke i izazovi predsjedničke kampanje. Ali, ipak smo se nadali da će značajniji broj samoinicijativnih građana svojim potpisom podržati moju kandidaturu i demokratsku konkurenciju, dok bi ostatak potpisa pokušali nadomjestiti našom organizacijom.

Međutim, naš osnovni motiv je bila potreba da se putem autonomne i nezavisne kandidature založimo za treći politički put i afirmaciju odgovorne politike koja bi pružila nadu Crnoj Gori. To je za mene bilo važnije od potencijalnog neuspjeha zbog nepremostive zakonske prepreke vezane za način prikupljanja potpisa. Ipak, ostaće mi žao što nijesam bio u prilici da učestvujem u završnici predsjedničke kampanje, jer sam uvjeren da bi građani u značajnom broju podržali moju kandidaturu. S druge strane, mislim da nema razloga za demoralisanje budućih  nezavisnih kandidata jer mislim da pod ovim zakonskim uslovima i u ovim okolnostima više niko neće nastupati. Pritom, nadam se da sam makar malo ohrabrio građane i motivisao ih na potrebu aktivnijeg učešća u političkom životu. Ja jesam izgubio, ali će možda već na narednim predsjedničkim izborima nezavisni kandidat biti uspješan.

ANALITIKA: Bili ste na čelu Pokreta za nezavisnu Crnu Goru prije šest godina, još u Skupštini SRJ ste se zalagali, kao poslanik SDP-a, za nezavisnu Crnu Goru... Zato ste možda najpodesnija osoba koja može da kaže: da li vas razočarava današnja Crna Gora? Ili, što bi rekli stari revolucionari, „da li ste se za ovo borili“?

BOJOVIĆ: Naravno da se za ovakvu državu nijesam borio. Ali, veliki je značaj što je Crna Gora nezavisna i u političkom smislu proevropska država. Stvorena je šansa da makar generacije koje dolaze, naprave od Crne Gore pristojno mjesto za život.

Ali, da bi one to mogle, obaveza je sadašnjih generacija da im ne ostave u nasljeđe beznadežnu zemlju. Zato svi kojima je stalo do budućnosti naše države i društva moraju biti protivnici i kritičari aktuelne sebične i bezidejne političke klase. Crnoj Gori je što prije potrebna odgovorna i jaka politička i društvena snaga koja će se suprostaviti potrošenoj vlasti i prevaziđenoj opoziciji, jer postaje očigledno da je kod stranaka marginalan unutrašnji reformski potencijal.

ANALITIKA: Osim vlasti, koja je vodila državu u tom pravcu, koliko ima odgovornosti u Crnoj Gori u onome što nazivamo „angažovani pojedinci, društvena elita“?

bojovicteks1

BOJOVIĆ: Crna Gora nema elitu posvećenu javnom dobru. Postoje samo pojedinci i malobrojne  organizacije iz civilnog društva koji svojim primjerom pokušavaju motivisati građane i promovisati kritičku misao i odgovornu akciju. Samim tim, ono što je formalna društvena elita smještena u centre odlučivanja i uticaja (politika, mediji, univerziteti, nacionalne institucije, poslovna zajednica itd.), svedeno je na brigu o svojim ličnim i užim interesima. Crnogorci su prije svega motivisani ljubavlju prema sebi i tuđim interesima, pa su i kao dio takozvane elite samo izdanak na stablu koje ne rađa plodove od opšteg ili nacionalnog značaja. Na žalost, premalo je Crnogoraca koji su spremni da žrtvuju svoj lični interes i komoditet u korist javnog dobra. Zato su nam i država i društvo ovakvi.

ANALITIKA: Koji su razlozi takvog stanja?

BOJOVIĆ: Mislim da sam već djelimično odgovorio. Nema, niti će Crna Gora imati odgovornu elitu ako se crnogorski politički i društveni sistem radikalno ne promijeni. Jer, elita ne stanuje tamo gdje su političari ogrezli u nesmjenjivosti, koruptivnosti ili nedržavotvornosti, naučnici i pisci pretvoreni u  apanažiste i ćutologe, niti tamo gdje su kriminalci promoteri poslovnog uspjeha, dok takozvani legalni biznismeni za sobom ostavljuju ekonomsku pustoš.

ANALITIKA: Zbog čega je, ako je Crna Gora takva kakvom je opisujete, Evropa dala „zeleno svjetlo“ početku pregovora? Dodatno: Ako smo mi bolji od država iz susjedstva ili su, Srbija, Bosna ili Makedonija, mnogo lošiji pa – samo u takvom poređenju – smo „svijetli primjer“?

BOJOVIĆ: Evropa ima svoje jasne geopolitičke interese. Balkan ne smije ostati tempirana bomba pred vratima Evropske unije. Zato je važno da se, kako-tako, integriše u evropski politički i vrijednosni poredak. U tom pogledu, nebitno je što su balkanske države, uključujući i našu zemlju, daleko od evropskih standarda. Međutim, naša je sreća da smo, pored svih nedostataka birokratizovane i trenutno razočaravajuće Evrope, ipak dobili bespovratnu kartu za Brisel. To ipak daje šansu da se istanji žilavost parazitskog i provincijalnog crnogorskog društva i države.

ANALITIKA: Vjerujete li ipak da će se Crna Gora u neposrednoj budućnosti mijenjati u pozitivnom pravcu? Da li će nas možda Evropa na to natjerati?

BOJOVIĆ: Evropa će nas djelimično mijenjati. Ali, dok naši građani ne shvate da svoju sudbinu moraju uzeti sami u ruke, neće im biti mnogo bolje. Crnogorski  oportunistički pristup društvenim problemima, nespremnost na razobličenje pogubnih političkih ideja i interesa, kao i strah od slobode i odgovornosti moraju biti savladani. Crnoj Gori su potrebni nepotkupljivi borci, a ne bojažljivi rezervisti.

 

Draško ĐURANOVIĆ

Komentari: 36

Zoran V. Raičević

18. 03. 2013 - 01:28

Poštovni, strašno mi je žao što je propala kandidatura Bojovića, čovjeka koga je podržavala "procrnogorska" dijaspora širom svijeta. Ali, kao što se da viđeti iz teksta - teško je u Crnoj Gori nešto mijenjati pored - neprikosnovene mašinerije koju je razradila sadašnja (ili bivša) vlast u Crnoj Gori. Ali, šta se tu može, biće onako kako ON kaže. Meni, a i mnogima drugima u dijaspori, ostaje da se tješimo i da budemo srećni što u našim "napaćenim" rukama držimo povratnu kartu kada smo u Crnoj Gori. Barem smo, mi u dijaspori, u boljoj poziciji, pa možemo šmugnuti neđe iz Crne Gore. Spasa nam nema, ali propasti nećemo - reče Nikola Pašić, jednom davno.
Салваторе Тото Силачи

18. 03. 2013 - 08:48

Да Црна Гора има елиту посвећену јавном добру, Црна Гора не би постојала.
Cetinjac

18. 03. 2013 - 21:43

ЖИВА Истина. Да нијесу бивши Црногорци ка ти измислили Србе послије одласка османлија и да нисте служили краља Петра, не би било ДАНАС Срба ни Србије Прочитај твог историчара Сима Ћирковића
Vergilije

18. 03. 2013 - 08:49

"Ja jesam izgubio" - ne nijesi, ja pazim kome dajem glas i znao sam kako su šanse za kandidaturu jako male. Ipak pokazali smo da u Crnoj Gori ima ljudi koji razmišljaju na pravi način. MOLIM DA SE OBJAVI TAČAN BROJ LJUDI KOJI SU DALI PODRŠKU U KANDIDATURI GOSPODINU BOJOVIĆU. Bojoviću iskoristiti podršku ovih ljudi. Ti ljudi su pokazali hrabrost. IMAJTE VJERE, NEMOJTE MI PADATI DUHOM :) Možda ipak nijeste svjesni šta ste započeli?! Što veći broj to na veći ponos Crne Gore. "SDP je dio vlasti i prije svega vodi računa o svom udjelu u vlasti" - sada je i te kako jasno šta je SDP!!!
fossil

18. 03. 2013 - 08:50

Analitika objavljuje izjave lika koji ne moze da pokupi 2000 potpisau CG...

18. 03. 2013 - 17:48

Ne nudi jagnjad, brašno, euriće, ne plaća gorivo, ne zapošljava o trošku budžetskih obvaznika, tako da je prikupio dosta.
Anonimus

18. 03. 2013 - 08:51

Svako putovanje počinje prvijem korakom. Nadat se da je ovi pokušaj kandidature Bojovića taj prvi korak na putu za život dostojan čoeka. Putovanje je počelo. Koliko će trajat - na nama je. Što više budemo gledali Crnu Goru i sebe u njoj to će put bivat i lakši i brži.
korisnik

18. 03. 2013 - 08:51

2000 potpisa... malo, ništa! Što je sa ovom državom! ovđe normalan čovjek ne može ništa da učini. Dobro je Rade bar si pokuša.
Ljubo

18. 03. 2013 - 08:51

Ja sam te Rade ispoštovao,ali su sdp-ovci iźeli ..... Ma oni ce glasati listom za Filipa. Nece Ranko i par funkcionera,kao fora,ali oce raja. Ostaje nam da gledamo ove dvije dike u narednih 20 dana dje se kao svadjaju.

18. 03. 2013 - 08:53

"Crnogorci su prije svega motivisani ljubavlju prema sebi". Ovo je živa istina i ta jubav je bezgranična, čak bih se usudio reći patološka.

18. 03. 2013 - 08:53

A kakav komoditet i lični interes crni. Ne smiju zaposleni da žrtvuju golu egzistenciju. Ne može se živjet ni ko radi a zamisli tek da ostanu bez posla. Nas su s posla poćerali kao stoku prvih dana da damo podršku za Vujanovića i pošli smo svi ka bele lale, po rasporedu
PeroTrokadero

18. 03. 2013 - 12:56

Pa i treba da vas ceraju kao stoku kad to i jeste. Sto nisi rekao necu da glasam nisam stoka
Abu khabir muavija

18. 03. 2013 - 10:26

Nema demokratije u siromaštini.Čovjek koji pada u gladovanje i dužničko ropstvo ako mu izostane ona jedna bijedna plata, je rob a ne slobodan čovjek.Naravno ako uopšte ima platu.Prepisivanje evropskih zakona je puko overnormiranje odnosno pravno overdoziranje.Svako pravo koje dobije građanin košta i u društvima koja realno ne mogu da isfinansiraju ta prava za sve građane takvi propisi umjesto demokeatizacije donose novu korupciju jer će ta prava moći da konzumiraju samo oni ravnopravniji između nas ravnopravnih.Mnogo toga treba da se uradi Bojoviću.Tih 2000 možeš smatrati članovima buduće stranke,naravko ukoliko taj blazirani politički klub "Usamljenih srca narednika Papera" pretvoriš u živu i borbenu partiju.Zdravo tebe na ramena glava,izbora će novih opet biti, a u ruke čestitoga čojka, biće prava stranka ubojita.
pjesak

18. 03. 2013 - 14:41

Ocigledno je da svoju ogromnu mudrost crpis od Rade Tomina, Negosa, koji je najmudrija srpska glava I nestedimice se frlja visoko umne parole. Cuvena mu je ona Ko na brdo ak imalo stoji vise vidi no oni pod brdo. Ovo ce nove generacije genija iz grmena velikoga crnogorskog gradjanskog puka moci da dorade (ka npr: nego onaj ukopan u zemlju), a dokaz za to je Muavija. Mozda ni oni cuveni Negosv stih Iz grmena velikoga lafu tesko izac nije, mozda treba preinacit u "I iz manjih grmena, ka sto je crnogorski puk moze izic laf gromada". Rada Tomin I Muavija su dokaz za to.
astronaut

18. 03. 2013 - 10:27

Rade, kad pogledam ljude koji su u,barem one koje sam vidio na tv, klubu Pravedna CG, dodje mi da ti nikad ne dam potpis, iako znam da sam na gubitku jer necu dati glas sigurno nijednom od aktuelnih kandidata. Ti i ljudi koje sam vidio oko tebe, koje smatram drzavnim salonskim CG nacionalistima koji su blizi aktuelnoj vlasti, jer od te blizine zive, nego idejama kluba, nikako ne idete zajedno u isti kosh. Treba ti svjeze i nekorumpirane krvi. Ali ne onakve kakve ima pozitivna, kojima su bitni samo medijski nastupi i pojavljivanje na tv-u i u medijima. Cio glavni odbor je sklepan od ljudi koji su jedva cekali da im se nesto objavi na forumu ND VIJESTI, ili da ih ista gospoda pozovu u PIRAMIDU dje ce nam oni iznijeti stav kojim nama ostalima oci otvaraju :-) pa su sebe ubijedili da su alternativ , a u tome im pomogli urednici pomenutih medija :-) Pozdrav.
Ibrica

18. 03. 2013 - 10:29

Poštovani g. Bojoviću g.Đuranovići, i dr. sapatnici naše svakodnevi'ce- zdravi i dugovječni bili ! Pročitah objavljeni(zapisani) razgovor (Đuranović-Bojović),pa se prisjetih okruženja, tj., čovjeka iz "elitističkog društva" s prostora ex-YU i njegovu ev.uniformnost kroz jednu objavljenu studiju:"POLITIČKA ELITA U... I EVROPSKA UNIJA-( ODNOS VRIJEDNOSTI )".Osobito, dojmio me je dio od str.117: "Psihosocijalni kontekst političkih elita u ... ",gdje mi privuče pažnju klasifikacija bilo kojeg od partijskih lidera:-"reklamerska samodopa- -dnost"(Evo i linka): http://www.ba.boell.org/download/politicka_elita_u_bih_i_eu_final.pdf Istina, traži vremena(truda) za čitanje,razmišljanje i istovjetnosti stanja mentalnog sklopa, kako kod njih, tako i kod nas. Pitam autora i učesnika intervjua: DA LI KOD NAS(CG) POSTOJI URAĐENJA JEDNA OVAKVA ili SLIČNA STUDIJA ? Bilo bi svrsishodno...
suza

18. 03. 2013 - 10:32

Gospodine Bojovicu osnovni uzrok male podrske kandidaturi se vidi iz ovog Vaseg izlaganja. To je elitisticki pristup Pravedne. Ocigledno je da je Pravedna formirana od ljudi koji sebe smaraju elitom I da ce ih podrzati crnogorska elita. Vi i oni ste tek na kraju shvatili da u Crnoj Gori postoji velik broj elita koje se medjusobo razlikuju dijametralno po etickom,,strucnom, obrazovnom, estetskom shvatanju elitizma. Ovakav pristup predsjednickoj kandidaturi ucionio je da u potpunosti zanemarite pragmaticnost I da stihijno, bez dobre organizacije udjete u predsjednicku kau. Pristup Pravedne mogao bi se opisati ukratko "Idemo, pa sto bude.". Znaci stihija samouvjeronosti u vrijednost sopstvenog elitizma. Dobro je sto ste pokusali. DPS, SDP, LPCG, SNP, PZP, DF I nezav isne elite moci ce da nastave orgiju pokazujuci sto su ustvari crnogorske elite. Mos ih bacit.
Anonimus

18. 03. 2013 - 11:18

"Elitistički" pristup jedini i može dat neki rezultat, jer niko neće slijedit (nas) anonimuse. Elita je ono što se vidi, ono što se čuje, ali da bi nešto postigli neko mora i zasukat rukave. PravednaCG još nije stigla do te faze. Ne postoji više elita u jednome društvu, elita je jedna, jer čine je ljudi koji nešto znače, koj su nešto postigli u jednome društvu. Političke razlike, muzički ili likovni ukusi, navijački afiniteti nijesu stvari koje mogu podijelit elitu. Koliko gođ se narod zakrvi oko politike, oko navijanja, na nivou elite to su bezznačajne stvari.
danilo stojanovic

18. 03. 2013 - 10:33

g. Bojovic je u pravu. Proces je morao biti zapocet, da bi gradjani CG uopste i shvatili da je "'treci put"moguc. Ima tu i dosta "side benefits" ( pozitivnih efekata). Jedan je i ogoljavanje pozicije SDP-a, ali ne treba zaboraviti ni Pozitivnu CG. I oni su "'nezavisna, gradjanska partija" a nijesu stali iza g. Bojovica? Za razliku od Niksica gdje su pokusali, i skoro uspijeli da se "dogovore" sa anti-CG opozicijom. CG ne moze naprijed, ni sa pozicijom, a jos i manje sa opozicijom. Mislim da ce polako dolaziti do pomjeranja gradjana/glasaca prema gradjanskoj, pravnoj (i pravdednoj) CG-i. Naravno, pomoc EU, ne samo u sredstvima vec i ljudima, strucnjacima, je vise nego potrebna. Posebno u domenu primjene novih prava. Neka iskustva pokazuju da se moze po "'evropskim standardima". Prije godinu dana niko ne bi stao na pjesackom prelazu da pusti pjesaka, stavio pojas, i sl. sada je to sve "normalno". Za sve je potrevno vrijeme - posebno za znacajne drustveno-politicke promjene. I strpljenje.
žiroskop

18. 03. 2013 - 12:02

''Ima tu i dosta "side benefits" ( pozitivnih efekata). Jedan je i ogoljavanje pozicije SDP-a, ali ne treba zaboraviti ni Pozitivnu.'' I vi protiv SDP. Ko je pratio predizbornu kampanju Pravedne siguran je da SDP nema nikakve obaveze da ih podrži. Tačno je da će svako misliti da su 2000 potpisanih, budući članovi Pravedne pa vas, sve, pitam zašto atakujete na SDP članove i simpatizere. Da li je to neki projekat koji će oteti SDP birače.Zašto nema tako jasne kritike na račun DPS. CG ima i nepredijeljene birače, ima birače opozicionih stranaka koje treba pridobiti za budućnost naše države. Zašto otimati ove koji su već ne pravom putu i kojima takođe treba pomoć i saradnja sličnih. Opozicioni lideri, funkcioneri, novinari...imaju dogovor da 100 hiljada puta ponove istu rečenicu upućenu SDP-u - Izađite iz vlasti. Zašto? Da se olakša DPS-u kao u Podgorici? Je li to ...
paradoksi

18. 03. 2013 - 10:40

Dajući podršku gospodinu Bojoviću, osjećali samo se kao devedesetih kad samo dajući glas za liberalni savez, davali glas za budućnost Crne Gore. Tako da i sada mislim da je ovo isti zametak buduće snage Crne Gore. Ima nade za budućnost! Glavu gore.
nikola nikolic

18. 03. 2013 - 11:01

Pa nemaju vremena za CG jer su posveceni licnim interesima.Vasa partija je dokaz da je u CG sve manipulacija i da je sve postavljeno na pogresnim nogama.Tipican primjer zloupotrebe vlasti od strane elite. koja koristi drzavne resurse za svoju licnu promociju.Dok vasa partija u kojoj su iskreni Crnogoprci , grca u nemastini.Da bi pocela ova drzava da se postuje , vi prvi treba da dignete glas i pozovete ovaj narod na ulice, jer je situacija alarmantna i veoma smo blizu skupstine 1918.Jer ko otkupi nase dugove oko 2 milijarde bice nas vlasnik.
Brda

18. 03. 2013 - 11:15

A dje su dični ponositi prvoborci suverenisti,evivice da te podrže običnim popisom.Sve sami podanici i rezimlije.
Milijana

18. 03. 2013 - 11:43

Vjerovatno da Bojoviću nije jednostavno da izdrži ovaj politički neuspjeh u zrelim godinama, kada se kruniše karijera, ali je ukazao da nezavisnih opcija ni kandidata, nema i ne može biti ... Koliko je bilo neozbiljno da imamo razne kandidate za predsjednika od letača .... do generala ili penzionera, toliko je postalo jasno da se ni ovako ne ide u kandidaturu. Osim ove korisne jasnoće za buduže nezavisne kandidate, ogoljeno je opredjeljenje Pozitivne CG da podrže Lekića. Jasno je da je Pozitivna CG nije novi ni treći put, nego krinka i izigravanje nezavisnosti za ostvarivanje interesa (prosrpskih) medijskih tajkuna i prosrpske opozicije
ljubo

18. 03. 2013 - 12:54

Za gospodina Bojovica bi bili hrabri crnogorci i cijela diaspora to je vise nego sto je stanovnika Crne Gore to je vise nego dobro,samo naprijed osvanuce i taj dan.
Vladimir Jacimovic

20. 03. 2013 - 14:14

Mislim da je gospodin Bojović potpuno u pravu kada govori o tome da je ovako visok uslov za kandidaturu pokušaj partija da zadrže monopole u CG. No, ima jedna stvar zbog koje ja nisam htio potpisom podržati kandidaturu gospodina Bojovića. Sjećam se da je on imao istaknutu ulogu u Pokretu za nezavisnu CG. Nakon pobjede na referendumu, nastupio je period velike pljačke u CG. U periodu od juna 2006. do 2009. je uništeno ekonomsko tkivo države, koje ćemo decenijama nadoknađivati. Ja sam u to vrijeme bio jako tužan zbog svega što se dešava i što je CG krenula tako krivim putem. Bio sam šokiran kad su me u jednom razgovoru neki drugovi optužili da je to zbog nedostatka patriotizma. Ne sjećam se da je gospodin Bojović, kao i njegove kolege iz Pravedne, tada jasno osudio veliku pljačku naše države. A mislim da je imao moralnu obavezu da to uradi, pošto je bio istaknut član Pokreta za nezavisnu CG. Volio bih da mi neko pokaže da griješim, da sam tada nešto propustio.
Novi komentar