Politika

Koprivica: Birački spisak ažurirati jednom godišnje

koprivicauok
Vođenje biračkih spiskova treba u potpunosti povjeriti Minstarstvu unutrašnjih poslova (MUP), a taj posao na lokalnom nivou treba da preuzmu njegove područne jedinice koji vode ostale službene evidencije i izdaju lična dokumenta, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju.

Koprivica: Birački spisak ažurirati jednom godišnje
Portal AnalitikaIzvor

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, predložio je na sjednici Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, da njegov resor ubuduće vodi biračke spiskove, navodeći da je takav koncept u skladu sa međunarodnim standardima i praksom.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica, u preporukama Radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva, naveo je da je taj predlog inspirisan odricanjem od odgovornosti koja je obilježila prethodne izborne procese, kada su se pojavile sumnje u tačnost biračkih spiskova.

“Preciznim davanjem nadležnosti jedinstvenom državnom organu, izbjeglo bi se prebacivanje odgovornosti i traženje krivice u postupcima „onog drugog". Umjesto toga, znali bismo tačnu i jedinstvenu adresu koju treba pozvati na odgovornost u slučaju otkrivanja neregularnosti u biračkom spisku”, ocijenio je Koprivica, javila je Mina.

On je dodao da je do pada povjerenja građana u tačnost biračkih spiskova došlo zbog toga što se promjene na zahtjev birača vrše samo u kratkom periodu nakon raspisivanja izbora.

“Tada na površinu izlaze i svi nedostaci i nedovoljna posvećenost nadležnih organa radu na izmjenama biračkog spiska po službenoj dužnosti”, kazao je Koprivica.

On je naveo da najbolje prakse i standardi za sprovođenje demokratskih izbora preporučuju redovno vođenje biračkog spiska i njegovo obavezno ažuriranje jednom godišnje.

“Na taj način, organi nadležni za vođenje biračkog spiska stiču naviku da ga ažuriraju svake godine u isto vrijeme”, rekao je Koprivca.

Prema njegovim riječima, CDT predlaže da se Zakonom o biračkim spiskovima propiše da nadležni državni organ jednom godišnje ažurira i kontroliše birački spisk i da se utvrdi datum kada će se to obavljati.

“Takođe, predlažemo da za praćenje ovog procesa Skupština Crne Gore formira odgovarajuću komisiju”, dodao je Koprivica navodeći da sistem kreiranja i ažuriranja biračkih spiskova treba da bude transparentan.

“Treba da bude otvoren za provjeru od strane birača, učesnika izbora i izbornih posmatrača”, smatra Koprivica. CDT, dodao je, predlaže da se izmjenama Zakona o biračkim spiskovima, omogući i nevladinim organizacijama, registrovanim za praćenje izbora, pristup podacima iz biračkog spiska.

(foto: digitalizuj.me)

 

 

 

Portal Analitika