Da li znamo što ne znamo

29rankoJedini korektan predsjednički kandidat bio je Rade Bojović. Eliminisan je voljom glasača Crne Gore prije nego što je i ušao u izbornu kampanju. Nećemo da mu oprostimo to što je uvijek bio s druge strane zla. Danas se Lekić i Vujanović međusobno optužuju od Srebrenice do orgijanja. Vjerujem da sve što kažu je tačno s tim što se zbirno odnosi sve i na jednog i na drugog. Opredjeljujući se za jednog od ova dva kandidata potvrđujemo da ih zaslužujemo kao i oni nas.

Objavljeno: 29. 03. 2013 - 13:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Ranko ĐONOVIĆ

 

Politika je spretnost da se moguće vješto primijeni i iskoristi na određenom prostoru u određeno vrijeme. U Crnoj Gori moguće i razumno je nemoguće. Mi ne znamo što ne znamo. Kada se zna šta se ne zna tada se dosta zna.

Crna Gora je zemlja čuda zato što nam većih neprijatelja ne treba od nas samih. Izbore je trebalo održati 1. aprila, mada je nama svaki dan 1. april.

Jedini korektan predsjednički kandidat bio je Rade Bojović. Eliminisan je voljom glasača Crne Gore prije nego što je i ušao u izbornu kampanju. Nećemo da mu oprostimo to što je uvijek bio s druge strane zla. Protivkandidati i većina građana Crne Gore nijesu. Nije istina da nam političko pamćenje nije jača strana već smo ovakvi zato što nijesmo postali bolji od kada smo bili najgori.

Druga dva predsjednička kandidata su ono što mi i dalje želimo. Razlog je što ni oni nijesu postali ništa bolji otkad su bili najgori. Međusobno se privlačimo. Na stotine stranica moglo bi se nabrojati šta su sve bili i za koga su sve radili, koliko su neprocjenjive štete (sa svojom družinom) nanijeli svima nama. Međutim, kome bi te stotine stranica bile potrebne, kad oni to znaju, a znamo i svi mi ostali. Kada bi ih danas neki neupućeni turista čuo, pomislio bi: ovo su oni časni liberali koji su početkom 90-ih godina branili čast i dostojanstvo Crne Gore, stavljajući glavu tamo đe oni drugi u Crnoj Gori ne bi stavili svoj kišobran.

Vrhunac patriotizma, prožet mudrošću i hrabrošću, političkog bloka kojem su pripadala ova dva kandidata bio je kada je Lekić na pitanje novinarke iz Beograda (90ih godina) - čije je vaše more, odgovorio - naše more je naše. U to vrijeme Vujanović nije bio tako mudar i hrabar patriota. Zar to ne govori puno i o njima i o nama?

Sve što kažu je tačno: Danas se Lekić i Vujanović međusobno optužuju od Srebrenice do orgijanja. Vjerujenm da sve što kažu je tačno s tim što se zbirno odnosi sve i na jednog i na drugog. Opredjeljujući se za jednog od ova dva kandidata potvrđujemo da ih zaslužujemo kao i oni nas. Trebamo ih zamoliti da nam ne obećavaju pozitivne promjene u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti, pošto na taj posao nemaju uticaja i ne učestvuju u tom radu.

Trebali bi ih zamoliti da nam makar odgovore na par pitanja:

Lekiću, zašto nijesi došao na referendum 2006. godine, a da si došao kako bi glasao; Vujanoviću odgovori nam kako si glasao na referendumu o državnom statusu Crne Gore (Crna Gora je država u kojoj oni konkurišu za mjesto predsjednika).

Zašto Lekiću misliš da je crnogorsko priznanje Kosova pogrešan politički potez? Zašto misliš da će Srbija imati koristi samo kada Crna Gora ima štetu? Vujanoviću odgovori nam: da si ti odlučivao da li bi do danas priznao Kosovo?

Da li će te se makar na verbalnom nivou založiti da se vrati oteta imovina C.P.C. da li će te se založiti da se primijeni Zakon o PDV-u prema S.P.C. i da li ćete se založiti da se ukloni ona konzerva sa vrha Rumije?

Da li nam obećavate da se nećete baviti crkvenim kanonima, istorijskom ulogom Dr Sekule Drljevića, i da li i dalje „veoma pozitivno doživljavate“ neprijatelja crnogorske države, nacije, kulture i crkve – Amfilohija. Imate li duševne bolove pri slušanju kompletne crnogorske himne? Želite li kakve promjene u ostalim državnim simbolima Crne Gore?

Šta znači da ćete razvijati bratske odnose sa Srbijom, a sa svim ostalim državama prijateljske? Brat može biti rođeni, polubrat, topli brat… Na kojeg konkretno mislite? Da li je izraz „bratski“ prikladan i da li se ta vrsta političke komunikacije upotrebljava bilo gdje u svijetu?

Vujanović defacto želi da bude po treći put predsjednik Crne Gore, kažu ustavno i po pravu. Ono što je po pravu često nije pravedno ni moralno. Lekić je u etičkom smislu neprihvatljiv za mjesto predsjednika države. To je ona država protiv čijeg se nastanka zdušno zalagao od Rima do Vašingtona.

Nož u leđa crnogorskoj naciji: Vrhunac njihovog političkog cinizma je kad kažu da će se jednako boriti protiv crnogorskog i srpskog nacionalizma. Poistovjećivanjem zanemarljivog crnogorskog nacionalizma i viševjekovnog,  pogubnog srpskog nacionalizma, oni izjednačavaju vuka i ovcu, čime daju lisici pravo da rješava stambeno pitanje kokošaka. To je nož u leđa crnogorskoj naciji i državi.

Umjesto da se kandidati za predsjednika Crne Gore takmiče ko će predstavljati veći garant crnogorskoj državi i njenim građanima, oni su simbol nepouzdanosti za one kojima je Crna Gora u srcu.

Odgovor na ova i slična pitanja nećemo dobiti, a kampanju obilježavaju mržnja i laž. Glasači treba da biraju između dva zla. Za sebe znam da ne znam koje je zlo veće, kao što znam da znam da je zlo uvijek samo zlo. Zato je glasanje za mene  završeno prije nego je i počelo.

Autor je bivši poslanik i bivši predsjednik LSCG

Komentari: 101

Lidija

29. 03. 2013 - 14:20

Auuu,kako dobrooooo!
klik

29. 03. 2013 - 14:41

da kod nas prolaze korektni nabi bili u ovoj situaciji

29. 03. 2013 - 15:29

da je bio dobar jos bi neko to vidio
Analitičar

29. 03. 2013 - 17:55

Pitanje je bilo nešto kao: Da li je more srbsko? a, "mudri i premudri" ministar Lekić je odgovorio "diplomatski": "NE ZNAM čije je more, znam da je obala crnogorska!" Ta ideja "malo vaše, malo naše" nije ga napuštila do dana danjega. S toga je i bio protivan referendumu. Referendum je izključiv, ili - ili, a kandidat Lekić je protivan svakoj izključivosti. Malo tamo, malo 'vamo. Malo naše, malo vaše.
Cetinjanin

29. 03. 2013 - 17:56

Ranko zar ti nije jasno da ovdje zive samo Srbi? Zar ti nije jasno da nijesmo dobili izbore nikad ni u Bajovu ulicu na Ct a kamoli dje drugo? Koji Bojovic? Dok je Slavko pokusavao objasniti narodu sto je to diskrepanca nije razumio da ovdje treba samo bodljikava zica da se svi njom opasaju.
Naša građanska "hrabrost"

29. 03. 2013 - 18:02

Bravo! Evo novinaru sa TV CG gotova pitanja za sučeljavanje kandidata. Rade Bojović je zaista superiorniji od obojice zajedno,a nije skupio potpise zbog građanskog kukavičluka. Tako da se slažem da bolje od ove dvojice nijesmo ni zaslužili.

29. 03. 2013 - 18:24

Ja iskreno mislim da je Lekic manje zlo.
Gaga

29. 03. 2013 - 18:45

Što se tiče bratskog odnosa u pitanju je onaj treći oblik. Nema bolje slike od vuka i ovce kad pričamo o nacionalizmu. S tim što se mi i daljhe ponašamo kao ovce. Potisujem svaku riječ koju ste napisali g. Đonoviću!
Anoniman

29. 03. 2013 - 18:45

BRAVO! Potpuno ste u pravu! Ovako razmislja pronicljiva osoba koja nije ogrezla u nacionalizmu i primitivazmu.
Analitičar

29. 03. 2013 - 18:50

Kompleks niže vrijednosti duboko je usađen u Crnogorce i sve druge građane Crne nam Gore i bez velikijeh jada to se neće vadit. Ta usađena svijest o vlastitoj bezvrijednosti parališe i ono malo zdrave pameti što svaki čoek mora makar neđe, u nekojemu zabitome kutku mozga imat. S toga takvijema smeta svaki uspjeh Crne Gore, jer on pokazuje da je oni brižljivo odgajani mit o našoj inferironosti ordinarna laž, ali istovremeno dokazuje i nešto što ih osobito pogađa - svu istinu njine vlastite im ništavnosti. I što više dokazuju našu (zamišljenu) inferironost to sve više tonu u mrak svoje neznavenosti. A, mraka se boje samo tako. I iz toga straha rađa im se jedini preostali mehanizam odbrane - mržnja. Mržnja prema nama, Crnogorcima, jer saamo naše postojanje dovoljan je dokaz njine promašenosti, zaostalosti, zatucanosti, vrlo utemeljene inferironosti. Treba ih stalno na to podśećat.

29. 03. 2013 - 18:52

"Poistovjećivanjem zanemarljivog crnogorskog nacionalizma i viševjekovnog, pogubnog srpskog nacionalizma, oni izjednačavaju vuka i ovcu, čime daju lisici pravo da rješava stambeno pitanje kokošaka. To je nož u leđa crnogorskoj naciji i državi."
danilo stojanovic

29. 03. 2013 - 19:49

g. Djonovicu, Svaka cast na ovo tekstu. Sto neko rece, mogu odmah da ga potpisem. Vec prvog dana sam dao potpis za g. Bojovica (kojega licno ne poznajem) jer mi je izgledao kao posten i korektan covjek, posebno u odnosu na druga dva kandidata. Pomislio sam da bi bilo dobro imati takvog covjeka na celu CG. Nazalost, pokazalo se da u crnogorskom drustvu ima mnogo vise "zarobljenih umova" nego sto sam to pretpostavljao. No i 2,000 ljudi nije los pocetak. Sjetite se 300 Spartanaca. Medjutim, moram reci nesto o Liberalima (za koje sam uvijek glasao), Svaka cast i vjecna slava pripada g. Slavku Perovicu za njegov doprinos u stvaranju nezavisne CG. Medjutim, ostavio je iza sebe gomilu iskrenih Crnogoraca koji ("zbog Mila") mrze CG? Sto je suludo - jer ispada da im je Milo vazniji od CG? Vrijeme je da se vrate CG-i!. Jer nas ceka jos mnogo bitaka. A svaki Crnogorac je vazan. Posebno oni najbolji.
ZUM

29. 03. 2013 - 21:58

Odlican komentar i upravo odslikava nase karaktere. Samo sam zbunjen Drasko od Mletaka sto postavi ovi prilog koji ne ide na ruku Filipu i njegovoj bulumenti kad vidju da si naljutio nase australske kengure jer ih ignorises?
Секула

30. 03. 2013 - 20:07

Крајем 15 вијека, након пада Скендербеговог отпора Турцима, један дио становника Албаније населио се на територији Старе Црне Горе. Међу њима је и предак братства Ђоновић, који се у Црмницу доселио из албанског града Кроја.
Gaga

30. 03. 2013 - 21:51

I?
Секула

30. 03. 2013 - 23:52

Ма ништа Гага, дајем само мале наговјештаје. Ускоро ћете имати прилику да купите моју књигу "Етничко поријекло Црногораца". Не брините, свако село, сваки засеок, све је обрађено. Мислим да ће свима постати јасно зашто се на мапама Велике Албаније налазе Стара ЦГ и дио Брда.
Cetinjanin

31. 03. 2013 - 00:37

E moj Sekula! Htio ti ili ne istina je da su Crnogorci i Albanci najblizi i najslicniji narodi. Mozda i potpuno isti. A moj dobri Sekule zivimo na zalost tu dje zivimo. Bilo Srbija,Jugoslavija, Crna Gora mozda sjutra Albanija ili ponovo Veliko Rimsko carstvo ko to zna. Upuceni smo jedno na druge u svakom slucaju. I bit ce nam lijepo i udobno samo ako volimo jedni druge i zastitimo jedni druge. Svako od svoje lose strane. Dok Srbi ne uvide da sve nas moraju zastitit od svojih chetnika i SPC nema srece. Kad to naprave onda cemo im ponovo vjerovati do tada se moramo braniti sami.
Analitičar

31. 03. 2013 - 15:20

Ođe bih postavio samo jedno pitanje (na koje mi još niko ne može odgovorit): Ako mi Crnogorci nijesmo većinski slavenskoga korijena, po čemu bi onda današnji Albanci s kojijema imamo bliže veze uobšte bili Albanci? Evo, ipak, i drugoga pitanja: Zar nijesmo mogli bit jedan ("zaboravljeni") narod koji se podijelio na dva djela - jedan slavenizirani i drugi albanizirani? Ja nemam nikakav dokaz za ove teze, ali nemaju ni ovi drugi za svoje. I, moje teze nijesu ništa manje logične. Čak suprotno.
danilo stojanovic

31. 03. 2013 - 12:35

@Sekula - Moze biti da ste u pravu? Mozda zaista poticemo od Albanaca? I tu nema nicega loseg. Naprotiv. No me zivo interesuje odakle poticu Srbi? Ako bi mogli nekako da povezete Srbe iz Makedonije, Kosova, Juzne Srbije, Uze Srbije, Vojvodine, i Republike srpske - i izvinjavam se - i iz Hercegovine - trebalo bi vam bar deset raznih knjiga. A sumnjam da bi i naceli temu? Ne gubite vrijeme. Nas zajednicki predak je bio Jevrej - Adam?
Analitičar

31. 03. 2013 - 15:27

Nevolja je (tvoja) što ti je svaki trud UZALUD, jer ništa od toga ne možeš nit imaš čime DOKAZAT. Sve se svodi na "krnovske legende". Osobito me zabavljaju tvrdnje kako se ođe neko od nekud doselio i naselio, a u isto vrijeme su ljudi napuštali đedovinu prepuštajući je jednome od braće i selili se u bijeli svijet, jer se s toliko i takve zemlje nijesu mogli naranit. Kad se doda da je SVA zemlja imala svojega gospodara, đe su se i braća radi nje među sobom inadili, a i potezali oružje, onda sve priče o doseljavanju odista smiješno zvuče. Na ove balkanske prostore naseljavanje je bilo moguće samo kod masovnoga izseljavanja (Albanci na Kosovo, Crnogorci u Srbiju i Krajine). A, ni povijest ni predanja nijesu zabilježila nekakvo masovnije izseljavanje Crnogoraca. No, za motomane nema prepreke. Što veća laž, to u nju više vjeruju.

31. 03. 2013 - 20:29

Znaci iz CG se rado odlazilo a nerado u nju dolazilo.Sto li za ime Boga pored takvih ljudskih kvaliteta svi htjedose da pobjegnu iz CG niko ne hjte da u nju dodje.Ili mozda analiticar laze?
danilo stojanovic

31. 03. 2013 - 22:35

@Anonimus - Bjezali su bjezali. Od gladi i krvne osvete (i jedno i drugo nije prijalo "Srbima"" i zato ih nije bilo u CG sve dok se nijesu oba problema rjesila). Siromastvo CG je dokaz da ovdje vasih - do skoro - nije bilo. Vama je bilo prijatnije da jedete gibanice sa Turcima 500 godina no da branite ove gole krse. I slobodu.
Analitičar

01. 04. 2013 - 00:55

Priznajem, za razumjet ono što napišem potreban je makar prośečan IQ. Što se može, tebe se nije posrećilo.
Vladislav

03. 04. 2013 - 15:53

Tu su živjeli Iliri koji su sada u manjini, kao i njemci u Vojvodini.
danilo stojanovic

31. 03. 2013 - 12:37

@Cetinjanin- Dobar komentar.
Секула

31. 03. 2013 - 15:47

Преци уваженог Данила Стојановића у Црну Гору су се доселили крајем 15 вијека, такође након успостављања османске власти у Албанији. У питању су била четири брата којима је Стефан Црнојевић дао да обрађују поље између ријека Мораче и Ситнице. По албанском граду Љешу из којег су се доселили, поље су назвали Љешкопоље. Од ова четири брата потичу братства у Љешанској нахији као што су Вукчевићи, Бољевићи, Стојановићи, Радуновићи, Мирановићи...
danilo stojanovic

31. 03. 2013 - 22:41

@Sekula. Postovani Sekula - vasa prica se ne slaze sa pricom mojih predaka (imam i rodoslov od 17-tog vijeka), Nema nogdje Albanaca sve sami Crnogorci (iz stare CG). Cijenim vas pionorski rad da nam preborjite krvna zrbca, ali mi jos uvijek ne odgovoriste ko su i odakle Srbi - iz raznih krajeva Balkana? I stoce Srbi u CG - svu naseljenu Albancima? (Cudo da ne zadrzasmo njihov jezik?)
Секула

31. 03. 2013 - 16:25

Цетињанине, Албанци као посебан народ се помињу и хиљаду година прије него што је настало име Црна Гора. Црногорци не постоје ни као географска одредница до доласка Турака на ове просторе. Не ради се о "два блиска народа" већ о једном једином - албанском. Још је Марко Миљанов писао о сродности Климената и Црмничана. Љешњанима само име говори одакле су. Већи број братстава из Ријечке нахије (тзв. Горњаци) потиче од Леке Клименћанина. Само је Катунска нахија, због географске близине са Херцеговином, настањена српским живљем. Ипак, то је мање од пола Црногораца.
Секула

01. 04. 2013 - 16:26

Господо, нема говора о неком заједничком поријеклу Црногораца и Арбанаса. То је исто као да за властитог оца кажете да вам је брат. Горњаци на Цеклину (горњи дио Ријечке нахије) потиче од Леке Клименћанина, односно његовог сина Крстића. Црмничани су се у своја села насељавали линијом Клименти-Кучи-Пипери-Црмница. Братства у Љешанској нахији воде поријекло од досељеника из Љеша. Већина Куча је поријеклом из Кастрата. Братоножићи су поријеклом из Дукађина. Оснивач Бјелопавлића је Пал Бардхи (Бијели Павле), син Леке Дукађина. Морачани су већим дијелом потомци хотског војводе, који је због сукоба Хота и Груда пребјегао у те крајеве. Старовасојевићи су такође поријеклом из Климената. И да, Илири су изумрли, можда и прије пуни миленијум. Албанци су народ доведен са Кавказа.
Gaga

01. 04. 2013 - 19:15

Stvarno ste vi Srbi nevjerovatne zvijerke!? Te vaše trule teorije samo zato što je postojao grad Albana na Kaspijskom jezeru? Prvo tvrdite da su se Albanci zvali Šiptari po kamenu i planinama koje su nastanjivali koko ne bi bili Zemlja orlova. Sad tvrdite da su došli sa Kavkaza samo da ne bi bili starosjedioci, pa da ih možete vratiti na Kavkaz, što li? Odjedanput se zovu Albanci, iako ste ih zvali Arbanasi, pa Šiptari! Svašto će čovjek od vas čut'!? Ima li kraja glupostima u pravljenju istorije prema potrebama. kako se to zove - primjenjena istorija? Nevjerovatno!
Секула

01. 04. 2013 - 16:56

Зашто људи из Црне Горе и Брда бјеже због "крвне освете" у Херцеговину? Зашто Херцеговци не бјеже у Црну Гору или Брда због "крвне освете"? Да ли постоји крвна освета у Црној Гори прије досељавања која сам поменуо? Има ли је у вријеме Војислављевића или Немањића? Зашто се исламизација Херцеговине у вријеме Османлија врши насељавањем исламизованих Албанаца из Македоније, Епира и Албаније у Херцеговину? Зашто се исламизација Црне Горе и Брда врши исламизовањем локалних Цеклињана, Љешњана, Црмничана, Куча, Братоножића...
Bobo

01. 04. 2013 - 22:17

Đe si Sekula zemljače, evo moji i tvoji bošnjaci (jer srba u Bosni nema do 19 v) Novljani nijesu mrdali niđe od kad doselismo u 8 vijeku u Drobnjake , no je problem što se izmješasno sa ostalima po sto puta , a ti još tražiš etničko porijeklo , zloga rada moj druže . Nešto mi je daleko taj period seoba, a i nema nikakvih činjenica liše predanja , pa bih ti predložio da malo istražiš ovo zadnje 50-100 godina , evo na primjer ovaj fenomen : U našem Šavniku 1971 godine od 7533 stanovnika bilo 16 srba , a 2011 od 2070 stanovnika 878 srba ? E ođe nešto nije u redu, ili ovo 16 srba nije patisalo a ostali apstinirali , ili se neko nije pisao kao njegov đed , ili nešto treće ?

02. 04. 2013 - 02:20

Nijesu bježali u Hercegovinu nego u Austriju
Цетињанин

01. 04. 2013 - 19:15

ДА ЈЕ ВЈЕЧНА ЦРНА ГОРА!!! И сви у њој своје мјесто под сунцем да нађемо! Да не слушамо теорије које немају везе ни са чим, Да се окренемо будућности а не прошлости, да мудро градимо своје односе и друштво у којем ћемо да битишемо. Да гледамо људе у очи а не у ципеле. Срби, Црногорци, Албанци,Хрвати сви смо ми један исти народ! Знам да се Секули ово неће свиђет ал и он зна да сам ја у праву. И још нешто! Ми Либерали смо били најачи покрет који се супротставио лудилу којим су нас повели Момо,Мило,Бранко,Свето,Филип,Пеђа,Bojo,Hoвак,Аћим и још неки које не помињем да им мир не реметим, само због тога јер смо били и остали једини грађански покрет икад настао на овом простору. ДА ЈЕ ВЈЕЧНА ЦРНА ГОРА!
danilo stojanovic

03. 04. 2013 - 10:41

@Sekula - pretpostaviljam da ste citali knjigu Dr. Rotkovica - O porijeklu Crnogoraca - gdje postoji mapa sa toponimima u Istocnoj Njemcko/Poljskoj (zapravo Pruskoj) identicnim sa mjestima u Katunskoj naciji, itd. Interesantna knjiga, koju bi, s obzirom na vase interesovanje bilo dobor da procitate. Medjutim, slucajno sam naletio na jednu jos interesantniju mapu o evropskim rasama gdje ispada da smo najblizi sa vikinzima (Norveska, Island, itd.). http://mapofracialdistributionineurope.illyria.net/. Ono sto je interesantno je da smo mi (nasa oblast) potpuno rasno razliciti od okolnih naroda, pa i Albanaca?
Секула

04. 04. 2013 - 11:51

"Главну групу у племену Цеклину чине два рода: Горњаци и Доњаци. Горњаци потичу од Леке који је био са територије племена Клименти. док Доњаци потичу од Лекиног пасторка Вукосава, чија се мајка послије смрти својег мужа удала за ускока Леку. Вукосав и његови родитељи су живјели у Пиперима те се тако сматра да су Доњаци по крви Пипери. Лека је имао само једнога сина Крстића те испада да су Горњаци и Доњаци од од једне мајке а од два оца. У Горњаке спадају сљедећа братства: Јовићевићи, Јанковићи, Ражнатовићи, Пејовићи, Ђурашковићи, Шофранци, Костићи и Татари и имали су сви заједно 1911. године 372 дома." - др Никола Вукчевић, "Етничко поријекло Црногораца".
danilo stojanovic

04. 04. 2013 - 14:06

@Sekula - Ako ovako nastavite dacemo vam titulu pocasnog gradjanina CG. Jer niko nije, do sada, ka vi doprinio da se razbije mit o crnogorskom "'srpstvu". Cesto sam vas napadao, a sada vidim da je "'svako zlo za neko dobro". Poslije vasih studija o prijeklu Crnogoraca bice izvjesne i "'naucno (erdeljanski) dokazane" dvije stvari: Da su Crnogorci autohtnon narod (porijekolm od Albanaca ili Ilira) - potpuno razlicit od "Srba", i da nijesmo dosli iz Srbije (poslije Kosovskog boja)? Jedino sto me zbunjuje - ako smo Albanci sto govorimo slavenskim jezikom? I okle onda ovoliki "Srbi" u CG? P.S. Nista mi ne odgovoriste na one nase "'vikingske pretke" Ima tu nesto? Najvisociji ljudi u Evropi su Norvezani i - Crnogorci?
Секула

04. 04. 2013 - 15:00

Данило, не постоје никакви "Црногорци" као јединствена скупина којој би утврђивали идентитет. Црногорци је назив за становнике четири нахије који су се, најмасовније у доба надирања Турака, населили у те крајеве. Како су скоро сви Катуњани поријеклом Срби из Херцеговине, тако су и становници остале три нахије скоро сви Албанци у етничком смислу. Највисочији људи у Европи су Херцеговци, то је ваљда позната чињеница. Обиђите ваше Љешњане, Црмничане и Ријечане па погледајте колико су високи. Погледајте и колико чисто причају, колико уопште физички личе Словенима.
Boban Bg

04. 04. 2013 - 16:20

Zanimljivije je kad bi našao vezu između Piroćanaca i Hercegovaca!? Mogu ti naći koliko hoćeš primjera. To samo znači da ti ništa ne razumiješ. Ne postoje etnički čiste nacije! Nijedna na svijetu. To je aksiom, nije predmet priče! Ti ćeš negirati i njemačku i italijansku naciju koje su nastale među etnicitetima koji nijesu imali ništa zajedničko, čak ni jezik! Što god pričaš lišeno je bilo kakve osnove. Etniciteti koji su stoljećima živjeli na prostoru CG formiraju jedinstvenu skupinu koliko i bilo koja nacija. Plus je područje CG poznato kao područje na koje se niko nije doseljavao, već su se samo iseljavali. Sem naravno u okviru granica Duklje (Lješ i pojedina područja Albanije kao Skadar i sl.). Teško da ćeš naći naciju sa takvom karakteristikom. Naročito se to ne može reći za Srbe kojih je krajem XVIII stoljeća bilo oko 40000 da bi u narednom stoljeću narasli na više od nekoliko miliona. Kako i odakle?
dodatak rastu

04. 04. 2013 - 16:20

Oatalo je u narodu da se Hercegovci prepoznaju po dugačkom vratu-koji im se odužio gledajući u svaki čas da li im je žito rodilo. Ono tvoje sprdanje 'dvometrica' za visoke ljude znači odnosilo se na tvoje Hercegovce-šaljem ti jedan mali pardončić za pogrešno shvatanje.
Analitičar

04. 04. 2013 - 20:32

Ovi je odlijepio načisto. Nit što zna, nit što razumije, a pokušava nešto dokazat uzdizanjem mitova u rang istine. Pročitao je nekoliko knjiga koje se bave NAGAĐANJEM i BAJANJEM o "porijeklu vrsta" i vas sretan želi to "odkriće" podijelit s cijelijem svijetom. Da su ta pisanija što vrijedila ne bi zapalo njega u dio da ih slavodobitno obznanjuje. Za takvo što neobhodno je odsustvo pameti, odista.
Секула

05. 04. 2013 - 11:40

"Насељени у долини ријеке Зете, Бјелопавлићи се »као јака дружина« спомињу 1411. и 1444. године, када су »с припадницима неколико јаких сусједних катуна учествовали у пљачкама великих размјера«. По предању поријеклом су од Бијелог Павла, који се, према налазима П. Шобајића, М. Филиповића и Р. Ковијанића, доселио из Дукаћина у вријеме Јелене Урошеве Анжујске (пок. 1314). Њихово испитивање је оповргло онај дио ранијег предања по коме се мислило да се он овдје доселио послије Косовске битке. Његов род се, очигледно, брзо множио и јачао, тако да је Стефан Црнојевић, послије слома деспотове власти, поред Малоншића, Пјешиваца и Лужана од њих добио сагласност да запосједне Горњу Зету." - Проф. др Павле С. Радусиновић, "Становништво зетске равнице"
Novi komentar